objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Petek, 10. januar 2014 ob 06:46

Afera Jakič - huda sramota Dela. Razkrili so domnevni vir novinarke Večera!
Med afero Jakič ter lovom na novinarske vire se razkriva še eno ime. Gre za Andreja Juga iz posebnega oddelka na specializranem tožilstvu, ki naj bi na lastno pobudo preiskoval tudi tožilko Dragico Kotnik
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Uredništvo časnika Delo pod vodstvom nove odgovorne urednice Mateje Babič Stermecki si je privoščilo komajda verjetno. Včeraj sta namreč novinarja Dela Majda Vukelič in Mitja Felc objavila novico, da naj bi policija med interno preiskavo o "odtekanju informacij v zadevi Jakič" že odkrila vir novinarke Večera Damjane Žist, ki se je prva pojavila pred hišo ministra za obrambo Romana Jakiča, ko se je 11. decembra lani, pri njem doma začenjala hišna preiskava kriminalistov Nacionalnega preiskovalnega urada.
Po navedbah Dela je (domnevni) vir novinarke Večera Leon Keder, nekdanji tiskovni predstavnik Policijske uprave Kranj, zdaj zaposlen na NPU. Zapisali so še, da je policija Kedru zaplenila mobilni telefon in računalnik.
Pri tem pa so kakor "pozabili" zapisati, da se je zaplemba računalnika in telefona Kedru zgodila že pred dvema tednoma, on pa medtem mirno hodi v službo in dela, proti njemu tudi ni vloženo nobeno delovnopravno sredstvo.
Mimogrede, kriminalist Keder je iz kranjske policije prišel v NPU na povabilo prejšnjega direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada Boruta Blažine, ki mu je ponudil mesto tiskovnega predstavnika NPU. Vendar do tega ni prišlo, saj se je temu, no, vsaj po naših informacijah, uprla šefica odnosov z javnostmi na generalni policijski upravi Vesna Drole, in NPU tako še vedno nima "svojega" tiskovnega predstavnika, ampak ta posel za NPU opravlja tiskovni predstavnik kriminalistične uprave Drago Menegalija.
Po Delovi objavi imena Leona Kedra kot (domnevnega) vira novinarke Damjane Žist je med novinarsko srenjo zavladal šok.
Postavlja se namreč zelo resno vprašanje, ali bomo novinarji odslej začeli drug drugemu javno razkrivali vire, saj jih - vsaj povečini ter nekateri - pravzaprav tudi kar dobro poznamo.
Po drugi strani je objava Dela postavila pred dejstvo tudi državno tožilstvo in policijo. Hja, ta dva državna represivna organa morata namreč zdaj po uradni dolžnosti začeti preiskavo, kdo iz policije oziroma tožilstva je novinarjema Dela Majdi Vukelič in Mitji Felcu izdal podatek o Leonu Kedru?!
Spomnimo, novinarka Damjana Žist je pred svojim ponedeljkovim zaslišanjem na specializiranem državnem tožilstvu javno izjavila, da bo ona imena svojih virov "varovala do smrti."
NA DELU RAJE POMAGAJO JAKIČU
Na časnik Delo, ki je vsak dan bolj "vladni" časopis (no, ne cele vlade, ampak kroga premierke Alenke Bratušek), pa so tako "pomagali" tudi ministru za obrambo Romanu Jakiču. Na Delu, denimo, v četrtkovi tiskani izdaji niso ničesar objavili o dokumentih ministrstva za obrambo, ki dodatno kažejo na skrajno sumljiv splet okoliščin okoli okvare vladnega letala falcon med decembrskim obiskom vladne delegacije v Moskvi, okvare, ki je ministra Jakiča "rešila" pred hišno preiskavo in policijskim pridržanjem. So pa o tem na Delu poročali dan prej, na svoji spletni strani, toda pozor, z naslovom in podnaslovom, ki ministra Jakiča prikazujeta povsem nedolžnega ... češ, zdaj je konec ugibanj ...
KDO JE ANDREJ JUG?
V zadevi Jakič ter iskanju novinarskih virov prihaja v ospredje še eno, javnosti doslej neznano ime. Gre za Andreja Juga, preiskovalca posebnega oddelka na specializiranem državnem tožilstvu. Poleg zadeve Jakič se Jug trenutno ukvarja tudi s primerom že nekaj časa suspendirane tožilke Dragice Kotnik ter zloglasne afere Baričevič, ki si jo je "drznila" preiskovati prav Dragica Kotnik. Po nekaterih dosedanjih informacijah naj bi Jug začel preiskovati tožilko Kotnikovo brez pooblastila, menda na podlagi "lastne pobude", vsekakor pa po daljšem neformalnem pogovoru med njim in generalnim državnim tožilcem Zvonkom Fišerjem.
Ta primer se zdaj odvija pred preiskovalno sodnico Damjano Stele Osterc.
Član posebnega preiskovalnega oddelka Andrej Jug je zanimiv tudi zato, ker se je vsaj v enem primeru novinarjem ponujal kot policijski vir, pozneje pa se je izkazalo, da gre za (njegovo-policijsko) provokacijo ...
Po naših informacijah prav pri zadevi Jakič prihaja tudi do sporov med ministrstvom za notranje zadeve in "delom" državnega tožilstva na eni strani ter Nacionalnim preiskovalnim uradom na drugi strani.
Tudi o tem bomo sicer še poročali.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Mateje Babič Stermecki Majda Vukelič Mitja Felc Damjane Žist Romana Jakiča Leon Keder Boruta Blažine Vesna Drole Drago Menegalija NA DELU RAJE POMAGAJO JAKIČU Alenke Bratušek konec ugibanj KDO JE ANDREJ JUG? Andreja Juga Dragice Kotnik Zvonkom Fišerjem Damjano Stele Osterc

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Afera Jakič - huda sramota Dela. Razkrili so domnevni vir novinarke Večera!