objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Torek, 4. november 2014 ob 06:51

Groznik in NLB. Nov dokaz, da lobijev in mrež ne ustavi niti - dan mrtvih
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Včerajšnje imenovanje Petra Groznika, prvega finančnika Gorenja, za novega člana nadzornega sveta Nove ljubljanske banke vključno z ekspresno sklicano ter izvedeno skupščino NLB je nov srhljiv dokaz, da lobijev in mrež, ki zakulisno obvladujejo Slovenijo, ne ustavi nihče, niti - dan mrtvih.
Peter Groznik je kot član nadzornega sveta Pivovarne Union, kar je bil - očitno - pogoj  za njegovo imenovanje med nadzornike NLB - odstopil v nedeljo (to smo prvi razkrili na našem portalu, odstopil pa naj bi zaradi kolizije interesov, saj je NLB "zastavna upnica" Pivovarne Union), drugega (2.) novembra (odstopno izjavo je posredoval po elektronski pošti!), kar pomeni, da so finalni kadrovski dogovori, povezani z Groznikom in NLB, potekali celo prvega (1.) novembra.
Tovrstna naglica, začinjena s popolno netransparentnostjo izbora novega člana nadzornega sveta največje slovenske banke v državni lasti, je bila povsem nepotrebna tudi zato, ker je France Arhar, namesto katerega je Groznik postal nadzornik NLB, kot član nadzornega sveta Nove ljubljanske banke odstopil že aprila letos!
In tudi "posvečeni cilj", skorajšnja zamenjava predsednika uprave NLB Janka Medje, ne upravičuje takšnega načina imenovanja Petra Groznika.

NE ENKRAT, AMPAK TRIKRAT KOLIZIJA INTERESOV

Mimogrede, če bi bil Groznik - kot nadzornik NLB - zaradi članstva v nadzornem svetu Pivovarne Union v koliziji interesov, je prav tako v koliziji interesov kot član nadzornih svetov NLB in Pivovarne Laško, kjer - zanimivo - pa še ni odstopil. Poleg tega je v koliziji interesov tudi kot član nadzornega sveta NLB in član uprave Gorenja, pristojen za finance. Saj se tak slovenski koncern, kot je Gorenje, med svojim poslovanjem verjetno ne more izogniti sodelovanju z NLB, ki jo poslej nadzoruje tudi finančnik Gorenja - Groznik.
Kako netransparentno so tekle zadeve okoli Groznika, kaže tudi javni razpis za novega člana nadzornega sveta Elektra Maribor (izpraznjeno mesto dosedanje predsednice nadzornega sveta Andreje Katič, ki je postala poslanka na listi Socialnih demokratov), objavljen na uradni spletni strani Združenja nadzornikov Slovenije. Za NLB tam ni bilo nobenega razpisa, čeprav vsi vemo, predvsem pa to vedo tudi na Združenju nadzornikov, da je NLB veliko pomembnejša od Elektra Maribor.
Na Planet TV so Petra Groznika ob imenovanju za člana NLB povzdignili v enega od "najpomembnejših" igralcev na slovenski poslovni sceni. Sliši se lepo, je pa naivno ter predvsem netočno, četudi za njegov "lik in delo" skrbi ena od znanih novinark poslovnega časnika Finance.

GROZNIK NAJ BI ODSTAVLJAL MEDJO. PRI ZORKU SE MU NI IZŠLO ...

Tisti, ki sceno natančneje poznajo, vedo povedati, da je Groznik "bolj slab" nadzornik, saj naj bi "gledal predvsem na lastne interese" ter "koristi lobijev, ki ga na funkcije postavljajo". Podobne izkušnje imajo z njim tudi v Pivovarni Laško, kjer je bil celo predsednik nadzornega sveta, vendar je moral odstopiti, ker je - med poskusom predčasne zamenjave šefa uprave Dušana Zorka - evidentno prekoračil svoja pooblastila. Prišel je namreč do Zorka in mu preprosto ukazal, naj odstopi. No, Zorko je ostal, odstopiti pa je moral Groznik.
Če bo nekaj podobnega želel Groznik izvesti tudi v NLB, bo Janko Medja naredil "strašno dramo", saj takšne kavbojske akcije preprečujejo evropske direktive zoper vmešavanje politike v koorporacjsko vodenje bank.

MRAMOR IN CERAR

Med tistimi, ki naj bi stali za Groznikovim imenovanjem v NLB, poznavalci ter družbena omrežja omenjajo predvsem Boruta Jamnika, predsednika uprave Modre zavarovalnice (in prej omenjenega Združenja nadzornikov), ki pa je v primerjavi z Groznikom zares eden od močnih odločevalcev na poslovno-politični sceni.
Se pa isti viri čudijo, zakaj se je v tole "spustil" minister za finance Dušan Mramor, saj brez njegovega soglasja imenovanje in sklic skupščine ne bi šla skozi. Toda že včeraj smo pisali, da je bil Groznik tudi Mramorjev asistent na ljubljanski ekonomski fakulteti, pa tudi sicer Mramorja očitno ne gre politično podcenjevati. Čeprav sam razlaga, da on ni politik, je že drugič minister!
Kaj pa predsednik vlade Miro Cerar?
Ga spet nič ne moti nestransparentnost ... ali pa sloh ne ve, kaj se dogaja. Za lobije in mreže je pač raj, ko vlado vodi politično šibek premier. Kar Miro Cerar tudi je ...
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Včerajšnje imenovanje Petra Groznika france arhar Janka Medje Andreje Katič Dušana Zorka odstopiti pa je moral Groznik Boruta Jamnika dušan mramor miro cerar

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Groznik in NLB. Nov dokaz, da lobijev in mrež ne ustavi niti - dan mrtvih