objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Ponedeljek, 6. oktober 2014 ob 11:04

6 resnic o zmagi Zorana Jankovića. Ni tak car, kot poročajo mediji
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Ljubljanski župan Zoran Janković je zmagal v prvem krogu - pričakovano.
 Toda, ali je njegova zmaga res tako "velika in slavna", Zoki pa "car", kot poročajo mediji?! Pač ne, če pogledamo števiolke in dejstva, ki jih mediji, ko gre za naše ali njihove, najraje spregledajo.
1. Volilna udeležba v Ljubljani je bila neverjetno nizka (komaj 37 odstotkov), vsaj v primerjavi z lokalnimi volitvami pred štirimi leti, ko je na volišče prišlo nekaj več kot 44 odstotkov volivcev. Vse kaže, da zato, ker je bila levica - zaradi Jankovića in prvih slabih potez predsednika vlade Mira Cerarja - v stiski, desnica - kjer je prvak SDS Janez Janša v zaporu - pa apatična.
2. Zoran Janković je na nedeljskih volitvah dobil 45.701 glasov, kar je približno tretjino manj kot pred štirimi leti, ko je prejel 64.178 glasov. Tudi v odstotkih, tokrat 57,61 odstotka, leta 2010 pa 64,74 ostotka volinih glasov.
3. Če je Jankovićeva glavna naprotnica pred štirimi leti, Zofija Mazej Kukovič (SDS) dobila 13,70 odstotka glasov, je Damjan Damijanovič tokrat prejel 23,13 odstotka glasov.
4. Lista Zorana Jankovića je na včerajšnjih volitvah izgubila absolutno večino v mestnem svetu. Zdaj ima samo 21 svetnikov, prej jih je imela 25. Kar pomeni, da bo Janković za vladanje potreboval koalicijsko večino, za kar pa potrebuje Stranko Mira Cerarja (6 svetniških mandatov) ali Združeno levico (trije mandati), ali pa dve manjši stranki, denimo Socialne demokrate in Desus, ki sta dobili po dva svetniška mandata. Toda pozor, če omenjene stranke gredo v koalicijo z Jankovićem, potem požrejo javne besede, ki so jih politiki naštetih strank že izrekli o Jankoviću, njegovih kazenskih postopkih ter obravnavi pred komisijo za preprečevanje korupcije. Zdaj pa si predstavljajte, da bi v koalicijo z Jankovićem šla Stranka Mira Cerarja, ki ima v svojih vrstah ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča, nekdanjega predsednika protikorukocijske komisije, ta pa je, spomnimo, obdeloval Jankovića.
Čeprav ne dvomimo, da je Miro Cerar pripravljen iti tudi čez to, češ - gre za Ljubljano, prestolnico in podobne izgovore.
5. Zoranu Jankoviću je zmago v prvem krogu omogočil Milan Kučan - osebno. Dokler se ni Kučan pojavil ob Jankoviću na otvoritvi prenovljenega Trga republike, so Jankoviću javnomnenjske ankete kazale melo čez 40 odstotkov. Po slikanju in paradiranju s Kučanom pa je nenadoma poskočil za 15 do 20 odstotkov!
Pri tem je treba vedeti, da so se nekateri dizajnerji levice precej ustrašili Damjana Damjanoviča, zlasti potem, ko se je po julijskih parlamentarnih volitvah pojavil pri Cerarju in se začel pogajanja za volilno podporo v Ljubljani. Potem so strici iz ozadja Cerarja ustavili, Jankoviću nastavili slamnatega kandidata SMC, na listi Socialnih demokratov je za županjo kandidirala Irena Kuntarič Hribar, ki doslej ni mogla biti izvoljena niti v predsedstvo stranke (prvak SD v Ljubljani Anton Colarič je pred njo za župansko kandidaturo vprašal točno 23 kandidatov, vendar so vsi po vrsti odklonili), Jankovićev krog pa je začel močno pritiskati tudi na posebne družbene skupine, denimo športno sceno.Tako je predsednik Športne zveze Ljubljana Janez Sodržnik naokoli pošiljal elektronsko pošto, kjer je med drugim pisalo, da je potrebno voliti Jankovića, saj bo v primeru njegove zmage poskrbljeno za ljubjanski šport, eden do podžupanov pa bo postal Davor Crnek, član upravnega odbora Športne zveze Ljubljana. Zdaj bo zanimivo videti, ali bo Janković v primeru Crneka držal besedo.
6. Kako se bodo poslej odvijali kazenski in sodni postopki zoper starega-novega ljubljanskega župana Zorana Jankovića pa lahko sklepamo po besedah prejšnjega predsednika republike Danilo Türka, ki je včeraj zvečer v Jankovićev volilni štab prišel slaviti Jankovićevo zmago. Danilo Türk je namreč izrekel - za nekdanjega predsednika republike - hude besede: znane hišne preiskave Nacionalnega preiskovalnega urada je namreč poimenoval čudno prenašanje škatel ...
Nekatere stvari pa se pri Jankoviću ne spreminjajo. Pred medije še vedno pripelje svoje vnuke (čeprav se hkrati pritožuje, da mediji poročajo o njegovi družini) ...
... ob volilnih zmagah pa se v Ljubljani praviloma znajdeat tudi hrvaška glasbena zvednika Daniela Martinović in Petar Grašo. Poleg Jankovićeve mame Ivanke, seveda.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
zoran janković Mira Cerarja Zofija Mazej Kukovič Damjan Damijanovič Gorana Klemenčiča Irena Kuntarič Hribar Anton Colarič Janez Sodržnik Davor Crnek Danilo Türka

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

6 resnic o zmagi Zorana Jankovića. Ni tak car, kot poročajo mediji