objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 12. junij 2014 ob 06:57

Niti Židan ni imun na kult osebnosti: njegovo ime je volilni slogan eSDeja
Stranka Solidarnost klonila med pogajanji o predvolilni koaliciji: namesto skupne liste zgolj kandidature politikov Solidarnosti na listi SD, pri čemer Uroša Lubeja v Novem mestu menda nočejo
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Dejan Židan, začasni lider Socialnih demokratov, res ni predsednik stranke, ki bi v imenu nosila ime svojega predsednika (kot na primer Zavezništvo Alenke Bratušek ali Stranka Mira Cerarja), je pa zato "ime" Dejana Židana postalo tokratni volilni slogan SD.
Socialni demokrati gredo namreč na parlamentarne volitve (zdaj tudi že uradno 13. julija) s (pred)volilnim sloganom "Dejan(ja)!".
Kar naj bi pomenilo Dejanja! ali pa Dejan - ja!.

PRIŠEPETOVALCA FRANGEŽ IN ROP

Po naših informacijah si je slogan Dejanja! omislila "kreativna ekipa" poslanca Matevža Frangeža (tudi predlagal ga je Frangež), ki prevzema del odnosov z javnostmi, povezanih z Dejanom Židanom. Kar je zanimivo, saj naj bi Frangež - po mnenju številnih poznavalcev - marca lani volitve za mariborskega župana proti Andreju Fištravcu močno izgubil tudi zaradi svojih slabih nastopov v javnosti. Matevž Frangež sicer postaja eden od najbolj glasnih Židanovih "prišepetovalcev", poleg tega Židana vedno titulira "predsednik", četudi gre za zgolj pogovore v ožjih družbah kolegic in kolegov stranke SD.
Mimogrede, znotraj vodstva Socialnih demokratov je po zadnji javnomnenjski anketi časopisa Delo, ki je na vrh volilnih preferenc posameznih političnih strank dobesedno katapultirala Mira Cerarja, zavladala nekakšna poparjenost, ker na omenjeni anketi ni bilo čutiti "efekta Židan". Čeprav po drugi strani ankete časopisa Delo na politični sceni veljajo za najmanj verodostojne.
Dejanu Židanu pa po novem občasno svetuje tudi Tone Rop, kar nekateri ocenjujejo kot Ropovo lobiranje za stolček evropskega komisarja.
Boj za stolček novega evropskega komisarja, potem ko je zdaj - kot resen kandidat - že povsem odpadel Igor Šoltes, se namreč nadaljuje, Rop pa znova krepi svoje pozicije v tako imenovanem socialnodemokratskem bloku strank SD in Desusa.

ŽIDAN NE BI NAD ALENKO BRATUŠEK

Je pa zanimivo, da se Dejan Židan osebno noče vpletati v najnovejši javni spopad med odhajajočo predsednico vlade Alenko Bratušek in ministrom za izobraževanje znanost in šport Jernejem Pikalom, potem ko je vlada Pikalovemu resorju pred dnevi odvzela sedem milijonov proračunskih evrov - čeprav gre za ministra SD, kabinet predsednice vlade pa je ministru Pikalu včeraj dokaj prepirljivo očital, da raje hodi na dopuste (Pikalo je bil namreč v Argentini, skupaj s slovensko nogometno reprezentanco), namesto da bi reševal financiranje subvencioniranih prevozov dijakov in študentov.
Po navedbah naših virov je kabinet PV Alenke Bratušek retoriko zoper Pikala sicer zaostril predvsem zato, ker v javnosti vedno bolj prevladuje prepričanje, da Bratuškova pri "aferaški" razdelitvi tega denarja (spomnimo: konec minulega tedna je vlada denar - 77 milijonov evrov - odvzela šolskemu resorju ter ga "podarila" slovenskim železnicam, potem pa večji del tega denarja vzela nazaj, ga spet vrnila v šolstvo, vendar minus sedem milijonov evrov?!) - laže.

SOLIDARNOST KLONILA, LUBEJA PA NOČEJO

Tik pred jutrišnjo predvolilno konvencijo Socialnih demokratov (petek, točno ob petih popoldne v Cankarjevem domu) pa je med pogajanji o predvolilnem povezovanju povsem klonila stranka Solidarnost. Namesto hudo visokega cilja - "skupne" kandidatne liste SD in Solidarnosti, bodo posamezni predstavniki stranke Solidarnost na volitvah zgolj kandidirali na listi Socialnih demokratov.
Podrobnosti tega dogovora bodo uradno znane danes popoldne, se pa že govori, da naj bi se lokalni odbor SD iz Novega mesta upiral kandidaturi "znanega vstajnika" ter enega od treh predsedujočih stranke Solidarnosti Uroša Lubeja na listi Socialnih demokratov v Novem mestu ...
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Dejan Židan Alenke Bratušek Mira Cerarja Matevža Frangeža Andreju Fištravcu Tone Rop Igor Šoltes Jernejem Pikalom Uroša Lubeja

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Niti Židan ni imun na kult osebnosti: njegovo ime je volilni slogan eSDeja