objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Nedelja, 10. avgust 2014 ob 07:00

Kjer se delijo državni milijoni, Gregor Golobič še kar naprej kadruje!
Pozor - za 160 milijonov evrov letno gre. Nekdanji šef Zaresa bi svojega bivšega državnega sekretarja zdaj rad postavil za direktorja Javne agencije za raziskovalno dejavnost
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Minulo sredo je potekel javni razpis za novega direktorja Javne agencije za raziskovalno dejavnost, ki letno razdeli okoli 160 milijonov evrov, praktično vsa javna sredstva za slovensko znanost. Po naših zanesljivih informacijah se je na javni razpis prijavilo devet kandidatov, med njimi tudi sedanji direktor Franci Demšar, ki se poteguje že za svoj tretji petletni mandat na čelu agencije.
Poleg Demšarja sta "resna" kandidata še dva, József Györkös iz mariborske fakultete za elektrotehniko in računalništvo ter nekdanji državni sekretar na ministrstvu za visoko šolstvo, ko ga je še vodil bivši predsednik stranke Zares Gregor Golobič (Györkös sodi, no, ali pa je vsaj sodil v "trdo jedro" Zaresa) in predavatelj na ljubljanski fakulteti za družbene vede Jaroslav Berce, ki je pred časom sedel tudi v nadzornem svetu Telekoma.
Predlog za imenovanje direktorja določi upravni odbor agencije (trenutno ga vodi Rado Bohinc, vidni član stranke Socialnih demokratov), imenuje pa ga vlada. Upravni odbor bo o novem direktorju agencije razpravljal na jutrišnji (ponedeljkovi) seji, predvidoma ob dveh popoldne, nato pa bi direktorja rada postavila še obstoječa vlada odhajajoče Alenke Bratušek. Šlo naj bi torej za še eno politično kadrovanje te vlade tik pred odhodom.

GOLOBIČ NA POLNO, JAKIČ PA: NOTRI JE PREVEČ SD-JEVCEV

Naši viri trdijo, da Golobič "na polno" lobira za Györkösa, podobno kot povsod za svoje ljudi, kjer se deli državni denar. "Dokaza", da v ozadju Györkösove kandidature stoji prav Golobič, sta vsaj dva, pravijo isti viri: časopis Dnevnik je začel močno "sesuvati" Demšarja, Roman Jakič, minister za obrambo in generalni sekretar Zavezništva Alenke Bratušek, ki je, znano, blizu Golobiču, pa je na eni od zadnji sej vlade govoril o tem, da v upravnem odboru sedi "preveč Socialnih demokratov."

RAZMERJE SIL ZA TRETJI MANDAT DEMŠARJA?

Navidezno naj bi sicer šlo za spopad med SD in Golobičem (Zaresom oziroma stranko ZaAB), toda Jaroslav Berce, vsaj po naših informacijah, ni kandidat Socialnih demokratov. Pred časom sta se namreč razšla - do takrat prijatelja Berce in generalni sekretar SD Uroš Jauševec, ko je Jaro Berce (še kot član nadzornega sveta Telekoma) "izdal" Jauševca ter prestopil v Jankovićevo Pozitivno Slovenijo, pri kandidaturi za direktorja agencije pa naj bi se Berce, tako vsaj pravijo naši viri iz vrst SD, pojavljal bolj kot "prosti strelec". Glede na obstoječe razmerje sil znotraj upravnega odbora naj bi še največ možnosti imel ponovno Demšar, ampak, bomo videli jutri ...
Spomnimo, Rado Bohinc je predsednik upravnega odbora postal aprila lani, ko je vlada Alenke Bratušek zamenjala Boruta Rončeviča, vidnega člana SDS. Zdaj Bohincu sicer teče že drugi mandat. Franci Demšar, nekdanji politik Slovenske ljudske stranke, bivši minister za obrambo in kasneje še slovenski veleposlanik v Moskvi, pa naj bi bil trn v peti tudi nekaterim frakcijam v SDS. Ker Žiga Turk, ko je bil še "trojni minister" v zadnji vladi Janeza Janše, ni hotel zamenjati Demšarja, prav na zahtevo določenih krogov znotraj SDS, naj bi "prvič počilo" med Turkom in Janšo.

ALENKA BRATUŠEK PRIPRAVLJALA - TEREN

Alenka Bratušek pa maja letos ni hotela ne dnevni red seje vlade uvrstiti predlog za nove člane upravnega odbora ARRS (agencije), ki jih je predlagal resorni minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo, ker je - očitno, kar je zdaj tudi jasno - "pripravljala teren" za Józsefa Györkösa.
No, potem je ministru Pikalu imenovanje članov upravnega odbora, zbranih tudi na podlagi javnega poziva, vendarle uspelo.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Franci Demšar József Györkös Gregor Golobič Jaroslav Berce Rado Bohinc Alenke Bratušek roman jakič Uroš Jauševec Jankovićevo Boruta Rončeviča žiga turk Janeza Janše Jernej Pikalo

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Kjer se delijo državni milijoni, Gregor Golobič še kar naprej kadruje!