objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sobota, 13. september 2014 ob 04:34

Viri blizu KPK. Poročilo komisije bremeni Alenko Bratušek, kršila je zakon
Vlada pod vodstvom Alenke Bratušek pa je tudi dokončno zavrnila možnost javnega razkritja magnetograma tiste seje vlade, kjer so sprejeli spisek treh kandidatov za slovenskega komisarja v Bruslju
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Po naših dokaj zanesljivih informacijah blizu Komisije za preprečevanje korupcije je osnutek poročila KPK, ki ga je, spomnimo, komisija po pošti že posredovala Alenki Bratušek, precej obremenjujoče za odhajajočo predsednico vlade in kandidatko za slovensko komisarsko v Bruslju. Protikorupcijska komisija naj bi med postopkom preverjanja razvpitega (samo)imenovanja Bratuškove za evrokomisarko ugotovila kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ne pa tudi kršitve zakona o vladi. Zato naj bi bil eden od sklepov komisije tudi navodilo za uskladitev predpisov o delovanju vlade.

ŠTEFANEC ODLOČNEJŠI OD STARETA?!

Sicer je tudi slišati, da naj bi se med sprejemanjem osnutka poročila na sedežu Komisije za preprečevanje korupcije pojavljala različna stališča, menda tudi med predsednikom komisije Borisom Štefancem ter šefom službe za nadzor in preiskave Darko Staretom. Slednji, Stare, naj bi bil za "milejšo obravnavo" Bratuškove, Štefanec pa ne, in naj bi - v primeru Alenke Bratušek - vztrajal na doslednem uveljavljanju zakona o integriteti.
Alenka Bratušek po poročanju medijev do včeraj zvečer priporočene poštne pošiljke s poročilom protikorupcijske komisije resda še ni sprejela, po sprejetju pa ima na voljo sedem dni časa za svoje pripombe na osnutek poročila. Toda brez njenega "pisnega ugovora" dokončno sprejetje poročila ni možno.

AB ZASLIŠANA TUDI ZARADI BALAŽICA

Mimogrede, prejšnji teden pa Alenka Bratušek na sedežu Komisije za preprečevanje korupcije ni bila zaslišana samo zaradi postopka imenovanja slovenskega komisarja v Bruslju, ampak tudi zaradi afere Oman ter odpoklica slovenskega veleposlanika v Avstraliji Milana Balažica. In tudi v tem postopku naj bi priče, ki jih zaslišuje protikorupcijska komisija, potrjevale navedbe in dokumente, ki jih je komisiji predal Balažic. Alenko Bratušek pa naj bi hkrati - v dveh zadevah - zaslišali zato, ker je predsednica vlade drugače težko dosegljiva.

MAGNETOGRAMA PA NE, BILO BI PREHUDO ZA MINISTRE

Medtem pa je vlada Alenke Bratušek dokončno zavrnila prošnjo avtorja teh vrstic in še nekaterih drugih novinarjev, da bi javnosti pokazala magnetogramski zapis tiste usodne seje vlade 31. julija, kjer je vlada pod vodstvom Bratuškove na seji z eno samo točko dnevnega reda sprejela famozni spisek treh kandidatov (Alenke Bratušek, Tanje Fajon in Karla Erjavca) za slovenskega komisarja v Bruslju. Zavrnitev je podpisala generalna sekretarka vlade Tanja Šarabon, toda zanimivi so argumenti vlade, zakaj magnetogram skriva pred javnostjo. Med drugi - kot piše - tudi zato, ker bi po mnenju vlade "razkrivanje zahtevanega magnetograma povzročilo izredno težke motnje v delu vlade ... saj bi zavedanje članov vlade, da bi bila njihova razprava lahko dostopna javnosti, ustvaril velik psihični pritisk nad posamezniki (to je ministri), posledično pa bi se bistveno spremenil do sedaj uveljavljeni način poteka sej ..."
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Alenki Bratušek Borisom Štefancem Darko Staretom Milana Balažica Alenke Bratušek Tanje Fajon Karla Erjavca Tanja Šarabon

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Viri blizu KPK. Poročilo komisije bremeni Alenko Bratušek, kršila je zakon