objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Sreda, 19. februar 2014 ob 06:51

Ko številke govorijo. Slovenija fura Soči, Tina Maze pa žensko smučanje
Naše olimpijske igre ali kolajne nekoliko drugače: če bi kot kriterij vzeli število prebivalcev ali BDP - bruto domačega proizvoda, no, potem v Sočiju kraljujejo Slovenija, Norveška in Latvija
2014 Pozareport

Odpri galerijo

"Veleslalom je od nekdaj moja disciplina, predvsem pa tista, v kateri je treba pokazati največ znanja. Pravzaprav v smučanju vse izvira iz veleslaloma ...," je po fantastični zmagi in vnovični zlati olimpijski kolajni dejala Tina Maze, ki je - ne glede na slabše rezultate v letošnjem svetovnem pokalu - še vedno najboljša smučarka na svetu ter najboljša slovenska smučarska vseh časov.
Tina Maze je naša Annemarie Moser-Pröll ... ja, ampak veliko lepša!
Če je z nedavno zmago na olimpijskem smuku v Sočiju to dala vedeti, pa je z veleslalomsko zmago to tudi dokazala.
Spomnimo tukaj na besede Jureta Koširja, ki je nekoč dejal približno takole: srebrno in bronasto kolajno na olimpijskih igrah osvojiš, zlata kolajna pa pomeni, da si olimpijski šampion! Kar je velikanska razlika.
Športno-tekmovalni opus naše prvakinje je zares veličasten. Ima štiri olimpijske kolajne, dvakrat je bila svetovna prvakinja, v svetovnem pokalu je osvojila veliki kristalni globus in doslej triindvajsetkrat zmagala na tekmah svetovnega pokala, v čisto vseh smučarskih disciplinah.
ZRELA POSLOVNA ODLOČITEV
Njena že znana odločitev, da bo tekmovala vsaj še do naslednjega svetovnega prvenstva v ameriškem smučarskem središču Vail (februarja prihodnje leto) je prav tako zrela "poslovna" odločitev. Po koncu te sezone bo namreč svojim sponzorjem lahko zaračunavala največ doslej.
No, kar se tega tiče, športnega biznisa namreč, je zanjo "prav škoda", da ni Američanka. Da ne prihaja iz kakšne velike države z večjim tržiščem.
Si predstavljate, kako bi "ameriško dekle" Tina Maze lahko "čez lužo" unovčila takšno pozlačeno smučarsko kariero.
Niti Lindsey Vonn niti Bode Miller ji finančno ne bi segla niti do - kolen.
KOLAJNE TOKRAT NEKOLIKO DRUGAČE
Ameriški novinar in urednik Richard Florida pa je za The Atlantic Magazin nekoliko drugače postavil lestvice držav, ki osvajajo kolajne na olimpijskih igrah v Sočiju. Če na lestvici držav, dobitnic kolajn, po številu osvojenih kolajn vodijo Nizozemska (17), Ruska federacija in Združene države Amerike (po 16), je na to potrebno gledati tudi drugače, piše Richard Florida.
Saj, kot pravi, Amerika je trikrat večja od Nemčije, desetkrat večja od Kanade in 60-krat večja od Norveške ...
Mimogrede, pričujoča analiza velja za ponedeljek, 17. februar, ko Tina Maze še ni osvojila zlate veleslalomske kolajne.
Če bi število doslej osvojenih kolajn posameznih držav v ruskem Sočiju primerjali s številom prebivalcev posameznih držav in bruto domačimi proizvodi (BDP-ji), bi dobili povsem drugačni rang lestvici.
MEDALJE, DOSLEJ OSVOJENE V SOČIJU
MEDALJE NA 10 MILIJONOV PREBIVALCEV
Slovenija bi se na tej lestvici uvrstila na drugo mesto, takoj za Norveško ter pred Latvijo, Združene države Amerike pa bi bile med zadnjimi.
MEDALJE NA 100 MILIJARD BDP
Na tej lestvici pa bi bila naša Slovenija celo prva, spet pred Latvijo in Belorusijo, športna velesila Amerika pa ponovno med zadnjimi.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Tina Maze Annemarie Moser-Pröll Jureta Koširja ZRELA POSLOVNA ODLOČITEV Lindsey Vonn Bode Miller KOLAJNE TOKRAT NEKOLIKO DRUGAČE Richard Florida The Atlantic Magazin

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Ko številke govorijo. Slovenija fura Soči, Tina Maze pa žensko smučanje