objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Ponedeljek, 6. januar 2014 ob 06:14

Igor Šoltes in njegov Verjamem. Po stranki Solidarnost je to že peta LDS!
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Nekdanji predsednik računskega sodišča Igor Šoltes se je končno le dovolj opogumil ter izrecno napovedal vstop na politično sceno, na čelu bodoče stranke "Verjamem", ki jo je že prej ustanovil kot društvo z enakim imenom. Verjamem, tudi v italijanskem jeziku, Associazione Credere, ker je bilo društvo ustanovljeno na dvojezičnem območju v Kopru.
Medklic: društvo Verjamem sta medtem že zapustila druga dva "vidna člana" društva, zdravnik Danijel Bešič Loredan, sicer tudi eden od liderjev Iniciative zdravnikov, ter menda najlepša primorska notarka Polka Boškovič. Ko so Šoltes, Bešič Loredan in Boškovičeva septembra lani ustanavljali društvo, so vsi trije zanikali, da pripravljajo ustanovitev stranke!
Kakorkoli, Igor Šoltes se je torej opogumil, saj je ustanavljanje stranke - kar smo nekateri mediji sicer že večkrat napovedali - zdaj vendarle priznal. Za javno priznanje je uporabil televizijo Pop TV. No, kljub temu, da je šel na televizijo, kakšnega posebnega programa svoje stranke Šoltes ni napovedal, tudi bodočih strankarskih kolegov ne, zgolj to, da je potrebno slovensko politiko "prevetriti". Šoltes in stranka Verjamem gresta najprej na lokalne volitve.
ŠOLTES - NOV OBRAZ, KI NAJ BI PREVETRIL
Ampak, a sploh še kdo lahko verjame, da Igor Šoltes sodi med tiste "nove obraze", ki bi lahko karkoli - prevetrili?! Ne samo, da je (bil) Šoltes dolgoletni član LDS, njegova kariera in politični pedigre sta nesporno tesno povezana z Milanom Kučanom in Gregorjem Golobičem. Po novi stranki Solidarnost, formalno sicer ustanovljeni decembra lani, načrtovani pa že marca, ko je Uroš Lubej registriral domeno Solidarnost.si, bo stranka Verjamem v zadnjem kvartalu že druga nova politična stranka na levici (oziroma že peta LDS, ker je Solidarnost četrta), ki raste neposredno zraven Kučana ter Golobiča.
Bo pa med Solidarnostjo in stranko Verjamem razlika v ciljni skupini. Medtem ko radikalna Solidarnost na meji demokratičnega socializma štarta predvsem na razočarane volivce "trde levice" in Lukšičeve Socialne demokrate, je Šoltesova prva naloga pridobiti čim več levosredinskih volivcev Državljanske liste Gregorja Viranta. Ki se, Virant namreč, mimogrede, točno tako kot smo napovedali, utopično poskuša reševati z izvolitvijo (beri: pobegom) v evropski parlament.
Zato me prav zanima, kolikšen domet bo Šoltesovi stranki že v prvi rundi namenil Politbarometer, projekt v domeni Nika Toša?
PADLE MASKE
Kako je levica tehnološko "precej enostavna" in brez večjih predsodkov pri ustanavljanju vedno novih in novih političnih strank ter pripravljena prebarvane obraze prek mainstream medijev tržiti kot nove, zelo nazorno pripoveduje Zdenko Roter, dolgoletni prvi svetovalec Milana Kučana, v svoji avtobiografski knjigi "Padle maske".
Obnovimo dva primera, kot ju je opisal Zdenko Roter:
Odločitev, da bo Zoran Janković, takrat samo še bivši direktor Mercatorja, leta 2006 postal kandidat za ljubljanskega župana, je bila sprejeta na kosilu v gostilni Brunskole na Hrastu pri Jugorju. Usedli so se Kučan, Toš, Roter ter Janković. Gregor Golobič pa je pozneje dobil pooblastilo, da pomaga pri sestavi Liste Zorana Jankovića. Knjižno pričevanje Zdenka Roterja tako potrjuje, da je bil Janković že leta 2006 produkt famoznih "stricev iz ozadja," z imeni in priimki vred.
Odločitev, da bo jeseni 2007 za predsednika republike kandidiral Danilo Türk, pa je padla na kmečkem turizmu na Radovici, pri gostiteljici Nevenki Bajuk. Tam so se zbrali zakonca Roter, zakonca Toš, zakonca Kučan ter Spomenka in Tine Hribar. Najprej so prepričevali Spomenko, naj bo ona kandidatka levice za predsednico države. Ko je Spomenka Hribar dokončno rekla "ne", pa je Tine Hribar predlagal Danila Türka. Hribar je takrat celo povedal takole: "Če ga ne bomo dobili mi (levica), ga bodo torej drugi (desnica)."
No, to veliko pove tudi o značaju Danila Türka, predvsem pa o tem, komu je bil Türk ves čas "dolžan" svojo predsedniško funkcijo: Tošu, zakoncema Hribar, Roterju in Kučanu, kar tudi logično pojasnjuje posamezne Türkove poteze med njegovim mandatom predsednika republike.
Po tem dogovoru je Kučan obljubil, da bo "govoril s Türkom in s tem seznanil tudi kroge Socialnih demokratov."
KULINARIČNO VPRAŠANJE
Ostaja torej kulinarično vprašanje, kje in kdaj ... na "katerem kosilu" so sprejeli odločitev o stranki Igorja Šoltesa?
Imena "odločevalcev" namreč niso (več) skrivnost.
P.S: Igor Šoltes je se je po odhodu iz računskega sodišča odrekel "finančnemu nadomestilu", kar je bila moralna naložba za poznejši vstop v politiko. 1. junija je v Ljubljani, ne Kopru, registriral status samostojnega podjetnika - poslovno svetovanje s.p.. Ko smo ga vprašali, ali je pripravljen razkriti svoje prihodke kot samostojni podjetnik in kdo so njegovi naročniki (klienti), nas je glede prihodkov napotil na bazo podatkov Ajpes, imena naročnikov pa zato, ker prisega na "dobre poslovne običaje," ni pripravljen povedati. Še vedno pa je, kot pravi, o svojem premoženjskem stanju dolžan poročati Komisiji za preprečevanje korupcije.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Igor Šoltes danijel bešić loredan polka boškovič ŠOLTES - NOV OBRAZ, KI NAJ BI PREVETRIL Milanom Kučanom Gregorjem Golobičem Uroš Lubej domeno Solidarnost.si Lukšičeve Gregorja Viranta Nika Toša padle maske Zdenko Roter, zoran janković Danilo Türk Nevenki Bajuk Spomenka Tine Hribar KULINARIČNO VPRAŠANJE

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Igor Šoltes in njegov Verjamem. Po stranki Solidarnost je to že peta LDS!