objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 7. januar 2014 ob 06:48

Minister Jakič še vedno prikriva nezgodo falcona, novinarka pa že zaslišana
Ministrstvo za obrambo že pet dni razmišlja, ali naj javnosti pokaže zapisnik o napaki ter popravilu vladnega letala falcon v Moskvi, skratka okvari, ki je ministra Jakiča rešila pred policijskim pridržanjem
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Damjana Žist, novinarka mariborskega časnika Večer, ki je bila včeraj zaslišana pred preiskovalci posebnega oddelka specializiranega državnega tožilstva v "zadevi Jakič", pričakovano ni izdala svojega vira.
Spomnimo, minister za obrambo Roman Jakič je kazensko ovadil neznanega storilca, ki naj bi "obvestil" novinarje o hišni preiskavi njegove hiše, državno tožilstvo pa je ekspresno začelo s preiskavo domnevnega novinarskega vira iz policijskih, sodnih oziroma tožilskih vrst.
Medtem pa minister za obrambo Jakič še vedno prikriva vse podrobnosti, povezane z nenadno okvaro vladnega letala falcon med decembrskim obiskom premierke Alenke Bratušek in vladne delegacije v Moskvi, povezane s celo serijo nenavadnih naključij.
Spomnimo, nenadna okvara (letalo naj bi zmrznilo, čeprav je bilo takrat na moskovskem letališču "samo" med 9 do 15 stopinj minusa) je ministra Jakiča "rešila" pred njegovo prisotnostjo med hišno preiskavo njegove družinske hiše v Ljubljani in policijskim pridržanjem, saj je bil tako "primoran" bivanje v Moskvi podaljšati za eno noč.
Zaradi takšnega spleta naključij so se logično takoj pojavila ugibanja, ali je bil Roman Jakič pravočasno obveščen, da bodo naslednje jutro pri njem potrkali kriminalisti Nacionalnega preiskovanega urada, okvara vladnega letala, ki sodi pod ministrstvo za obrambo, pa naj bi bila "fingirana".
LETALO OBSTALO, MEDIJI OBMOLKNILI
Ampak ostalo je zgolj pri ugibanjih, ker so mediji nenadoma povsem obmolknili, pa tudi strokovna javnost, denimo piloti in kontrolorji, so raje tiho ter skrbijo za svoje interese.
Po drugi strani je znano, da so vsi postopki, povezani z okvarami letal, strogo formalizirani. Prav tako je vedno udeleženih več akterjev, da bi čim hitreje izključili človeški faktor.
Ob vsaki napaki sistema na letalu ali druge tehnične okvare, ki lahko vpliva na varnost poleta, se po ugotovitvi napake in odprave le-te(h) naredi zapisnik. Zapisnik o popravilu ter neoporečnosti letala podpiše serviser, njegov nadrejeni in lastnik letala, lahko pa tudi pilot. Zapisnik gre v letalsko knjigo, kopija pa gre praviloma tudi proizvajalcu letala za oceno nevarnosti, in seveda v arhiv. Po vsaki odpravi napake se običajno naredijo še "poskusni krogi" okoli letališča, brez potnikov, da se testirajo sistemi.
Ker je vladni falcon letalo v državni lasti, je posledično tudi zapisnik o popravilu letala informacija javnega značaja. In še zlasti zato, ker je pri okvari šlo za splet "neverjetnih naključij", poleg tega se mediji ne bi smeli zadovoljiti z navadnim pojasnilom, da je letalo "ponoči zmrznilo" ... in kako so ga popravili piloti sami, po telefonskih navodili serviserjev iz Ljubljane?!
Zato smo že 2. januarja zjutraj na ministrstvo za obrambo naslovili prošnjo, ali je mogoče dobiti kopijo celotnega zapisnika o napaki in popravilu vladnega letala falcon v Moskvi (10. do 11. 12. 2013) oziroma uradno poročilo ministrstva za obrambo o napaki letala na letališču v Moskvi.
Naslednji dan, popoldne, smo prejeli obvestilo službe za odnose z javnostmi, da so naše "zaprosilo za dostop oziroma vpogled v dokument glede tehničnih težav letala falcon v reševanje odstopili uradni osebi ministrstva za obrambo, pristojni za posredovanje informacija javnega značaja Bredi Bunič (faksimile)."
Potem do včeraj ni bilo več nobenega odgovora.
ZAPISNIK JE, ZAPISNIKA NI?!
Zato lahko samo ugibamo, kaj se dogaja?!
Da zapisnik imajo in je neoporečen, kar zadeva dosedanje sporočilo ministrstva za obrambo.
Da zapisnik kaže, da je z motorjem vse v redu. To bi (tudi) pomenilo, da si je posadka napako preprosto izmislila.
Da zapisnika sploh nimajo. Kar pa dovolj zanesljivo pomeni, da so se o napaki enostavno - zlagali.
JAKIČ SKRIVA TUDI GRADNJO HIŠE
Spomnimo. Minister Roman Jakič je sprva tudi zagotovil, da bo javnosti pokazal vso dokumentacijo, povezano z gradnjo družinske hiše v Zalogu in sodnim sporom zaradi neplačil Gradbenemu podjetju Bežigrad, ki se je po pripojitvi Vegradu znašlo v stečaju. Toda njegov odvetnik Miha Kozinc je vpogled v dokumentacijo zavrnil, češ da mu Jakič za to ni dal pisnega pooblastila.
Romana Jakiča, kar zadeva predkazenski postopek pred kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada v primeru spornega financiranja Stožic, pa je včeraj v bran odločno vzel ljubljanski župan Zoran Janković, ko je izjavil, da "za Jakiča da roko v ogenj ..."

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Damjana Žist roman jakič Jakič Alenke Bratušek LETALO OBSTALO, MEDIJI OBMOLKNILI Bredi Bunič ZAPISNIK JE, ZAPISNIKA NI?! JAKIČ SKRIVA TUDI GRADNJO HIŠE Miha Kozinc ni dal pisnega pooblastila zoran janković

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Minister Jakič še vedno prikriva nezgodo falcona, novinarka pa že zaslišana