objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Ponedeljek, 27. januar 2014 ob 06:26

Kučan - osamosvojitelj? Ne, hvala! On ni državnik, je le lisjak zgodovine
Da poskuša Kučan dvajset let pozneje postati zgodovinski varuh osamosvojitve, je vsekakor zgodovinska perverznost prve vrste ... ampak to je Milan Kučan, ugotavlja Bojan Korsika
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Da bo Milan Kučan branil "pridobitve in vrednote osamosvojitve" Slovenije, ameriški veleposlanik Joseph Mussomeli pa "devalviral" osamosvojitveno vojno in bil pri tem na liniji tako imenovane slovenske levice; tega si tudi v najbolj drznih sanjah nisem upal predstavljati ....
Kot vedno se Milan Kučan pojavi ob pravem trenutku na pravem kraju, tako je bilo tudi v petek, 17. januarja, na Ljubljanski ulici, ko je "mimogrede" komentiral tudi Mussomelijevo izjavo, da je bilo med slovensko vojno le deset mrtvih in da smo mogoče "prelahko" prišli do države.
Kučanova televizijska izjava, citiramo (Svet na Kanalu A):
"on spreglejuje (op: Mussomelli), da smo se mnogo let po takratnih dogodkih Slovenci že nekajkrat poenotili, leta 90, 91 in tudi ko smo se odločali za vstop v evroatlantske organizacije, kar seveda pomeni, da ni preteklost tista, ki nas deli, ampak da je to del slovenske politike, ki ne zna izstopiti iz preteklosti in zato kar naprej svojo impotenco pri iskanju odgovorov na sedanji in prihodnji čas poskuša prikriti z vračanjem na preteklost"
... bo vsekakor šla v anale tki. "političnih spinov", saj on, Milan Kučan, govori s pozicije "varuha politične enotnosti" naroda v času osamosvajanja Slovenije, istočasno pa napada drugo politično opcijo - kot razdiralko te enotnosti.
Milan Kučan vsekakor ni bil pobudnik osamosvajanja v širšem političnem, še manj pa v ožjem, vojaškem smislu.
Milan Kučan je v svojem kabinetu predsednika republike nemudoma zaposlil ekonomista Nevena Boraka, ki je v Dnevniku, časopisu "policajnovinarstva", pisal tirade proti osamosvojitvi.
Do samega "osamosvojitvenega" referenduma tudi ni znana kakšna Kučanova decidirana izjava o tem, da se moramo Slovenci osamosvojiti.
Milan Kučan z Manevrsko strukturo narodne zaščite ni imel nikoli nič. Nikoli tudi ni kot domoljub izdal kakšnega tajnega pisnega ali ustnega ukaza o njeni ustanovitvi. Čeprav je seveda vedel, da bo naše osamosvajanje brez vojaške "efektive" obsojeno na številne žrtve. Še več, celo na tehnični zbor manevrske strukture v Kočevsko Reko se mu ni zdelo vredno priti ali pa tega ni upal storiti.
Milan Kučan, kot vrhovni poveljnik, je bil v trenutku, ko je jugoslovanska vojska začela pleniti orožje teritorialne obrambe, tri dni popolnoma tiho, kljub klicem in obvestilom obupanih teritorialcev. Da ne govorimo o informacijah, ki mu jih je pošiljala državna varnost.
Milan Kučan je šele četrti dan izdal povelje, da se plenjenje orožja zaustavi, pa še tega so potem še cel dan "šifrirali". Čeprav bi lahko Milan Kučan povelje s člani predsedstva "razvozil" po Sloveniji v enem dnevu.
Ne samo Milan Kučan, seveda, tudi celotna tako imenovana slovenska levica osamosvojitve ni vzela za svoj projekt. Stara in sedanja levica. Janez Stanovnik je po Beogradu razlagal, da se ne bomo nikoli osamosvojili. Miran Potrč, Franc Šetinc, Andrej Marinc, Mitja Ribičič, Stane Dolanc, Janez Zemljarič in drugi ... so se takrat, ko je šlo za Zvezo komunistov Jugoslavije (Slovenije), vselej borili kot "levi". Ko je šlo za njihovo domovino Slovenijo, pa so jo pustili na cedilu.
Da ne govorimo o mladih članih LDS, ampak to zgolj mimogrede ...
PERVERZNOST PRVE VRSTE
Da poskuša Milan Kučan dobrih dvajset let pozneje postati "zgodovinski varuh" osamosvojitve, je vsekakor zgodovinska perverznost prve vrste. Zakaj je tako, je drugo vprašanje, ki ga tukaj ne moremo načeti. Ampak to je Milan Kučan, politik, ki si nenehno prilašča pridobitve drugih, ali pa se poskuša senčiti v slavi zgodovinskih osebnosti.
Na svoji uradni biografiji je Kučan še vedno "upodobljen" z Vaclavom Havlom, češkim pisateljem, dramatikom in postkomunističnim predsednikom države.
Toda Havel je bil v zaporu, Kučan pa je ljudi tja pošiljal (afera JBTZ).
Milan Kučan ni državnik zgodovine, ampak je le politični lisjak zgodovine.
PS. Izjava veleposlanika Mussomelija kaže na njegovo izjemno prostodušnost, čeprav sem skoraj prepričan, da si sredi Jeruzalema ne bi upal naokoli razlagati, da - na primer, šestdnevna arabsko-izraelska vojna ni bila "prava" vojna, saj je bilo "le" 750 mrtvih ...
 
Bojan Korsika je poslovnež in publicist
Komentarji izražajo stališča avtorjev in ne nujno tudi izdajatelja spletnega portala Požareport.si

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Milan Kučan Joseph Mussomeli Nevena Boraka janez stanovnik miran potrč Franc Šetinc Andrej Marinc Mitja Ribičič Stane Dolanc janez zemljarič PERVERZNOST PRVE VRSTE Vaclavom Havlom

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Kučan - osamosvojitelj? Ne, hvala! On ni državnik, je le lisjak zgodovine