objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Sreda, 22. januar 2014 ob 06:47

Bo jezni in prestrašeni bankir Kovačič na sodišču namočil tudi Bratuškovo?!
Odškodninska tožba za 23 milijonov evrov. Danes bosta na zatožno klop mariborskega sodišla sedla Matjaž Kovačič in Manja Skernišak, predsednik in članica bivše uprave Nove kreditne banke Maribor
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Danes zgodaj dopoldne, točno ob 9. uri in 30 minut, se v razpravni dvorani številka 141 na mariborskem okrožnem sodišču začenja prva glavna obravnava v civilni pravdi Nove kreditne banke Maribor zoper nekdanjega predsednika uprave banke Matjaža Kovačiča ter bivšo članico uprave Manjo Skernišak. Mariborska banka od Kovačiča in Skernišakove zahteva odškodnino v višini 23 milijonov 90 tisoč in 451 evrov zaradi njunih spornih poslov v "petih kreditnih" primerih. Kovačiču in Skernišakovi bo sodila okrožna sodnica Melita Puhr.
Ampak to je šele prva tožba NKBM zoper bivšo upravo. Februarja bo Nova kreditna banka Maribor vložila že drugi sveženj odškodninskih tožb, tudi zoper Kovačiča in Skernišakovo, ki naj bi bil še težji, šlo naj bi za skoraj 60 milijonov evrov. Vse odškodninske tožbe zoper nekdanje vodilne uslužbence mariborske banke pripravlja znana ljubljanska odvetniška pisarna Rojs, Peljhan in Prelesnik, kazenske primere pa koprski odvetnik Franci Matoz.
HAUC MIMO LOKALNIH ODVETNIKOV
Z najemanjem odvetnikov, ki niso iz Maribora, se je novi predsednik uprave NKBM Aleš Hauc tako želel učinkovito izogniti vsem poskusom morebitnega vplivanja ali skritih medsebojnih povezav med bivšimi bankirji ter mariborsko odvetniško srenjo.
No, to je tudi prvič v novejši zgodovini slovenskega bančništva, ne samo v zgodovini mariborske banke, da je na zatožno klop sedel nekdanji šef banke, in to zaradi poslovne škode, ki naj bi jo povzročil v banki med njenim vodenjem.
Po naših informacijah je Matjaž Kovačič, ki ga sicer preiskuje tudi Nacionalni preiskovalni urad, "jezen in prestrašen" hkrati oziroma "bogi", kot rečejo v Mariboru. Da to res drži, dokazuje tudi pismo, ki ga je dan pred začetkom današnjega sojenja poslal na Slovensko tiskovno agencijo.
KOVAČIČ LAŽE ALI PA NE VE
Odškodninsko tožbo je označil za "nesmiselno in zapravljivo," saj naj bi banka, tako vsaj pravi Kovačič, za vložitev tožbe že doslej porabila 1,5 milijona evrov, celotna pravda pa naj bi po "strokovnem mnenju" Matjaža Kovačiča stala 3,5 milijona evrov. Kovačič piše, da je banka za sodne takse in odvetnike plačala 700 tisoč evrov, za revizorje 800 tisoč evrov, neposredni in že plačani strošek za vložitev tožbe pa naj bi banko stal 285 tisoč in 408 evrov.
Po navedbah Majaža Kovačiča pred vložitivijo tožbe banka ni naredila "ocene možnega izplena," sprašuje pa se tudi, zakaj banka "ne pozove" zavarovalnice Allianz, kjer je bila Kovačičeva uprava, z izvršnimi direktorji vred, zavarovana za povrnitev poslovne škode do višine 10 milijonov evrov, naj zavarovalnica Allianz povrne škodo?!
Naši viri blizu vodstva Nove kreditne banke Maribor pa zatrjujejo, da Matjaž Kovačič - laže. Za sodne takse, odvetnike in revizorje je banka - kot pravi naš zanesljivi vir - porabila precej manj, skupaj okoli pol milijona evrov, sodne takse pa mora plačevati tudi Kovačič. Prav tako je vodstvo banke pri zavarovalnici Allianz že sprožilo vse postopke za povrnitev škode, le da Kovačič tega ne ve, saj tudi ne more vedeti.
SPORNE POSLE POŽEGNALA TUDI BRATUŠKOVA
Eno od ključnih vprašanj pred začetkom sojenja pa je (vsaj kaj zadeva "politične razsežnosti" sojenja), ali bosta Matjaž Kovačič in Manja Skernišak, da bi pač reševala sebe, "namočila" še člane tedanjega nadzornega sveta Nove kreditne banke Maribor, med njimi tudi aktualno predsednico vlade Alenko Bratušek. Po dosedanjih informacijah je namreč Bratuškova kot nadzornica "požegnala" vsaj en del spornih poslov, zaradi katerih začenjajo soditi Kovačiču in Skernišakovi, in te primere preiskuje tudi NPU. Gre za tako imenovane hrvaške operacije mariborske banke prek hčerinskega podjetja KBM projekt in njihove nepremičninske posle okoli Zagreba, Slavonije in Dalmacije.
Spomnimo, nekatere zaupne dokumente Nove kreditne banke Maribor, ki močno bremenijo tudi Alenko Bratušek, smo že pred časom objavili na našem portalu.
Matjaž Kovačič je bil predsednik uprave Nove kreditne banke Maribor do konca leta 2011, potem pa se je zaposlil v svojem zasebnem podjetju MK-Fin, ki ga je ustanovil dva meseca pred odhodom iz NKBM. Vmes je poskušal postati tudi direktor predstavništva Gorenja v Beogradu, vendar si je predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac po našem članku na to temo - očitno premislil in Kovačiča "storniral", čeprav naj bi bila dogovorjena. Manja Skernišak pa je Novo kreditno banko Maribor zapustila jeseni 2013.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Matjaža Kovačiča Manjo Skernišak Melita Puhr Franci Matoz HAUC MIMO LOKALNIH ODVETNIKOV Aleš Hauc KOVAČIČ LAŽE ALI PA NE VE SPORNE POSLE POŽEGNALA TUDI BRATUŠKOVA Alenko Bratušek zaupne dokumente Franjo Bobinac

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Bo jezni in prestrašeni bankir Kovačič na sodišču namočil tudi Bratuškovo?!