objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Ponedeljek, 21. julij 2014 ob 06:52

Bogovič v Bruslju srka kave, Slovenska ljudska stranka pa le še zgodovina?!
Debakel ljudske stranke na volitvah onemogočil tudi rojstvo sanjske koalicije Mira Cerarja: SMC-SD-SLS in Nova Slovenija
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Danes prihaja ura resnice za predsednika Slovenske ljudske stranke in evropskega poslanca Franca Bogoviča, za njegovo stranko pa morda celo sodni dan. Državna volilna komisija bo namreč razglasila tudi uradne rezultate predčasnih volitev v državni zbor, izvršilni odbor SLS pa bo na popoldanski seji prisiljen ugotoviti, da je Slovenska ljudska stranka - prvič po 24 letih(!) - izpadla celo iz parlamenta. Če je ljudska stranka pod vodstvom nekdanjega prvaka Radovana Žerjava na parlamentarnih volitvah novembra 2011 dobila 6,83 odstotka glasov (zanjo je takrat glasovalo nekaj več kot 75 tisoč volivcev) in šest poslanskih mandatov, je tokrat pristala na 3,97 odstotka glasov, torej pod 4-odstotnim parlamentarnim pragom, zanjo pa je glasovalo samo okoli 34 tisoč volivcev, kar je več kot enkrat manj kot leta 2011!
Zaradi poraznih volilnih rezultatov je šef stranke Bogovič svoj odstop z mesta predsednika stranke korektno napovedal takoj po volitvah 13. julija, danes pa bo to (predvidoma) tudi uresničil.
No, razen, če se ni(so) premislil(i).

FRANC MED EVROBIROKRATI - SE BO ŽE VŽIVEL

Toda za Bogoviča je že odlično poskrbljeno. Pred dvema mesecema je postal evropski poslanec - se ve, z mesečno plačo najmanj osem tisoč evrov. Na prvih televizijskih posnetkih iz palače evropskega parlamenta v Bruslju, kjer Franc Bogovič pije kave s slovenskimi novinarji, se zdi, da odhajajoči prvak SLS ne ve natnčno, kaj bi sredi belgijske prestolnice sploh počel, ampak saj se bo počasi že znašel in vživel v življenjski slog bruseljske evrobirokracije.
Neprimerno težji časi pa zato prihajajo za Slovensko ljudsko stranko.
Ko "slavna" stranka po tolikih letih izpade iz parlamenta, je velika verjetnost, da postane le še politična zgodovina. Vrnitev v državni zbor je izjemno težka, praviloma misija nemogoče, poleg tega se že govori, da naj bi se "velik del" Slovenske ljudske stranke kmalu priključil Novi Sloveniji. Po takšnem volilnem debaklu je tudi realno pričakovati, da se bo na prihajajočih lokalnih volitvah vsaj nekaj županov iz vrst SLS (tokrat) razglasilo za neodvisne, "pobegnilo" iz ljudske stranke ter se na volitve raje podalo na čelu nestrankarskih list.

JANEZ TOMŠIČ ALI OLGA FRANCA?

Kot kandidata za novega liderja SLS se sicer omenjata podpredsednik stranke Janez Tomšič in podpredsednica SLS Olga Franca.

NEROJENA SANJSKA KOALICIJA

Volilni poraz ter odhod Slovenske ljudske stranke iz državnega zbora je onemogočil tudi - menda - "sanjsko" koalicijo Mira Cerarja, načrtovano pred volitvami: Stranka Mira Cerarja - Socialni demokrati - SLS in Nova Slovenija ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Franca Bogoviča Radovana Žerjava Janez Tomšič olga franca Mira Cerarja

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Bogovič v Bruslju srka kave, Slovenska ljudska stranka pa le še zgodovina?!