objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Četrtek, 16. januar 2014 ob 12:40

Vročica prodaje Mercatorja. Bratuškova proti Todoriću, tožbe čaka Debeljak
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Prihodnji dnevi, verjetno sicer tedni, bodo odločilni za (ne)prodajo Mercatorja hrvaškemu koncernu Agrokor.
 Splošno znano je že, kako je Agrokor vsem prodajalcem Mercatorja (od bank do Pivovarne Laško) posredoval svojo ponudbo za drastično znižanje ponudbe. Namesto 120 evrov za delnico bi zdaj plačal samo še 80, čeprav naj bi po nekaterih informacijah po novem ponujal spet nekaj več, 105 na delnico. Ali je ta ponudba še sprejemljiva, naj bi se jutri na Dunaju odločali Janko Medja (Nova ljubljansksa banka), Aleš Hauc (Nova kreditna banka Maribor) in Dušan Zorko, prvi človek Pivovarne Laško.
Mimogrede, pogajanja med bankami, Mercatorjem ter Agrokorjem že nekaj časa, menda iz taktičnih razlogov, potekajo na Dunaju. Dejstvo, da prejšnji predsednik uprave Mercatorja Žiga Debeljak trenutno živi in dela na Dunaju (ampak v Gorenju) nima s tem nobene zveze.
Če tukaj pustimo ob stranki ugibanja, ali bo Agrokorju (oziroma bi) uspelo zbrati dovolj denarja za nakup Mercatorja (številni "poznavalci" namreč vneto zatrjujejo, da Agrokor z nižanjem kupnine zgolj pripravlja teren za častni odstop od pogodbe ...), potem lahko verjamemo tezam enega od insajderjev sage te (nesojene) prodaje najboljšega slovenskega trgovca.
NA KONCU BO ODLOČILA POLITIKA
Takole pravi: aktualna prodaja Mercatorja je še najboljša rešitev za firmo (ki bi, tudi ob zmanjšanem znesku kupnine ter spremenjenega modela nakupa, kombiniranega z dokapitalizacijo, pridobila svežih 50 milijonov evrov za tekoče poslovanje), slaba za prodajalce, ker bodo pač iztržili toliko manj, na koncu pa se bo za prodajo ali ne odločila - slovenska politika.
Moj sogovornik je zadel, vsaj kar se tiče politike. Predsednica vlade Alenka Bratušek je šefa uprave NLB Medjo, ki naj bi bil - kljub nižji kupnini - naklonjen prodaji Mercatorja, naj sredi igre ne menja pravil (igre), ampak naj spoštuje dogovore. Beri: dogovorjeno višjo kupnino. Čeprav je Bratuškova te besede javnosti prenesla prek časopisa Dnevnik, kjer je uredniška politika brutalno in povsem nekritično naprejena prodaji Mercatorja (vse tiste, ki povsem legitimno sodelujejo na strani hrvaškega kupca, pa Dnevnik tako ali drugače poskuša sproti diskreditirati, zato v tem primeru niso preveč kredibilni), je izjava Bratuškove zanesljiv znak, da si vladna koalicija v prihajajočem volilnem obdobju preprosto ne upa tvegati s preveč poceni prodajo največjega slovenskega podjetja, in še to lepo v roke največjemu hrvaškemu tajkunu Ivici Todoriću.
Pa ne zgolj Bratuškova ... to vam danes ob kavi pove vsak politik, ob obvezni pripombi, da Todorić itak nima denarja, saj se mu še Agrokor sesuva.
Hkrati pa nihče od vidnih slovenskih politikov ne upa na glas reči, da Mercatorja ne bomo prodali. Ker bi to bilo direktno vmešavanje politike v "svobodno ekonomijo". Najbolj elegantno je pod mizo "zvijati" roke Dušanu Zorku in Alešu Haucu, Janku Medji pa groziti s pomočjo novinarjev Dnevnika.
KONEC JANUARJA PRINAŠA TOŽBE
Prihodnji tedni, menda že konec januarja, pa naj bi bile vložene - tudi že napovedane - odškodninske tožbe zoper nekdanjega predsednika uprave Mercatorja Žigo Debeljaka ter njegovo glavno finančnico Melito Kolbezen zaradi nekaterih "spornih" poslovnih in finančnih odločitev prejšnje uprave Mercatorja. Odškodninskih tožb zoper preostale člane nekdanje uprave pa ne bo, menda tudi zato, ker naj bi bili razčiščevalnih v pogovorih z revizorji dovolj "kooperativni".
Skupna višina odškodninskih tožb zoper Žigo Debeljaka in Melito Kolbezen pa naj bi - po naših zanesljivih informacijah - znašala med 14 in 18 milijonov evrov.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janko Medja Aleš Hauc Dušan Zorko Žiga Debeljak NA KONCU BO ODLOČILA POLITIKA Alenka Bratušek Ivici Todoriću KONEC JANUARJA PRINAŠA TOŽBE Melito Kolbezen

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Vročica prodaje Mercatorja. Bratuškova proti Todoriću, tožbe čaka Debeljak