objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 2. januar 2014 ob 07:09

Minister Jakič. Bil direktor podjetja, ki prihaja iz davčne oaze Delaware
On že ve, zakaj?! Ta del poslovne kariere, predvsem podjetji Telargo in Ultro, pa aktualni minister za obrambo Roman Jakič v svojih uradnih biografijah dosledno prikriva
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Minister za obrambo Roman Jakič, ki je imel med letoma 2005 in 2008 registriran status samostojnega podjetnika (Galitija, poslovno svetovanje s.p.), je bil takrat tudi direktor ameriške družbe Telargo Inc., ki je sodila v poslovno skupino Ultre in katere solastnik je še vedno nekdanji predsednik stranke Zares Gregor Golobič. Kar je lepo razvidno iz ene od tedanjih Jakičevih poslovnih vizitk (faksimile), sedež firme Telargo Inc. pa je (bil) v New Jersey Cityju, na naslovu 2500 Plaza 5, Harborside Financial Center.
Na vizitki piše "Government&Enterprise Mobility Solutions, Director," kaj točno pa je - kot direktor - počel Roman Jakič, ni znano. Prav tako se ne ve, ali je to "direktorsko delo" opravljal v Sloveniji, oziroma iz Slovenije, ali pa je potoval v Združene države Amerike.
SAMO 25 TISOČ EVROV NA LETO?!
Je pa vsekakor nenavadno, kako "nizke" prihodke je v tistih letih imel Roman Jakič, navkljub zvenečemu nazivu direktorja ameriške firme. Iz javno dostopnih podatkov je namreč razvidno, da je na transakcijski račun svojega "espeja", odprtega pri Novi ljubljanski banki, leta 2005 prejel 4.400 evrov, leto dni pozneje (2006) 49 tisoč evrov, podobno, torej 49 tisoč evrov, je zaslužil tudi leta 2007, leta 2008 pa spet "samo" okroglih 10 tisoč evrov. Skupaj torej okoli 114 tisoč evrov bruto v štirih letih, kar je za "mednarodnega poslovnega svetovalca," kot se je takrat predstavljal Jakič, pravzaprav nenavadno malo. Pri čemer je potrebno še upoštevati, da je bila uporabnica Jakičevih "poslovnih svetovanj" tudi država, natančneje državni zbor (verjetno poslanska skupina Zares), kjer je v tem obdobju pokasiral 12 tisoč evrov. Izračun njegovih bruto prihodkov nam torej pokaže, da je Roman Jakič v štirih letih "na tržišču" zaslužil manj kot povprečno 25 tisoč evrov letno?!
Pri tem je zanimivo, da je Roman Jakič s tako nizkimi prihodki ravno takrat gradil večjo družinsko hišo v Zalogu (Ljubljana Moste-Polje), kamor se je po lastnih navedbah vselil leta 2006. O njegovem sporu z Gradbenim podjetjem Bežigrad zaradi neplačanih računov smo že poročali.
Roman Jakič pa status samostojnega podjetnika, kljub temu, da je kasneje postal direktor zavoda Šport Ljubljana (hale Tivoli in Stožic), poslanec Pozitivne Slovenije, zdaj pa je zaposlen kot minister za obrambo, ni zaprl ter po javno dostopnih podatkih uradno še vedno "posluje".
IZ DAVČNE OAZE V NEW JERSEY
Zdaj pa pozor, ameriška družba Telargo Inc., katere direktor (ali vsaj eden od direktorjev) je bil Jakič, je bila sprva registrirana v znani ameriški davčni oazi Delaware, pozneje pa so sedež prenesli v državo New Jersey. Zato so podatki o Romanu Jakiču, v povezavi s Telargom Inc. iz davčne oaze, seveda še toliko bolj nedostopni.
Pomenljivo je tudi, kako (in zakaj?!) je Roman Jakič ta del svoje kariere, ki jo je preživel v Ultri in kot direktor ameriškega Telarga, v svojih javno dostopnih življenjepisih preprosto zaobšel. Ultre ter Telarga Inc. v biografiji, objavljeni na spletni strani njegove prejšnje stranke Zares, sploh ne omenja, prav tako sta obe podjetji izpuščeni iz uradne Jakičeve biografije na spletni strani ministrstva za obrambo. Jakič zgolj navaja, da je bil v tistih letih "(mednarodni) poslovni svetovalec."
Je pa zato delu slovenske javnosti bolj znana "slovenska veja" Telarga. Od slovenskega Telarga je namreč ljubljanski župan Zoran Janković pred dobrimi tremi leti odkupil staro sledilno napravo za potrebe javnega podjetja Ljubljanski potniški promet. Zanjo so odšteli 600 tisoč evrov, kar naj bi bila takrat tudi "nerazumno visoka" cena.
Junija 2011 pa je direktor Ultre Miloš Urbanija za časnik Finance potrdil, da je Ultra svojo ameriško družbo Telargo prodala nekemu drugemu ameriškemu podjetju - Descartes Systems Group (sedež ima v mestu Wilmington), ki naj bi za Telargo Inc. odštel 6,6 milijona evrov oziroma 9,6 amerških dolarjev.
Spomnimo, odmevno medijsko razkritje zamolčanega lastniškega deleža v Ultri je Gregorju Golobiču med Pahorjevo vlado spodneslo ministrski stolček in ga skupaj z njegovo stranko Zares - no, vsaj navidezno - pahnilo na obrobje političnega dogajanja. Dejansko pa je Golobič, čeprav danes deluje globoko v zakulisju, še vedno eden politično najmočnejših ljudi v državi.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
roman jakič Gregor Golobič SAMO 25 TISOČ EVROV NA LETO?! IZ DAVČNE OAZE V NEW JERSEY zoran janković Miloš Urbanija Pahorjevo

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Minister Jakič. Bil direktor podjetja, ki prihaja iz davčne oaze Delaware