objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Nedelja, 2. november 2014 ob 07:02

Mariborske banke naj ne bi prodali Madžarom, menda zaradi Orbana in Putina
Za Novo kreditno banko Maribor, ki jo moramo prodati še do konca letošnjega leta, največ ponuja madžarska banka OTP, 300 do 350 milijonov evrov, toda slovenska vlada menda ni najbolj navdušena
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Slovenski državni holding mora Novo kreditno banko Maribor prodati še do konca tega leta, gre pa za rok, ki ga je Sloveniji naložila Evropska komisija. Po naših zadnjih neuradnih informacijah iz holdinga in banke sta zavezujoča kupca še (vsaj) dva, potem ko je "odpadel" ameriški milijarder Wilbur L. Ross, ki naj bi pred oddajo nezavezujočih ponudb za NKBM ponujal 200 milijonov evrov. To sta madžarska banka OTP in ameriški naložbeni sklad Apollo Global Management. Madžari naj bi ponujali višjo ceno, med 300 in 350 milijonov evrov, Američani, ki sicer upravljajo več kot 167 milijard evrov dolarjev, pisarne pa imajo v New Yorku (kjer je tudi sedež sklada), Frankfurtu, Londonu in Luxemburgu ter zaposlujejo 800 ljudi, pa nekaj deset milijonov evrov manj.
"Privat equity" Apollo se sicer omenja tudi med morebitnimi kupci Telekoma Slovenije.
Kar zadeva madžarsko banko OTP, gre za sedemkrat(!) večjo banko od NKBM (po višini bilančne vsote - okoli 35 milijard evrov), ima 36 tisoč zaposlenih, 13 milijonov komitentov, poslujejo pa tudi na Hrvaškem, Slovaškem, v Bolgariji, Srbiji, Romuniji, Črni gori, Ukrajini in Rusiji.

POLITIČNI RAZLOGI?!

Vsi vpleteni v postopek prodaje, od Slovenskega državnega holdinga do banke OTP in sklada Apollo, so se uradno seveda zavili v popoln molk.
Toda naši viri blizu vlade pravijo, da vlada Mira Cerarja Nove kreditne banke Maribor ne bi (rada) prodala Madžarom, menda zato, ker ni dobro, da kupec druge največje državne banke prihaja iz sosednje države (kar naj bi bil prvi razlog), drugi razlog, očitno prav tako politično obarvan, pa naj bi bilo "tesno prijateljstvo" med predsednikom madžarske vlade Viktorjem Orbanom, sicer prvakom konservativne stranke Fidesz, ter ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

PODOBNO PRI TELEKOMU SLOVENIJE

Menda gre za "podobno situacijo" kot pri aktualni prodaji Telekoma Slovenije; saj slovenska vlada prav tako "ne bi rada" prodala Telekoma Rusom oziroma ruskemu mobilnemu operaterju MTS, ampak nemškemu telekomunikacijskemu velikanu Deutsche Telekom, čeprav naj bi Nemci slovenski Telekom skoraj zanesljivo kupovali prek hrvaškega podjetja Hrvatski Telekom, ki je že od leta 2001 v lasti Deutsche Telekoma.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Wilbur L. Ross Mira Cerarja Viktorjem Orbanom Vladimirjem Putinom

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Mariborske banke naj ne bi prodali Madžarom, menda zaradi Orbana in Putina