objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Torek, 13. maj 2014 ob 06:47

Urednik padlega Žurnala se je zmenil bolje kot drugi - denar do konca leta
Bo fantastičnih 41 milijonov izgube propadlega Žurnala odneslo tudi člana uprave Styrie Klausa Schweighoferja, ki bi s tem denarjem lahko kupil Delo, Slovenske novice, Večer, Dnevnik in še kaj ...
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Avstrijsko vodstvo ugasnjenega brezplačnika Žurnal24 (Styria Media Group) naj bi za vse odpuščene pripravilo tako imenovani "socialni načrt". Honorarni sodelavci naj bi kot odpravnino prejeli po dva mesečna honorarja, redno zaposleni pa so do 9. junija na plačanem dopustu. Po izteku tega roka pa so tudi njim obljubili izplačilo dveh mesečnih plač.
Precej bolje pa se je z avstrijskimi delodajalci dogovoril zadnji odgovorni urednik Žurnala24 Matej Košir, sicer brat nekdanjega odgovornega urednika Dela in kasneje tudi direktorja vladnega Urada za komuniciranje Darijana Koširja. Po naših informacijah Matej Košir bo do konca tega leta, oziroma do zaključka likvidacije podjetja Žurnal Media d.o.o. mesečno prejemal 3 tisoč evrov. Mateja Koširja smo že v petek poskušali priklicati na mobilni telefon, da bi tudi pri njem preverili točnost teh informacij, vendar se na klice ni odzval.
Matej Košir je tudi dan prej kot drugi od Avstrijcev izvedel, da ukinjajo Žurnal.
 
BO PROPAD ŽURNALA ODNESEL TUDI SCHWEIGHOFERJA?
Bo pa v prihodnje zanimivo spremljati nadaljnje poslovne operacije avstrijske Stryrie v Sloveniji. Styria namreč še ostaja manjšinski solastnik časopisne hiše Dnevnik (kjer pa ne sodeluje pri upravljanju družbe, niti vodenju časopisa) ter lastnik posameznih spletnih portalov, denimo MojeDelo ali Bolha.com.
Stryria tako - bolj menda?! - po eni strani ostaja v igri za nakup mariborskega časopisa Večer, po drugi strani pa bo vodstvo Stryrie, po totalnem fiasku s projektom Žurnal24, kjer so doslej zapravili fantastičnih 41 milijonov evrov, zagotovo trikrat premislilo, preden se utegnejo znova spustiti v nakup kakšnega tiskanega medija - v Sloveniji. Še več, Dejan Steinbuch, nekdanji urednik Žurnala ter odličen poznavalec razmer znotraj Styrie, je mnenja, da bo moral član uprave in direktor Styrie International Klaus Schweighofer, "poslovni oče" Žurnala, zaradi finančnega debakla v Sloveniji slej ko prej zapustiti vodstvo Styrie. Oteževalna okoliščina za Schweighoferja je tudi ocena medijskih poznavalcev, da je Žurnal v Sloveniji, kljub enormnim finančnim izgubam, tako dolgo časa vztrajal predvsem zato, ker je Schweighofer reševal svojo nasedlo investicijo. Klaus Schweighofer je še pred časom v ožjih družbah po Ljubljani razlagal, da Styria izgube slovenskega Žurnala pokriva z dobičkom iz poslovanja Styrie na Hrvaškem, kjer izdajajo tabloid 24Sata in časopis Večernji list, in tako naj bila cela regija - Hrvaška plus Slovenija - na "pozitivni ničli". No, ta matematika se očitno ni izšla.
Mimogrede, propad Žurnala je posredno napovedal že Horst Pirker, nekdanji uspešni direktor Styrie, v odmevnem intervjuju za časopis Dnevnik, oktobra 2012, ko je med drugim odkrito dejal, da je "vpliv politike na medije v Sloveniji še vedno premočan".
Horst Pirker je z mesta direktorja Styrie sicer odstopil že leta 2010.
 
DOBRO SE JE ZNAŠEL - NOVKOVIČ
Zanimivo je tudi, da nihče od odpuščenih novinarjev Žurnala ni prišel na idejo, da bi morda od Styrie prevzel (odkupil) blagovno znamko Žurnal ter nadaljeval izdajo spletnega portala Žurnal24. Ne, odpuščeni novinarji se raje čudijo, zakaj neki so Avstrijci prenehali izdajati Žurnal, čeprav so pridelali že okoli 41 milijonov evrov izgube?!
Kar je toliko denarja, da bi z njim lahko Klaus Schweighofer - namesto Žurnala - v paketu dobil Delo, Slovenske novice, Dnevnik, Večer in Primorske novice, pa še kakšen evro bi ostal na voljo za tekoče poslovanje ...
Sicer pa se je od doslej odpuščenih novinarjev in urednikov Žurnala24 še najbolje "znašel" Goran Novkovič, ki je, potem ko je bil prisiljen odstopiti z mesta direktorja ter odgovornega urednika Žurnal24, presenetljivo postal eden od vodilnih uslužbencev Gospodarske zbornice Slovenije.
Do funkcije svetovalca predsednika zbornice mu je, pravijo, osebno pomagal predsednik GZS in njegov prijatelj Samo Hribar Milič, Novkovič pa zdaj - kljub temu, da je vodenje Žurnal Medie zapustil v globokih rdečih številkah - kot visok funkcionar gospodarske zbornice celo Slovenijo podučuje, kako je treba poslovati.
POZNAVALCI: PODOBNA USODA ČAKA ADRIO MEDIO
Poznavalci medijskega prostora zdaj napovedujejo, da bo naslednji kolaps medijske hiše v Sloveniji doletel založniško družbo Adria Media d.o.o.. Podobno kot Žurnal Media tudi Adria Media doslej še nobeno poslovno leto ni poslovala pozitivno, trenutna izguba pa znaša že okoli 3 milijone evrov. Po umiku tujih lastnikov iz podjetja, med njimi je "pobegnila" tudi avstrijska Styria, ki so izgube pokrivali z dokapitalizacijami (spet podobno kot Žurnal), pa je edini lastnik ostal ljubljanski medijski podjetnik Tomaž Drozg.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Matej Košir Darijana Koširja BO PROPAD ŽURNALA ODNESEL TUDI SCHWEIGHOFERJA? dejan steinbuch Klaus Schweighofer Horst Pirker DOBRO SE JE ZNAŠEL - NOVKOVIČ odpuščenih novinarjev in urednikov goran novkovič Samo Hribar Milič POZNAVALCI: PODOBNA USODA ČAKA ADRIO MEDIO Tomaž Drozg

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Urednik padlega Žurnala se je zmenil bolje kot drugi - denar do konca leta