objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Petek, 21. februar 2014 ob 07:17

Primitiven Predin. 5 razlogov, zakaj mu tega ne smemo kar tako spregledati!
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Namesto da bi zaznavali uspehe slovenskih olimpijcev v Sočiju, so tuji mediji včeraj podrobno poročali o "veliki slovenski sramoti" in "strahopetnem" ter "zahrbtnem napadu" Zorana Predina na odhajajočega portugalskega sodnika Luisa Lopeza, potem ko so košarkarji Uniona Olimpije sredi ljubljanskih Stožic v končnici zadnje tekme evropskega pokala izgubili proti Budivelniku iz Kijeva.
Večina slovenskih "mainstream" medijev je Predinov izpad poskušala tako ali drugače "zminimalizirati" in ga celo nekako opravičevala, češ Zoran Predin ni mogel "trpeti (sodniške) krivice," čeprav je bilo, objektivno in športno gledano, po sredini tekmi v Stožicah popolnoma jasno, da je Olimpija za poraz absolutno kriva – sama.
Da bodo mediji "skesanega" Zorana Predina vzeli v bran, je bilo pričakovano.
Pač zaradi njegovega statusa v družbi. Zoran Predin namreč ni kdorsigabodi, on ni "navaden" državljan, pa čeprav bi ravno zato moral še bolj paziti, kako se vede in obnaša v javnosti. On bi namreč moral biti vzor(nik).
In vsaj pet razlogov je, zakaj Predinu tega skrajno primitivnega incidenta sredi Stožic ni mogoče kar tako spregledati.
PRVIČ. Zoran Predin se spreneveda, ko pravi, da on "ni huligan", saj "piše pesmi in poje." Slednje sicer tehnično drži, kar pa samo po sebi očitno ne izključuje huliganskih izpadov. Poleg tega Predin zelo rad "izigrava" strašnega glasbenega intelektualca, pred leti je vesoljno Slovenijo malo vehementno in malo užaljeno podučeval, katera popevkarska besedila so prava, primerna in kakovostna (seveda – njegova), katera pa ne …
DRUGIČ. Zoran Predin se "gre celo politika". Spomnimo, je ustanovni član Kučanovega Foruma 21. Pa spet ne samo navaden član ... Na ustanovnem zasedanju Foruma 21 je Predina zato doletela čast, da je prebral programsko deklaracijo Foruma 21. In kaj zdaj, mar bodo člani Foruma 21 na mednarodnih športnih tekmovanjih pretepali sodnike?!
Zoran Predin je pravzaprav "prehodil pot" od uporniškega Lačnega Franca in Praslovana (tudi avtor teh vrstic mu je pred davnimi leti pomagal do njegovih prvih nastopov v legendarnem mariborskem Klubu mladih) do napol uradnega glasbenika "nomenklature". Zato je Predinov izpad na nek način tudi odraz mentalnega stanja (dela) slovenske elite.
Za razliko od Bona, frontmana svetovno znane irske pop skupine U2, se Zoran Predin nič ne angažira dobrodelno, ampak se raje sonči v senci skrbno izbranih slovenskih politikov. Podobno kot Branko Đurić Đuro.
TRETJIČ. Zoran Predin se je po napadu na sodnika resda "opravičil", vendar se je v prvi verziji svojega opravičila prav bedno zlagal – češ samo "krilil je okoli sodnika." Takrat namreč še ni vedel, da so njegov strahopeten ter zahrbten napad natančno posneli fotografi in video kamere.
Ko se je Predin tega zavedel, je začel opravičilo spreminjati in prilagajati, na Planet.Siol.net pa so ga hiteli hvaliti, kako se opravičuje s tresočim glasom?!
ČETRTIČ. Izpad Zorana Predina bo košarkarskemu klubu Unionu Olimpiji prinesel precejšnjo denarno kazen (menda okoli 20 tisoč evrov), vsaj za nekaj tekem prepoved igranja v Stožicah, poleg tega obstaja velika verjetnost, da bo Union Olimpija ostala še brez tako imenovane "wild karte" za igranje v evropskem pokalu, saj se med prvih šest v ABA ligi, kar bi jim prineslo turnirsko napredovanje, očitno ne bodo uvrstili.
In PETIČ. Zoranu Predinu bi morda še lahko odpustili, če bi - saj je vendar Mariborčan - ta izpad storil kot Viola, sredi nogometnega stadiona Ljudski vrt v Mariboru. Tako pa - jaz kot Mariborčan - malce težko razumem, kako lahko "nek Štajerec", kar naj bi bil Zoran Predin, tako "vneto" navija za - ljubljansko Olimpijo.
Čeprav je slišati, da mu njegova žena Barbara Lapajne (Predin) komajda še kdaj pusti, da pride v Maribor
VPRAŠANJA ZA VODSTVO OLIMPIJE
Predinov pretepaški incident pa poraja številna vprašanja tudi za vodilne ljudi ljubljanskega košarkarskega kluba Union Olimpija, katerega predsednik je vodja poslanske skupine Pozitivne Slovenije Jani Möderndorfer.
... Na primer:
... težko razumemo, zakaj vodstvo ljubljanskega kluba po tako grobih napadih na sodnika (nesrečnega Portugalca namreč ni udaril samo Predin, malo pozneje je dobil v glavo steklenico, napadel pa ga je še en "navijač" Olimpije, le da mediji o tem niso poročali) ni sklicalo tiskovne konference in se vsem vsaj vljudno opravičilo, ne pa, da naokoli pošiljajo neka brezvezna piar sporočila za javnost. Gre namreč za incident, ki ga ljubitelji evropske košarke skorajda ne pomnijo. Tisti, ki košarko dobro poznajo, trdijo, da se takšen brutalni obračun s sodnikom celo na tekmah beograjskega Partizana, kamor prihaja po 20 tisoč navijačev, ne bi mogel pripetiti.
Zoran Predin se je sodnika lotil iz prve vrste ob igrišču – tako imenovanih "VIP" sedežev. Tam sicer namesto "pravih vipovcev" povečini brezplačno sedijo "kvazi" vipovci - razni frizerji, fitnes trenerji in prijatelji družine ter ožji sorodniki ljubljanskega župana Zorana Jankovića ..., zato je zadnji čas, da vodstvo kluba vzpostavi resne kriterije in red pri "podeljevanju" VIP vstopnic.
Predin se sicer priduša, da je on sezonsko vstopnico na robu igrišča - kupil.
Sicer pa poleg Zorana Predina na košarkarskih tekmah v Stožicah (naj)večkrat navijata kolumnist Mladine Vlado Miheljak in poslanec Pozitivne Slovenije Peter Vilfan, ki je pravkar odstopil kot mestni svetnik na Listi Zorana Jankovića.
Vlado Miheljak, no, počakajmo še kak teden ali dva, bo Predina v eni od svojih prihodnjih kolumen "ziher" majčkeno poujčkal in potolažil, molči pa tudi Vilfan, čeprav je bil ravno poslanec Vilfan pred časom eden od protagonistov stroge zakonodaje zoper športne navijače ...
NEŽEN POLICIJSKI EPILOG
Pristojni organi (policija) so bili do Zorana Predina - spet pričakovano - skrajno prizanesljivi, celo nežni. Po nekaterih spletnih medijskih zapisih naj bi Predin namreč dobil plačilni nalog za zgolj 80 evrov (oziroma le 40 evrov, če plača v osmih dneh), začasna prepoved obiskovanja tekem mu ni bila izrečena ...
 
ODMEV
Pozdravljeni,
v zvezi z vašim komentarjem "Nežen policijski epilog" vam posredujemo naslednje pojasnilo: Policisti ukrepajo v skladu z danimi pooblastili in v skladu z veljavno zakonodajo. Kot smo že omenjali ima dogodek elemente prekrška Zakona o varstvu javnega reda in miru. Ta isti zakon tudi predpisuje globe (globe predpisuje zakon in ne policisti, slednji jih izrekajo):
II. PREKRŠKI ZOPER JAVNI RED IN MIR
6. člen
(nasilno in drzno vedenje)
(1) Kdor izziva ali koga spodbuja k pretepu ali se vede na drzen, nasilen, nesramen, žaljiv ali podoben način ali koga zasleduje in s takšnim vedenjem pri njem povzroči občutek ponižanosti, ogroženosti, prizadetosti ali strahu, se kaznuje z globo od 250,37 do 500,75 evrov.
(2) Kdor koga udari, se kaznuje z globo od 333,83 evrov do 625,94 evrov.
(3) Kdor se pretepa, se kaznuje z globo od 417,29 evrov do 1251,88 evrov.
(4) Če so prekrški iz prejšnjih odstavkov storjeni proti zakoncu
ali zunajzakonskem partnerju ali partnerju v registrirani istospolni skupnosti, bivšemu zakoncu ali zunajzakonskem partnerju ali partnerju v registrirani istospolni skupnosti, krvnemu sorodniku v ravni vrsti, posvojitelju ali posvojencu, rejniku ali rejencu, skrbniku ali varovancu te osebe ali proti osebi, ki živi s storilcem v skupnem gospodinjstvu, se kršitelj kaznuje z globo od 625,94 evrov do 1251,88 evrov.
Vsekakor navedbe v vašem prispevku na Pozareport.si o višini globe ne držijo.
S spoštovanjem,
Vinko Stojnšek
Predstavnik za odnose z javnostmi
Policijske uprave Ljubljana
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Zorana Predina Luisa Lopeza Kučanovega Bona Branko Đurić Đuro Barbara Lapajne (Predin)  VPRAŠANJA ZA VODSTVO OLIMPIJE Jani Möderndorfer Zorana Jankovića Vlado Miheljak Peter Vilfan NEŽEN POLICIJSKI EPILOG Pozdravljeni

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Primitiven Predin. 5 razlogov, zakaj mu tega ne smemo kar tako spregledati!