objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 29. julij 2014 ob 06:58

Nova vladna koalicija praktično že znana: Cerar-Erjavec-Židan-Novakova!
... če bi se zgodilo kako drugače, bi bil to čudež, pravijo naši viri blizu Mira Cerarja. Prav tako je prvak Desusa Karl Erjavec še zelo daleč od funkcije slovenskega komisarja v Bruslju
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Čeprav se danes začenja šele drugi krog koalicijskih pogajanj, je nova vladna koalicija, tudi po navedbah naših virov iz Stranke Mira Cerarja, praktično že sestavljena in znana. Šlo bi za tako imenovano "mavrično koalicijo" med SMC, stranko Desus, Socialnimi demokrati ter stranko Nova Slovenija, zunaj vlade, med opozicijo, pa bodo pristali SDS, Združena levica in Zavezništvo Alenke Bratušek. Pri tem je zanimivo, da ZaAB pri morebitnem vstopu v vladno koalicijo sploh ne postavlja nobenih pogojev, samo da pač pridejo zraven - na oblast.
Če bi se zgodilo kako drugače, bi bil čudež, zagotavljajo naši viri, vlada Mira Cerarja bo tako v državnem zboru uživala podporo 57 poslancev.

KAKO BI NSi POMIRILA SVOJE RADIKALCE

Zdaj naj bi se tudi dovolj zbližala še nedavno kakor "nepremostljiva" programska izhodišča med SD in NSi. Nova Slovenija naj bi se strinjala z nadzorovano privatizacijo (kar še ustreza Socialnim demokratom), SD pa naj bi sprejel "ideološke" zahteve NSi, to je neposeganje bodoče Cerarjeve vlade v družinsko zakonodajo in verske skupnosti ter zakon o dostojnem pokopu vseh žrtev druge svetovne vojne, kar naj bi bilo dovolj, da bi Nova Slovenija zadovoljila in pomirila tudi bolj radikalni del svoje volilne baze. Večinski del vodstva Nove Slovenije si namreč tokrat res želi biti vladna stranka, saj računajo, da bi na podlagi svojega ekonomskega programa lahko pobrali tudi smetano poslovnežev, ki so nekako bliže desnici in so prej koketirali z Janševo SDS ali propadlo Virantovo Državljansko listo. Posamezni vplivni člani NSi tudi namigujejo, da bo Cerar za njihov vstop v vlado "plačal višjo programsko in kadrovsko ceno" kot Socialnim demokratom.
Matej Tonin, denimo, bo predvidoma postal novi minister za obrambo.

ŽIDAN MORA V VLADO, SICER BI DOŽIVEL ŽERJAVOV EFEKT

Po drugi strani vodstvo Socialnih demokratov druge izbire kot odhod v vlado Mira Cerarja sploh nima. Tako jim namreč diktirajo njihovi volivci, ki Cerarja pač vidijo na čelu levosredinske vlade (in so ga množično tudi volili), poleg tega se ožje vodstvo SD, predvsem Dejan Židan in generalni sekretar stranke Uroš Jauševec, z vstopom stranke v vlado ugodno razbremenita razprave o svoji odgovornosti za velik poraz na volitvah. Stranka je namreč tretja največja volilna poraženka, takoj za Pozitivno Slovenijo in Slovensko ljudsko stranko, saj je pod Židanom izgubila štiri poslanske mandate od desetih, torej 40 odstotkov volilnega deleža.
Ni jih malo v stranki, ki že ugotavljajo, da bi Socialni demokrati pod vodstvom prejšnjega predsednika Igorja Lukšiča na volitvah 13. julija dobili več glasov, okoli sedem do osem odstotkov, s tem pa tudi poslanca v Ljubljani. Lukšič bi namreč, za razliko od Židana, na televizijskih soočenjih stranko bolj profiliral, ohranila bi status "urbane" stranke, to pa bi zmanjšalo volilni uspeh Združene levice in najverjetneje povzročilo, da se v parlament ne bi prebilo Zavezništvo Alenke Bratušek, pač pa, obratno, SLS. Res pa je, da bi Lukšič potem moral odstopiti po volitvah. Z Dejanom Židanom na čelu pa so Socialni demokrati prvič v svoji zgodovini ostali brez poslanskih mandatov v vseh večjih mestih, od Maribora, Celja, Ljubljane do Kopra.
Dejan Židan po svojem političnem profilu prav tako ne bi mogel delovati v opoziciji, verjetno bi pri njem sledil podoben efekt oziroma scenarij kot pri Radovanu Žerjavu, bivšem prvaku Slovenske ljudske stranke, ki je iz politike nenadoma - pobegnil.
Se pa pri koalicijskih pogajanjih nekoliko spreminjajo zahteve SD. Židan naj bi (p)ostal minister, toda če bi spet "vzel" ministrstvo za kmetijstvo, opozarjajo naši viri iz SD, bo pač večno ostal "samo kmetijski minister," Socialni demokrati pa bi tako dobili še status Slovenske ljudske stranke na levici. Del vodstva stranke in vplivni prišepetovalci med kandidati za ministre nočejo več videti Anje Kopač Mrak, dosedanje ministrice za delo, družino in socialne zadeve, ker naj bi kot ministrica naredila preveč napak in škodila stranki, zato naj bi SD zahtevala šolski resor, ki naj bi ga vodil dosedanji minister za šolstvo Jernej Pikalo. Za ministra iz kvote SD se sicer spet ponuja tudi Rado Bohinc (in ne boste verjeli, Bohinc se ponuja tudi za župana Ljubljane), vendar nima podpore (niti) znotraj vodstva stranke.

ERJAVEC JE ŠE ZELO DALEČ OD FUNKCIJE EVROKOMISARJA

Glede Desusa je glavno vprašanje stranke spet zreducirano na ambicije Karla Erjavca. Že včeraj smo zapisali, da bi on najraje šel za slovenskega komisarja v Bruselj (ter od tam vračal dostojanstvo ljudem, kot je bilo volilno geslo stranke Desus pred volitvami ...), njegova rezervna varianta pa funkcija predsednika državnega zbora. Po naših informacijah je za svetovalce Mira Cerarja edini pravi argument, zakaj Erjavca sploh poslati na sedež Evropske unije, "prevzem" stranke Desus s strani SMC, saj Erjavec kot evropski komisar seveda ne bi mogel več voditi politične stranke v Sloveniji (tudi o tem smo včeraj že poročali).
Če bi Karlu Erjavcu v prihodnjih dveh dneh(?!) res nekako uspelo prepričati sedanje koalicijske partnerje, plus Mira Cerarja, da ga vendarle predlagajo za evropskega komisarja, bi vodenje Desusa začasno prevzel podpredsednik stranke, poslanec in bivši minister za zdravje Tomaž Gantar, Primož Hainz pa bi najverjetneje postal predsednik državnega zbora, čeprav menda nima prave podpore niti znotraj svoje poslanske skupine.

CERAR BI SE ZMENIL Z JUNCKERJEM ZA PODALJŠANJE ROKA

Toda po naših informacijah iz krogov blizu Mira Cerarja je do morebitnega imenovanja Karla Erjavca za novega slovenskega evrokomisarja še zelo daleč. Zato bo Erjavec najverjetneje kar ostal v Sloveniji in ta petek prevzel vodenje državnega zbora. Nenazadnje, Erjavec, kot je malo znano, razmeroma slabo govori angleško, pa tudi francosko naj bi govoril precej slabše, kot se sam rad pogosto pohvali.
Naši viri pravijo, da se bodoči mandatar Miro Cerar zavzema za "nov dogovor" z novim predsednikom evropske komisije Jeanom-Claudom Junckerjem ter za "podaljšanje roka" za predlaganje slovenskega komisarja in da znotraj Stranke Mira Cerarja še vedno iščejo "nestrankarskega" kandidata ...
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Mira Cerarja Janševo Virantovo matej tonin Dejan Židan Uroš Jauševec Igorja Lukšiča Radovanu Žerjavu Anje Kopač Mrak Jernej Pikalo Rado Bohinc Karla Erjavca Že včeraj smo zapisali Tomaž Gantar Primož Hainz Jeanom-Claudom Junckerjem

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Nova vladna koalicija praktično že znana: Cerar-Erjavec-Židan-Novakova!