objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Ponedeljek, 10. marec 2014 ob 06:56

Štefanec mora odstopiti! Zdaj ne gre zanj, zdaj gre za KPK, ki je blokirana
Se že pišejo jezna pisma. Člani društva Integriteta šokirani nad očitno netransparentnostjo predsednice druge izbirne komisije Simone Habič
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Le dva dni po razkritju članstva novega predsednika Komisije za preprečevanje korupcije v Pozitivni Sloveniji se že vrstijo zahteve po njegovem odstopu.
Da mora Boris Štefanec v prihodnjih dneh na vsak način odstopiti, zdaj neposredno zahtevajo celo pri časopisu Delo, ki velja za "provladni" medij.
Člani bivšega senata Komisije za preprečevanje korupcije, na čelu z Goranom Klemenčičem, neverjetnega zapleta po imenovanju anonimnega odvetnika iz Murske Sobote za šefa KPK, uradno ne komentirajo. Vendar je tudi eden od članov tega senata, ki seveda ne želi biti imenovan, prepričan, da bi Štefanec res moral odstopiti, saj zdaj ne gre več samo zanj, ampak za Komisijo.
KAJ BO NAREDIL OB TOŽBI ZORANA JANKOVIĆA?
"Štefanec jo je s svojim političnim pedigrejem postavil v totalno pat pozicijo in jo popolnoma blokiral. Vse, kar bo naredila Komisija in Štefanec, bo predmet kritike zaradi dvoma v njegovo politično nepristranskost."
"Sploh si ne znam si predstavljati ...," pravi bivši član Klemenčičevega senata, "kako bo Boris Štefanec deloval ob tožbi ljubljanskega župana in ustanovitelja Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića, ki toži Komisijo za preprečevanje korupcije?! Morebitne izločitve predsednika Štefaneca namreč ne pridejo v poštev, saj bi se moral Štefanec potem izločiti ob vsaki preiskavi komisije, ki bi obravnavala politika, ne glede na to, ali prihaja iz PS ali Janševe SDS.
Kar pa je praktično nemogoče. Obstajal bo namreč sum o splošni politični pristranskosti predsednika Komisije Štefanca."
ALI ŠTEFANEC SPLOH ZNA TEKOČE ANGLEŠKO ...
Taisti član "odhajajočega" senata pa nas je spomnil na še eno zelo pomembno "malenkost", ki smo jo očitno res vsi spregledali. Komisija, opozarja, je izjemno vpletena ter povezana v mednarodno dejavnost preprečevanja korupcije, za Borisa Štefaneca pa se še ne ve, ali sploh zna kakšen tuj jezik ali ne?!
Če ne zna vsaj tekoče angleško, je to za predsednika slovenske Komisije za preprečevanje korupcije deplasirana okoliščina.
IZBIRNA KOMISIJA PROTI PAHORJU
Hudi očitki pa letijo tudi na predsednico druge izbirne komisije Simono Habič, ki je predsedniku republike Borutu Pahorju na mizo postavila en sam predlog za novega predsednika Komisije za preprečevanje korupcije - to je Borisa Štefaneca.
Član odhajajočega senata Klemenčičeve komisije se tudi čudi Simoni Habič, predsednici društva Integriteta in celo predstavnici(!) mednarodne nevladne organizacije Transparency International, kako je komisija pod njenim vodstvom, kjer naj bi ključno kadrovsko vlogo sicer odigrala poslanka Pozitivne Slovenije Melita Župevc, novi senat ter predsednika protikorupcijske komisije izbrala izrazito - netransparentno!
Javnost in novinarji tako ne morejo (smejo!?) videti niti nobenih življenjepisov kandidatov, nobenih zapisnikov sej, predvsem pa ne nobene obrazložitve, zakaj se je izbirna komisija odločila ravno za Borisa Štefaneca, edinega prijavljenega kandidata, ki je (bil) član Pozitivne Slovenije.
Celo urad predsednika republike med postopkom imenovanja ni smel izvedeti ničesar, saj naj bi bili deležni "opozorilnih groženj", da bi morebitna vprašanja Pahorjevega urada člani izbirne komisije "razumeli kot poskus vmešavanja" predsednika republike v postopke izbire senata protikorupcijske komisije.
Določbe zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ki določajo postopek izbire senata in predsednika protikorupcijske komisije, sicer načeloma dopuščajo dve možnosti. Prvo, da izbirna komisija predsedniku republike predlaga več kandidatov, predsednik republike pa izmed predlaganih imenuje enega, ali pa, da komisija predsedniku republike predlaga zgolj enega samega kandidata.
Izbirna komisija pod vodstvom Simone Habič se je očitno odločila za to "drugo varianto", vendar svoje odločitve za odvetnika Štefaneca, izmed desetih možnih kandidatov, ki so izpolnjevali vse predpisane pogoje, niso obrazložili.
Predsednik Pahor je imel možnost zavrnitve imenovanja, vendar se za to ni odločil. Po navedbah naših virov blizu Pahorja se je predsednik republike hotel izogniti očitkom o lustraciji, potem ko je izvedel, da je Boris Štefanec (bil) član Pozitivne Slovenije. Vse to naj bi se sicer zgodilo v enem ali dveh dnevih.
OČITKI IN PISMA SIMONI HABIČ
Po dveh dneh močnega pritiska javnosti sta se vendarle odločili "spregovoriti" tudi predsednici obeh izbirnih komisij, Polona Kovač in Simona Habič.
V sporočilu za javnost zatrjujeta, da sta komisiji pri kandidatih za predsednika Komisije za preprečevanje korupcije in dveh namestnikov preverjali predvsem "poznavanje pristojnosti KPK, razumevanje ustrezne zakonodaje KPK, osebno strokovno uveljavljenost na področju integritete in preprečevanja korupcije ter etično držo kandidatov."
Kaj vse pa se je zares dogajalo med "zasliševanjem" kandidatov, lahko samo ugibamo. Eden od prijavljenih kandidatov, novinar mariborskega časpisa Večer Vasja Jager, je za Pop TV javno povedal, da se v življenju še nikoli ni počutil tako ponižanega kot med zaslišanjem pred to komisijo ...
Simona Habič je zato deležna tudi uničujočih kritik posameznih članov društva Integriteta. Dvoje takšnih pisem, ki smo jih prejeli včeraj zvečer ...
objavljamo v nadaljevanju.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Boris Štefanec na vsak način odstopiti Goranom Klemenčičem KAJ BO NAREDIL OB TOŽBI ZORANA JANKOVIĆA? Zorana Jankovića Janševe ALI ŠTEFANEC SPLOH ZNA TEKOČE ANGLEŠKO ... IZBIRNA KOMISIJA PROTI PAHORJU Simono Habič Borutu Pahorju Simoni Habič Melita Župevc OČITKI IN PISMA SIMONI HABIČ Polona Kovač Vasja Jager

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Štefanec mora odstopiti! Zdaj ne gre zanj, zdaj gre za KPK, ki je blokirana