objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Torek, 3. junij 2014 ob 06:57

Državni bankir Svilan podjetniku na štiri oči: Nam ni treba dajati kreditov
Potem ko so nadzorniki postavili pod vprašaj odločitev uprave o vlogi za financiranje, je predsednik uprave SID banke po telefonu zabrusil enemu od članov vodstva podjetja, da so si zabili žebelj v krsto
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Eno od slovenskih podjetij se je prijavilo na razvojno spodbujevalni program SID banke za financiranje poslovanja malih in srednjih podjetij 2013-2014. Ime podjetja je znano uredništvu in ga na podlagi dogovora ne bomo javno izpostavljali, prav tako ne odgovornih oseb ali sodelavcev podjetja, navedenih v članku, razpolagamo pa s celotno dokumentacijo. Kljub izpolnjevanju razpisnih pogojev je uprava SID banke marca letos zavrnila prošnjo (gre za znesek en milijon evrov), saj družba po mnenju banke z vidika tako imenovanih tveganj "ni primerna za obravnavo nove naložbe."
Potem se je začela kalvarija.
Ker so bili v ožjem vodstvu družbe presenečeni nad odločitvijo uprave banke (mimogrede, SID banka je v lasti države), so se uradno obrnili na nadzorni svet SID banke (kjer med drugim sedi nekdanji politik ter bivši podpredsednik Evropske investicijske banke Tone Rop), eden od svetovalcev zavrnjene družbe pa je po naših informacijah še posebej opravil ločene sestanke s tremi člani nadzornega sveta banke. Ko je uprava na seji nadzornega sveta (meseca maja) podala informacijo, da je zavrnila prošnjo družbe, so posamezni člani nadzornega sveta, seznanjeni z dokumentacijo, odločitev uprave postavili pod vprašaj. Potem je vmes posegel predsednik uprave SID banke Sibil Svilan ter nadzornikom nenadoma povedal kopico netočnih in celo žaljivih informacij na račun enega od svetovalcev družbe (češ - gre za enega kriminalca) in hkrati nadzornikom celo navajal lažne podatke o strukturi družbe, ki je zaprosila za financiranje.
Po seji nadzornega sveta je državni bankir Sibil Svilan po telefonu poklical omenjenega svetovalca in mu zabrusil, da so si s tem (ko so zadevo predstavili tudi članom nadzornega sveta) "zabili žebelj v krsto?!"
 
BANKE NIMAJO PROBLEMOV ...
Podobno je bil na sestanku med Sibilom Svilanom ter svetovalcem nepošteno zavrnjene družbe 25. aprila, v Svilanovi posarni. Po uvodnem klepetu, kjer se je Svilan pohvalil, da "so eni o tem, kaj se zdaj dogaja, imeli predstavo že leta 2008 (mislil je seveda samega sebe!) in da po njegovi oceni ne bo šlo nič boljše do leta 2017 ali 2018."
"Napetost tako raste, da se bo nekaj moglo zgoditi," je modroval Svilan.
Potem je državni bankir presenečenemu podjetniku zaupal celotno filozofijo slovenskega bančnega sistema.
"Banke lahko dolgo živijo brez gospodarstva. Banka kupi obveznice Republike Slovenije in zasluži štiri odstotke. Nam ni treba dajati kreditov ali pa damo kredit posamezniku za nakup hiše ali avtomobila, kjer je vračilo 90-odstotno zagotovljeno. Banke nimajo problemom, banke so se sanirale.
To pa seveda nič ne pomeni za gospodarstvo ..."
No, toliko o naših bankah, ki smo jih sanirali z milijardami davkoplačevalcev in financiranjem gospodarstva. Zapis pogovora tudi potrjuje, da se znotraj bančnega sistema dogaja natančno to, kar nam je - Sloveniji - včeraj drastično očitala Evropska komisija.
Podjetnik se je nato odločil za edino logično in pravilno potezo. Nadzornemu svetu SID banke je pisno naznanil ravnanje predsednika uprave Sibila Svilana, prijavo pa v celoti objavljamo v nadaljevanju.
Mimogrede, iz pregleda uradne dokumentacije je tudi razvidno, da je družba, katere dokumentacijo so znotraj SID banke sprva celo kakor izgubili na serverju?!), upravičena do dodelitve sredstev za financiranje malih in srednjih podjetij.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Tone Rop Sibil Svilan BANKE NIMAJO PROBLEMOV ...

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Državni bankir Svilan podjetniku na štiri oči: Nam ni treba dajati kreditov