objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 15. januar 2014 ob 06:56

Afera Lukšič-FDV. Že padajo stave, koliko časa bo Igor Lukšič lahko zdržal
Zakulisje. Socialni demokrati obtožujejo Pozitivno Slovenijo, da stoji za najnovejšim organiziranim - medijskim - napadom na Lukšiča in SD
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Spomnimo. Afera Lukšič in FDV (Fakulteta za družbene vede) je izbruhnila 8. januarja, potem ko so na časniku Finance objavili anonimno kazensko ovadbo zoper liderja Socialnih demokratov in nekdanjega šolskega ministra Igorja Lukšiča ter sedanjega ministra za izobraževanje, znanost in šport Jerneja Pikala, zaradi domnevnih nepravilnosti pri javnem razpisu projekta "državljanske vzgoje". Anonimka je med nekaterimi novinarji sicer zakrožila že malo pred novim letom (temo so potem prve pograbile Finance, obravnava pa dogodke pred petimi leti.
Igor Lukšič je vse očitke iz kazenske ovadbe, poslane na ljubljansko policijo, pričakovano zavrnil, in zatrjuje, da gre pri vsem tem za "organiziran napad" na Socialne demokrate, ker Socialni demokrati "nasprotujejo privatizaciji", in naj bi prav zato "postali tarča zagovornikov korupcije."
PERTINAČ PROTI SEVŠKU
V zakulisju vladne koalicije pa posamezni Lukšičevi svetovalci ter vidni Socialni demokrati za izbruh afere obtožujejo Pozitivno Slovenijo, kjer naj bi bili "besni" na visoke javnomnenjske rejtinge svojih glavnih političnih konkurentov na levici. Pravzaprav se je vnela prava zakulisna mini vojna "spin doktorjev" obeh strani. Aljuš Pertinač, državni sekretar na Pikalovem ministrstvu in Lukšičev zaupnik, je že "dve ali tri ure" po izbruhu afere na svojem facebook profilu, kjer je pojasnjeval svojo vlogo med očitki anonimne kazenske ovadbe, med drugim zapisal: "Matija(!), spravi se že v red in se ukvarjaj s tistim, za kar si iz proračuna plačan." Pozornejšim poznavalcem politične scene je bilo seveda takoj jasno, da Pertinač direktno cilja na Matijo Sevška, državnega sekretarja v kabinetu predsednice vlade Alenke Bratušek, ki velja tudi za ključnega političnega svetovalca Bratuškove. Aljuš Pertinač je pozneje besedico "Matija" spremenil v "Marija", uradno zato, ker naj bi se sprva kakor "zatipkal", vendar naj bi že po prvem zapisu Pertinač in Sevšek imela "dolg" telefonski pogovor. Tudi nekateri drugi iz vrst Socialnih demokratov so prepričani, da naj bi Sevšek res "kolovodil" medijski napad na Lukšiča in SD. Vedeli naj bi celo že za "osebo", ki naj bi anonimko spravila do medijev.
Med politiki Pozitivne Slovenije pa po navedbah naših virov že "padajo stave", koliko časa bo Igor Lukšič "še lahko zdržal" breme afere. Medtem so medijski napadi na Lukšiča razmeroma omilili slabe pozicije ministra za obrambo Romana Jakiča ter ministra za infrastrukturo in prostor Sama Omerzela.
ŠE DVE AFERI - MOJCA GROBELNIK IN GEOPLIN
Slišati je tudi, da naj bi prvak SD Igor Lukšič v prihodnjih tednih padel še v dve aferi. Prva naj bi bila povezana z njegovo nekdanjo šefinjo ministrskega kabineta Mojco Grobelnik (ko je bil Lukšič minister za šolstvo in šport), ki naj bi ji "na čuden način" uredili službeno stanovanje in tudi delovno razmerje za nedoločen čas znotraj javne uprave. Mojca Grobelnik je bila med Lukšičevim ministrovanjem sprva le svetovalka za stike z javnostmi, potem pa je postala vodja kabineta. Da je Mojca Grobelnik sploh lahko postala šefinja kabineta, je moral Lukšič sprva zamenjati "prvo šefinjo" svojega tedanjega kabineta Danico Cerar, zdaj že bivšo ženo znanega pravnika Mira Cerarja.
Druga afera pa naj bi bila povezana z "nenavadnimi obiski" prvaka Socialnih demokratov pri posameznih direktorjih državnih podjetij, in to v spremstvu bivšega ministra za finance Francija Križaniča. Tako so pred nekaj tedni oba, Igorja Lukšiča in Francija Križaniča, videli pri predsedniku uprave Geoplina ter prvemu nadzorniku mešanega rusko-slovenskega podjetja Južni tok Boštjanu Napastu. Kaj točno sta Lukšič in Križanič počela pri Napastu, še ni znano.
Mimogrede, Robert Golob, razvpiti človek energetske družbe Gen-I ter podpredsednik Pozitivne Slovenije, po nedavnih zamenjavah v nadzornem svetu Geoplina menda že pripravlja tudi zamenjavo šefa uprave Napasta ...
Takoj po objavi članka nam je Mojca Grobelnik sporočila, da ne dela več v javni upravi, ampak je zaposlena v zasebnem sektorju, in prav tako nima službenega stanovanja.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Igorja Lukšiča Jerneja Pikala PERTINAČ PROTI SEVŠKU aljuš pertinač Matijo Sevška Alenke Bratušek Romana Jakiča Sama Omerzela ŠE DVE AFERI - MOJCA GROBELNIK IN GEOPLIN Mojco Grobelnik Danico Cerar Mira Cerarja Francija Križaniča Boštjanu Napastu Robert Golob

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Afera Lukšič-FDV. Že padajo stave, koliko časa bo Igor Lukšič lahko zdržal