objavi na
pozareport.si

forum

Kolumna Bojan Korsika

Petek, 8. avgust 2014 ob 06:36

Milan Kučan, feldmaršal afere Peinkiher
Kučan z nastajanjem slovenske vojske sil ni imel nič. Danes, četrt stoletja kasneje, pa mu je uspelo v javnosti ustvariti podobo, da je tudi vojaški poveljnik, ugotavlja Bojan Korsika
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Afera Peinkiher je kot pobesnela zver zdrvela po medijskem prostoru, kot nekakšen nori intermezzo vprašanja: "Janez Janša in zapor?". Danes je že skoraj pozabljena, žal, brez globljega uvida.
In skozi misli se mi sprehodijo akterji zgodbe, ki so odigrali svoj čudni ples.

MILAN KUČAN, FELDMARŠAL

Pri prvem akterju, Kučanu, si predstavljam, da človeka  s takšnimi izkušnjami in nagonom po preživetju vedno kaj črviči. Na primer njegova vloga pri nastajanju slovenske vojske. Ve, da ni prav junaška, a kaj na bi storil? Dobro, iz različnih kanalov je vedel, da Janša in Bavčar sestavljata nekakšno vojsko, pa se je delal, da tega ne ve. Že to je bila velika podpora. A to, da sta ga "povabila", naj pride kot vrhovni poveljnik na tehnični zbor Teritorialne obrambe v Kočevsko Reko - 17. decembra 1990, je bila zanj čista provokacija, jugoslovanske vojske in Slobodana Miloševića. In on se že ne bo izpostavljal. Toda danes je to videti, kot da ni imel kaj prida državniškega poguma, da bi stopil na čelo svoje vojske. Še bolj zoprno je bilo, ko je nekaj mesecev kasneje, 14. maja 1991, jugoslovanska vojska ukazala zaplembo orožja slovenske TO. Saj je kar štiri dni tehtal (če je čisto odkrit sam s seboj, je cincal), da kot vrhovni poveljnik prekliče ta ukaz. Medtem pa je vojska večino orožja že zaplenila.
Torej si mora v javnosti ustvariti podobo, da je tudi vojaški poveljnik, saj bo le tako lahko prekril omenjeni dejanji, zaradi katerih ga ves čas  prijemljejo in obtožujejo preračunljivosti.
In zdaj, ko je Janša v zaporu in Bavčar procesiran, je idealen čas za "kučanovski spopad" na tem področju.
Komu bo verjel povprečen zmeren bralec? Milanu Kučanu, ki je skorajda brezmadežen, ali Janezu Janši, ki je v zaporu?
Okoliščine so bile torej idealne in so čakale na naslednjega akterja.

PEINKIHER

Naredil je kariero kot v slabem vohunskem filmu - od šefa vojaške obveščevalne službe do človeka, zadolženega za "gotovinsko" poslovanje v Jankovićevem Mercatorju in na koncu končal skorajda kot portir v hotelu v Ankaranu.
Kaj si lahko mislimo o človeku, ki dvajset let čaka, da pove svojo resnico o Janši in za dobro mero še počaka, da je Janša v zaporu?
Najmanj to, da se bo odzval klicu usode in postal akter.

ANUŠKA DELIĆ IN FRANCI ZAVRL

Medijski par ima precejšnje težave. Anuška Delić, urednica Dela, je procesirana zaradi objav tajnih listin (Sove), Franci Zavrl pa zaradi precej bolj resnih stvari, zaradi pranja denarja. Tu poudarjam, da nikomur ne želim zapora ali obtoževanja.
Verjetno pa se zavedata, da sta na radarju določenih "sil". In bržkone sta veliko razmišljala. To, da si v Sloveniji procesiran, še nič ne pomeni.
Najbrž sta brala o usodi Darija Južne, ki je priznal pranje stratosferskih štirih milijonov evrov in je na koncu moral za kazen nekaj ur nositi malice osnovnošolcem; v tem smislu. In mediji so bili tiho, tiho, tiho.
Potem je bil brez enega samega dokaza obsojen Janez Janša.
Pa še primer "tatov toaletnega papirja" na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ki se je zavrženo vlekel dvanajst let. Vpleteni pa so dobili drakonske petletne kazni za ukradenega pol milijona evrov.
Skratka, vse to si človek (ali par) verjetno zelo otipljivo predstavlja, ko ga imajo neke sile na radarju. Kaj bi lahko olajšalo položaj, da bi se stvari premikale v smer nošenja malice malčkom? Morda intervju, v katerem bi Janšo prikazali kot junaka? Ali kaj nasprotnega?
Torej, predstavljam si, da sta bila tudi naslednja dva akterja pripravljena, da se sprožijo dogodki.

JANEZ JANŠA

Da Janez Janša jemlje osamosvojitev, še posebno osamosvojitveno vojno, kot svoj projekt, ni nikakršna skrivnost. In to v smislu, da smo bili vsi drugi le orodje ali utelešenje njegovega duha, če malo pretiravam.
Do tega, da bo na vsako kritiko svojega dela v tistem času reagiral hitro, pikro in verjetno žaljivo, pa je en sam korak. In res je bila njegova reakcija naravnost sanjska in postal je akter te afere.

NAPAD

Bralcu ne morem pojasniti, kje in kdaj je nastala kemična spojina, ki se je prikazala kot intervju urednice Delovih Ozadij Anuške Delić z Antonom Peinkiherjem (21. julija 2014) z zelo obetavnim naslovom "Janša je razoroževal Slovenijo" (šepet bralcu: Milan Kučan ni razoroževal Slovenije). V nekaj urah so bili praktično vsi glavni elektronski mediji preplavljeni s tem intervjujem. Nastala je afera. Podnetena še s Peinkiherjevo trditvijo, da sta Janša in Bavčar iz začetka spopadov naredila debakel, saj sta spala doma, tanki pa na ulicah.
Tako eksplozivno afero lahko sproducira le malo posameznikov v Sloveniji, še manj parov.

JANEZ JANŠA, HITRI PRSTI

Ko je nastala ta prvovrstna afera, bi položaj zahteval, da bi vsaj Lojze Peterle, Janez Janša in Igor Bavčar dali skupno izjavo za javnost. Pa tega niso storili, saj je Janša moral po svoji stari navadi solirati in je po Twitterju naslednji dan sporočil: "Edini, ki je med vojno spal doma, je bil Milan Kučan." Mediji so njegovo izjavo množično povzeli. Vsakemu normalnemu bralcu je bilo jasno, da Janša grozovito pretirava, saj Kučan nikakor ni spal doma. Izjava je primerna kavarniškemu nabijanju, ne pa tako resnemu političnemu spopadu.
Delo je ob tem naslednji dan objavilo na svoji drugi strani ogromno sliko Janše in Bavčarja v uniformah. Tudi polpismeni in retardirani so lahko prebrali sporočilo fotografije: "Komu boste verjeli? Poglejte ju! Takrat osamosvojitelja, danes pa eden v zaporu, drugi procesiran!"
Tako je bilo vse pripravljeno na prihod feldmaršala.

MILAN KUČAN, LISJAK

Kučan se je oglasil šele naslednji dan, ko je afera buhtela od vročine ter sta bila Janša in Bavčar do konca medijsko zmanipulirana. Rekel je le: "Peinkiherjeve navedbe bolj ali manj držijo." Trditev je značilno kučanovska, saj ga ne more nihče potegniti za jezik.
Je pa neverjetno, kako se mu je uspelo prek afere Peinkiher prebiti za razsodnika o vojaških vprašanjih osamosvojitve.

POSLEDICE AFERE PEINKIHER

Kot rečeno, Kučan z nastajanjem slovenske vojske oziroma njenih sil ni imel nič. Danes, četrt stoletja kasneje, pa mu je uspelo v javnosti ustvariti podobo, da je tudi vojaški poveljnik.
Tega ne pišem, ker bi hotel kogarkoli povzdigniti (Janšo in Bavčarja) in koga drugega ponižati (Kučana).
Pišem zato, ker je bila afera čista manipulacija (o kateri ni želel nihče razmišljati) in je popačila zgodovinska dejstva, ki so nastavek za generiranje novih političnih konfliktov.

INŠPEKTOR NAKLJUČJE

Seveda pa lahko verjamete tudi naključju, da se je Anuška nekega jutra prebudila in dejala: "Ej, Franci, naredila bom intervju s Peinkiherjem. Pa bomo videli."
 
P. S.: Da pa lahko tudi takšnega lisjaka, kot je Kučan, za vogalom čaka krdelo lovskih psov, pa kaže novinar Blaž Zgaga, ki je v Delu objavil besedilo "Kučanovi dve resnici".
V njem Milana Kučana v času osamosvajanja argumentirano predstavlja kot manipulatorja in spletkarja do zadnjega. Rane so toliko bolj pekoče, ker je to objavil "njihov" novinar v "njihovem" Delu. Besedilo je že tri dni najbolj brano na Delovem portalu. Pa iz tega ni nastala afera. Le zakaj ne?
 
Bojan Korsika je podjetnik in publicist
Kolumne izražajo stališča avtorjev in ne nujno tudi izdajatelja spletnega portala Požareport.si
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janez Janša Kučanu Bavčar Slobodana Miloševića Jankovićevem Anuška Delič franci zavrl Darija Južne Antonom Peinkiherjem lojze peterle Blaž Zgaga

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Milan Kučan, feldmaršal afere Peinkiher