objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Nedelja, 5. januar 2014 ob 06:45

Roman Jakič - govorec ob Pohorskem bataljonu?! Niso mogli slabšega izbrati
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Izbori slavnostnih govornikov na pomembnejših partizanskih proslavah so vedno imeli globok politični pomen. Tudi Zdenko Roter, dolgoletni zvesti svetovalec Milana Kučana, v svoji knjigi Padle maske opisuje, kako je on (Roter) pred leti poskušal za govorca na proslavi v Dražgošah "spraviti" Gregorja Golobiča, pa mu ni uspelo.
Podobno, čeprav še zdaleč ne tako pomembno pozicijo, ima tudi govornik na tradicionalni proslavi na Osankarici (Treh žebljih), kjer je 8. januarja 1943 padel Pohorski bataljon. Včeraj, ob 71. obletnici zadnje tragične bitke Pohorskega bataljona, je bil slavnostni govorec minister za obrambo Roman Jakič.
Toda kljub častitljivi proslavi lahko mirno ugotovimo, da organizatorji žal niso mogli izbrati bolj - ponesrečenega govornika. Minister Jakič se je namreč pred kratkim znašel v središču kriminalistične preiskave, kjer ga Nacionalni preiskovalni urad resno sumi kaznivih dejanj pri gradnji ljubljanskih Stožic. Poleg tega na dan prihajajo podatki, da je bil Jakič še nekaj let nazaj direktor ameriškega podjetja, ki izvira iz davčne oaze Delaware ter spori okoli gradnje njegove družinske hiše na obrobju Ljubljane.
In prav taisti Roman Jakič je med včerajšnjim govorom zbrane na Osankarici (približno tisoč jih je bilo) ter vso slovensko javnost "pozval" ... naj bomo bolj "optimistični in enotni." Zares cinizem prve vrste.
Pri tem je zanimivo, in spet cinično hkrati, da je bil med udeleženci včerajšnje proslave, poleg predsednika države Boruta Pahorja, predsednika državnega zbora Janka Vebra, pa ministra za kmetijstvo in prostor Dejana Židana, poslanca SDS Jožeta Jerovška in številnih lokalnih politikov, od mariborskega župana Andreja Fištravca naprej ... tudi Marjan Fank, direktor uprave kriminalistične službe, torej tistih fantov, "G-menov", ki Jakiča preiskujejo zaradi suma storitve kaznivih dejanj.
Nič čudnega torej, da tudi nekateri moji viri iz vladne koalicije pripominjajo, kako bi bilo veliko bolje, če bi minister Jakič v teh okoliščinah zavrnil povabilo, naj bo slavnostni govornik na Osankarici ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
zdenko roter Milana Kučana Gregorja Golobiča roman jakič Zares cinizem prve vrste Boruta Pahorja Janka Vebra Dejana Židana Jožeta Jerovška Andreja Fištravca Marjan Fank

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Roman Jakič - govorec ob Pohorskem bataljonu?! Niso mogli slabšega izbrati