objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 28. maj 2014 ob 06:57

Afera Vrtovec-NPU in zakaj Zalar verjame, da ustavni sodniki rešujejo Janšo
Nekdanji minister za pravosodje in tudi bivši predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča je skoraj prepričan, da bo pet ustavnih sodnikov v zadevi Patria dokončno oprostilo Janeza Janšo
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Nekdanji minister za pravosodje Aleš Zalar je te dni polno zaseden. Včeraj je poslanskim skupinam v državnem zboru predstavljal pravno deklaracijo o ukinitvi občine Ankaran (kot "koordinator" deklaracije v okviru Evropskega centra za reševanje sporov, ki je v lasti nekdanje predsednice LDS Katarine Kresal), sicer pa medijsko pospešeno nastopa kot "politični analitik". Minulo nedeljo zvečer je evropske volitve komentiral na Pop TV, včeraj popoldne pa v oddaji Studio ob 17h na Radiu Slovenija.
Obakrat pa je sprožil zanimivo tezo: da Janez Janša ne bo šel v zapor. Prvič, na Pop TV, je sicer ni utemeljil, je pa to storil na radiu. Zalar tako meni, da je "dokaj verjetno", da bo ustavno sodišče ugodilo vloženi ustavni pritožbi Janeza Janše, ki zato - po njegovem mnenju - ne bo šel v zapor. No, vsaj ne do 13. julija, ko naj bi bile predčasne parlamentarne volitve.
 
PET SODNIKOV OD DEVETIH
Še več, Aleš Zalar je "skoraj prepričan", da bo ustavno sodišče zadevo Patria zaključilo tako - v Janševo dobro, da sploh ne bo več mogoča pritožba, in sicer na podlagi večinske odločitve petih ustavnih sodnikov od devetih. Kar pa je Zalar argumentiral s svetovnonazorsko opredelitvijo ustavnih sodnikov in na podlagi analize dosedanjih ustavnih odločb v politično občutljivih primerih.
Zalarjeva teza je pomenljiva tudi zato, ker Aleš Zalar ni samo bivši pravosodni minister, ampak tudi nekdanji predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča.
 
KRIMINALIST IZ NOVE SLOVENIJE
Medtem pa že tako trhle odnose med SDS in Novo Slovenijo pretresa "nova afera". Že pred minulo volilno nedeljo so se namreč pojavili sumi, da naj bi afero, ki naj bi povezovala Janeza Janšo in bivšega predsednika uprave Nove kreditne banke Maribor Matjaža Kovačiča, lansirano na TV Slovenija štiri dni pred volitvami v Evropski parlament, sprožil nihče drug kot tiskovni predstavnik NSi Jernej Vrtovec.
Spomnimo. TV Slovenija je objavila novico, da naj bi Kovačič prek elektronske pošte komuniciral z Janšo (ko je bil Janša še predsednik vlade) o spornih poslih mariborske banke na Hrvaškem, kjer naj bi poniknilo več deset milijonov evrov, del denarja pa naj bi končal na enem od računov banke Credit Suisse. Vse to je sicer že v začetku aprila objavil časopis Dnevnik, kjer so poročali, da je bil Janez Janša v tej zadevi zaslišan kot priča, kar je pozneje potrdil tudi Janša, ki je sam objavil zaznamek pogovora na Nacionalnem preiskovalnem uradu, kamor je bil res povabljen - kot priča.
Informacije o preiskavi Nove kreditne banke Maribor naj bi Jernej Vrtovec pridobil pri enem od mlajših kriminalistov NPU, ki naj bi bil v "prostem času" član NSi, februarja letos pa naj bi skupaj z nekaterimi člani NSi obiskal Vatikan. Ime in priimek kriminalista sta znana uredništvu, sicer pa ta kriminalist ne dela v okviru skupine, ki preiskuje NKBM, ampak Novo ljubljansko banko.
Zanimivo je tudi, da se je omenjene teme na TV Slovenija lotila novinarska ekipa oddaje Tarča pod vodstvom urednice Špele Šipek, delali pa sta dve praktično "neznani" novinarki. Na Twitterju je pozneje prišlo celo do polemike med dnevno urednico na Pop TV Tjašo Slokar in Šipkovo, ko je Slokarjeva objavila tvit, da je vse to, kot rečeno, že objavil Dnevnik, Špela Šipek pa se je branila, da gre za "nova dejstva", saj so njene novinarke navedle ime švicarske banke, kamor naj bi se steklo nekaj milijonov evrov iz NKBM.
Po naših zanesljivih informacijah gre sicer za elektronsko pošto, ki so jo kriminalisti NPU zasegli na strežniku Nove kreditne banke Maribor med hišnimi preiskavami avgusta 2012. Šlo naj bi "za tisoče" elektronskih sporočil, Matjaž Kovačič pa naj bi svoja elektronska sporočila pošiljal vsem predsednikom vlad in ministrom za finance, od Janeza Drnovška do Boruta Pahorja, od Andreja Bajuka do Francija Križaniča, pa tudi, jasno, Janezu Janši. Potem ko so kriminalisti obiskali še Kovačiča, pa naj bi Kovačič, ki se je menda močno ustrašil kazenskega pregona in odškodninskih tožb, del te elektronske komunikacije predal znanemu mariborskemu odvetniku Antiju Gorjupu, ki je pred leti pogodbeno delal tudi za NKBM.
Zakaj na TV Slovenija, če so se že lotili komunikacije Janše in Kovačiča, niso javno objavili(?!) vsaj nekaterih domnevno spornih elektronskih sporočil med Kovačičem in Janšo, ni znano. Obstajata pa dve teoriji. Po eni jih niso objavili zato, ker njihova vsebina ni sporna, po drugi teoriji pa naj bi objavo "šparali" do finala predvolilne kampanje na prihajajočih parlamentarnih volitvah ...
Tiskovni predstavnik NSi Jernej Vrtovec vsakršno povezavo z lansiranjem teme NKBM na TV Slovenija seveda zanika.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Aleš Zalar Katarine Kresal Janez Janša PET SODNIKOV OD DEVETIH KRIMINALIST IZ NOVE SLOVENIJE Matjaža Kovačiča Jernej Vrtovec Špele Šipek Tjašo Slokar Janeza Drnovška Boruta Pahorja Andreja Bajuka Francija Križaniča Antiju Gorjupu

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Afera Vrtovec-NPU in zakaj Zalar verjame, da ustavni sodniki rešujejo Janšo