objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Četrtek, 31. julij 2014 ob 05:31

Spletka! Očitno lažen članek za Alenko Bratušek, da bi ja postala komisarka
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Odhajajoča predsednica vlade Alenka Bratušek je na robu živčnega zloma. Pa ne gre za kakšno novo filmsko različico kultnega španskega režiserja Pedra Almodovarja, ampak za najnovejšo slovensko politično farso - resnično resničnostni šov, imenovan izbor novega slovenskega komisarja, pardon, komisarke v Bruslju.
Potem ko je po torkovem drugem krogu koalicijskih pogajanj postalo jasno, da njena stranka - Zavezništvo Alenke Bratušek - prejkone ostaja izven nove vladne koalicije, Miro Cerar pa je kot svojega kandidata za evrokomisarja predlagal Janeza Potočnika, je Bratuškova dokončno izgubila živce, navzven pa so "na polno" izbruhnile tudi njene najbolj neprijetne značajske lastnosti.
Geneza šoka je sicer znana: tudi nekateri njeni kolegi pripovedujejo, da se šele zdaj počasi zaveda, da ne bo več predsednica vlade, podoben sindrom pa muči, pravijo, tudi njeno dobro prijateljico, bivšo poslanko in podpredsednico ZaAB - Mašo Kociper.
Ker se danes in jutri izteka rok, ko "mora" slovenska vlada v Bruselj posredovati predlog za slovenskega komisarja, je Alenka Bratušek, ki želi predlagati sama sebe, proti njej pa je tudi večinski del javnosti, in celo tisti mediji, ki so Bratuškovo doslej dosledno pokrivali (logično, novi izbranec teh medijev je Miro Cerar), šla v poslednjo zakulisno medijsko operacijo.
Angažirala je Slovensko tiskovno agencijo, ki je v lasti države, pretežno se financira iz proračuna, upravlja pa jo vlada. Tako se je včeraj ob 12. uri in 37 minut na spletni strani STA pojavil članek z naslovom "Viri: Juncker bi želel kot komisarsko kandidatko Bratuškovo." Članek ni bil podpisan, toda vsebina članka je bila povsem jasna. Novi predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker naj bi Slovencem in slovenski vladi dal vedeti, naj Slovenija za novo komisarko predlaga - Alenko Bratušek.
Slovenska tiskovna agencija pa ni bila izbrana naključno. Tekste STA namreč potem objavijo vsi tisti mediji, ki so na servis agencije naročeni in ga tudi plačujejo, zato je omenjeni članek o Junckerju in Bratuškovi že slabo uro potem preplavil domala vse slovenske medije ...

NEDOSTOJNO. IZMIŠLJENI VIRI, NESRAMNA MANIPULACIJA

... Toda vsebina članka je bila lažna, šlo je za tipičen spin, "fake" ali nesramno manipulacijo - brez primere, in celo nedostojno spletko, ki si jo je prek Slovenske tiskovne agencije na stroške davkoplačevalcev privoščila odhajajoča premierka ali pa vsaj njeni svetovalci.
In to pred očmi slovenske javnosti ter bruseljske politične birokracije.
Zakaj lahko suvereno zapišemo, da je bil članek lažen in povsem izmišljen?!
Hm, vsaj iz treh razlogov. Prvič, Slovenska tiskovna agencija, ki se je pri objavi članka sklicevala na neimenovane "diplomatske vire" iz Bruslja, tam svojih virov preprosto nima, pa tudi sicer STA - kot državna agencija - tovrstnega načina pisanja ne prakticira. Na tej agenciji se pač nikoli ne grejo tako imenovanega "raziskovalnega novinarstva." Drugič, argumenti, zakaj si Juncker za komisarko želi Bratuškovo, in ki jih v članku opisuje Slovenska tiskovna agencija, so identični argumentom, ki jih tukaj naklada Bratuškova. Pa ja ne mislite, da je Juncker, politik z dolgo kilometrino, tako naiven ali neumno neveden, da bi Alenko Bratušek nenadoma razglašal za izkušeno političarko, ki naj bi ji - za nameček - znotraj evropske komisije namenil celo podpredsedniško mesto?! In tretjič, ko so mediji preverjali navedbe (neimenovanih) diplomatskih virov STA, ni bilo nobenih potrditev, niti iz kabineta Jeana-Clauda Junckerja ne!
Vse našteto - in še kaj bi se našlo (tej zgodbici itak nihče ne verjame) - potrjuje domneve, da je odhajajoča predsednica vlade banalno zlorabila Slovensko tiskovno agencijo za bolestno samopromocijo, a je hkrati velika blamaža, da se je vodstvo in uredništvo Slovenske tiskovne agencije spustilo v tako nizkotno in umazano igro. Kar, resnici na ljubo, sicer ni (bilo ) prvič ... Je pa to še en primer, kam so padli slovenski mediji!
Presenetljivo zvito pa je tokrat reagiral prvak Socialnih demokratov Dejan Židan, ki je v igro za slovenskega komisarja - po tej blamaži STA in Bratuškove - vrgel evropsko poslanko SD Tanjo Fajon, če že, kot sporoča Bratuškova prek Slovenske tiskovne agencije, Juncker na vsak način želi žensko kandidatko.
Mimogrede, televizijske kamere so pokazale, kako se je Židan prizanesljivo nasmehnil ob novinarskem vprašanju, ali Juncker res zahteva Bratuškovo, in potrdil, da gre za "medijski spin". Tisti, ki Židana bolje poznajo, vedo povedati, da Židan, ko prvič spregovori o neki zadevi, pove resnično kaj si on o tem misli, pozneje pa se začne diplomatsko izmikati ...

PREPIR MED BRATUŠKOVO IN ERJAVCEM ...

Glede na znane ter zakulisne kadrovske dogovore med "evropsko veliko koalicijo" v evropskem parlamentu, Evropsko ljudsko stranko (EPP), ki ji pripada Juncker, ter Naprednim zavezništvom socialistov in demokratov (S&D), kjer je bila Tanja Fajon pred kratim izvoljena za podpredsednico poslanske skupine, ima Fajonova vsekakor več možnosti kot Bratuškova. Nenazadnje, za razliko od Bratuškove govori štiri tuje jezike.
Poleg tega naj bi Tanjo Fajon močno podpirala tudi "ameriška politika", no, vsaj tako je slišati med dobro obveščenimi.
Spisek kandidatov za evropske komisarje, ki naj bi ga na današnji - najverjetneje - korespondenčni seji določila vlada, pa bo predvidoma obsegal štiri imena, poleg Alenke Bratušek, Janeza Potočnika in Tanje Fajon še Karla Erjavca, prvaka stranke Desus.
Da bi Alenka Bratušek dosegla konsenz pri enem imenu ali kandidatu, je seveda čista utopija. Miro Cerar namreč podpira Janeza Potočnika (prav tako Gregor Virant), Bratuškova sama sebe, Karl Erjavec podpira Karla Erjavca, Dejan Židan pa Tanjo Fajon. Včeraj naj bi zaradi tega prišlo celo do prepira med Bratuškovo in Erjavcem. Zato je še edina možnost, da se znotraj vlade dogovorijo za spisek vseh (teh) štirih kandidatov oziroma dveh kandidatov in dveh kandidatk.

... IN ŽE SE TRESE DELNA KOALICIJA MED SMC-DESUS

Prav Erjavčeva (samo)kandidatura za evropskega komisarja (tudi Karl Erjavec se namreč sklicuje na vire iz Bruslja, ki naj bi njega želeli za komisarja) pa trese tudi že kakor "dogovorjeno delno koalicijo" med Stranko Mira Cerarja in Desusom. Erjavec naj bi včeraj - ob treh popoldne - obvestil Cerarja, da si je premislil ter v petek, na konstitutivni seji državnega zbora, ne bo kandidiral za predsednika parlamenta, poleg tega naj bi, užaljen(!), ker ga Miro Cerar ne predlaga za evropskega komisarja, zahteval od Cerarja, naj v koalicijo ne spusti Nove Slovenije, sicer v Cerarjevi koaliciji ne bo stranke Desus. Karl Erjavec naj bi tako po novem zahteval zgolj "levo" vlado (brez NSi), nekaj podobnega, kot je konec minulega tedna že predlagal poslanec Desusa Primož Hainz, ki je s posebnim javnim pismom apeliral na SD in Združeno levico, češ naj gredo v vlado. Desus je Stranki Mira Cerarja tudi sporočil, naj na petkovi seji predlagajo samo "začasnega" predsednika državnega zbora (ker pač še ni znana bodoča koalicija), poslanska skupina stranke Desus pa mu zagotavlja vseh njihovih deset poslanskih glasov, potrebnih za izvolitev.
Pa tudi Hainz bi lahko postal predsednik državnega zbora, če to ne bo Erjavec, kar smo že poročali, Miro Cerar pa samo molči ...
Je pa včerajšnje dogajanje okoli imenovanja evropskega komisarja živ dokaz, kako bo delovala bodoča Cerarjeva vlada ...
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Alenka Bratušek Pedra Almodovarja miro cerar Janeza Potočnika Mašo Kociper Jean-Claude Juncker Dejan Židan Karla Erjavca Gregor Virant Primož Hainz kar smo že poročali

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Spletka! Očitno lažen članek za Alenko Bratušek, da bi ja postala komisarka