objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 28. januar 2014 ob 06:55

Dokumenti. Rimski šoping Alenke Bratušek smo plačali tudi davkoplačevalci
Navedbe kabineta predsednice vlade, da je premierka vse stroške izleta plačala sama, so netočne in zavajajoče! Premierka pa javnosti tudi še vedno ni pojasnila, kako in kje je plačala dve letalski karti
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Pred enajstimi dnevi (17. januarja) smo poročali o "šopingu" predsednice vlade Alenke Bratušek v Rimu (12. januarja), kar sta prva obelodanila časopisa Primorske novice in tržaški časopis Il Piccolo. Slovenska javnost je za "vikendaški skok" premierke v Italijo torej izvedela šele post festum, na naša vprašanja, povezana z njenim izletom v Rim, pa je kabinet predsednice vlade takrat odgovoril precej skopo.
Citiramo kabinet: "Predsednica vlade je bila na zasebnem obisku v Rimu skupaj s hčerko. Ta obisk sta načrtovali že dlje časa. Vse stroške obiska je PV plačala sama. Letela je z redno letalsko linijo. Predsednica vlade je v soboto zaradi vročine res odležala doma, dolgo načrtovanega izleta s hčerko v nedeljo pa nikakor ni želela preklicati, saj si zadnje čase bolj redkih trenutkov z otroki, kar je posledica številnih službenih obveznosti, ne bo pustila odvzeti."
Nekatera naša vprašanja so tako žal ostala - nepojasnjena.
V kabinetu predsednice vlade nam tudi na dodatno prošnjo, naj vsaj povedo, od kdaj do kdaj je Alenka Bratušek bila v Rimu, niso odgovorili.
Ker je predsednica vlade varovana oseba, je razumljivo in logično, da so jo na med šopingom v Rimu spremljali varnostniki. Poročevalci Primorskih novic in novinarji Il Piccola so zapisali, da je bila premierka na Campo dei Fiori opažena z dvema varnostnikoma. To pa hkrati pomeni, da so njeno pot v Rim plačali tudi davkoplačevalci.
ZAKAJ NAS TO ZANIMA?
Zato ker je informacija o potovanju Alenke Bratušek in njene hčerke Nuše v Rim tudi pomembna za javnost ter informacija javnega značaja.
Če parafraziramo znano francosko publicistko Raphaëlle Bacqué, novinarko pariškega dnevnika Le Monde, ki je ob aktualni ljubezenski aferi francoskega predsednika Françoisa Hollanda za tednik Mladina dejala, da je ..."varovanje osebnosti upravičeno, ko se predsednik države na štiri oči spre z ženo, izgubi pa smisel, ko ga telesni stražar  z vespo odpelje k ljubici".
V primeru predsednice slovenske vlade so telesni stražarji Alenko Bratušek pač "odpeljali" v Rim in "pripeljali" nazaj v Slovenijo.
RAZKRITJE POTNIH NALOGOV
Na podlagi pregledov skeniranih potnih nalogov štirih policistov centra za varnost in zaščito, ki so bili neposredno involvirani v potovanje Alenke Bratušek v Rim, je mogoče zelo verodostojno opisati logistiko in stroške premierkinega nedeljskega "zasebnega izleta".
Kopije potnih nalogov policistov smo uradno pridobili na ministrstvu za notranje zadeve - na podlagi veljavnih predpisov o dostopu do informacij javnega značaja. Potni nalogi pa ne vsebujejo imen, priimkov in drugih osebnih podatkov posameznih policistov. Zato pri njihovem opisu uporabljamo številke.
REKONSTRUKCIJA RIMSKEGA IZLETA
Varnostnik številka 1 (policijski inšpektor specialist) je v večno mesto Rim odpotoval že v soboto zjutraj, najprej z vladnim avtomobilom do tržaškega letališča Ronchi, potem pa z letalom do italijanske prestolnice. Za povratno letalsko karto na relaciji Trst-Rim-Trst je plačal 190 evrov (na račun turistične agencije Palma iz Celja), v Rimu pa se je nastanil v hotelu Regent na Via Filippo Civinini, s štirimi zvezdicami. Nočitev z zajtrkom je stala 93 evrov, poleg tega mu je pripadla dnevnica v višini 83,60 evra.
Varnostnik številka 1 je dan prej odšel v Rim zato, da je opravil vse potrebne dogovore in ukrepe za varovanje predsednice vlade, komunikacijo z italijanskimi pristojnimi organi in slovenskim veleposlaništvom v Rimu.
V nedeljo zjutraj sta Alenko Bratušek in njeno hčerko Nušo pred družinsko hišo v Stražišču pri Kranju "pobrala" dva vladna avtomobila, mini kolona pa se je odpeljala na letališče Ronchi. V obeh avtomobilih so poleg premierke in hčerke sedeli še trije policisti specialisti - varnostniki. Varnostnik številka 2 je z Bratuškovo in hčerko Nušo odpotoval z letalom v Rim (letalo je poletelo ob 7. uri in 10 minut), kamor so prileteli ob 8. uri in 20 minut. Povratna letalska vozovnica varnostnika števila 2 je stala 178 evrov, prav tako plačana na račun turistične agencije Palma. Dnevnica varnostnika številka 2 je znašala 44 evrov.
Policista specialista in varnostnika številka 3 in 4 sta se po poletu letala iz Ronchija proti Rimu z obema avtomobiloma vrnila v Slovenijo ter se zvečer ponovno odpeljala na Ronchi.
Predsednico vlade, hčerko Nušo ter varnostnika številka 2 je na letališču Fiumicino skoraj zanesljivo pričakalo službeno vozilo slovenskega veleposlaništva v Rimu, vključno z varnostnikom številka 1. Ali je na letališče Fiumicino prišel tudi kdo od slovenskih diplomatov, še ni znano. Prav tako se še ne ve, kako je "potekal dan" predsednice vlade v Rimu do odhoda (poleta) letala ob 21. uri in 20 minut ter prihoda na Ronchi ob 22. uri in 35 minut.
Na letališču Ronchi sta predsednico vlade, hčerko in varnostnika številka 1 in 2 (ki sta premierko spremljala v Rimu) pričakala varnostnika številka 3 in 4 z dvema avtomobiloma ter ju odpeljala domov v Stražišče pri Kranju.
DAVKOPLAČEVALCI ... 1.800 DO 2.200 EVROV ...
Na podlagi seštevka direktnih stroškov, razvidnih iz potnih nalogov, plus izračuna posrednih stroškov (uporaba vladnih avtomobilov in številnih drugih podrobnosti), lahko ugotovimo, da je "zasebno potovanje" Alenke Bratuške in njene hčerke Nuše v Rim davkoplačevalce stalo najmanj okoli 1.800 do 2.200 evrov. Potni nalogi vseh varnostnikov se časovno zaključijo 13. januarja ob 2. uri zjutraj.
... PLAČILO STROŠKOV PREMIERKE PA OSTAJA SKRIVNOST
Ali drugače, uradne navedbe kabineta predsednice vlade, da je premierka vse stroške izleta plačala sama, so netočne in zavajajoče! Premierka pa javnosti tudi še vedno ni pokazala, kako in kje je sama plačala obe letalski vozovnici (zase in hčerko) ter koliko je zanju odštela.
BRATUŠEK-LETTA-JANŠA
Za primerjavo: tudi slovenski mediji so precej poročali o novoletnem bivanju italijanskega premiera Enrica Lette v Logarski dolini. Toda Letta si je, tako mediji, na mejnem prehodu Škofije sam kupil Darsovo vinjeto za vožnjo po slovenskih avtocestah.
No, res pa je, da "mainstream" mediji tega od predsednice vlade ne zahtevajo. So pa, spomnimo, ko sta Janez Janša in njegova žena Urška Bačovnik z obolelim sinčkom zasebno letela iz Grčije na Brnik, na razkrivanju podrobnosti tistega poleta tako rekoč "doktorirali". To je bila vsaj dva tedna top medijska tema!
Poleg tega ima nedeljski šoping v Rimu tudi druge zelo vprašljive konotacije, predvsem politične.
PAHORJA BI MEDIJI RAZTRGALI
Kako je mogoče, da je Alenka Bratušek odpotovala na izlet v Rim kljub znameniti tradicionalni partizanski proslavi na Dražgošah. Tega si enostavno, kot pravijo naši sogovorniki iz vrst levice, predsednica levosredinske vlade ne bi smela privoščiti. Medtem ko ljudje, ki tej vladi ploskajo, pridejo na Dražgoše, se predsednica te vlade prihodu na Dražgoše izogne in raje šopingira v Italiji. Celo "fina" Katarina Kresal se je - ko je bila še predsednica LDS in ministrica za notranje zadeve, tako ali drugače "zvlekla" na Dražgoše.
Če bi kaj takšnega naredil Borut Pahor, bi ga mainstream mediji dobesedno raztrgali. Da o Zvezi borcev za vrednote narodnoosvobodilne borbe sploh ne govorimo. Odsotnost Alenke Bratušek na letošnjih Dražgošah pa so očitno "vsi" namenoma spregledali ...
Po drugi strani je tudi skrajno nenavadno, da se je premierka tisto nedeljo odpravila v Rim kljub temu, da naj bi še v soboto doma obležala bolna ter uradno odpovedala prisotnost na vsaj eni sobotni prireditvi, izboru osebnosti leta Ona/On 2014 v režiji lokalnega Radia 94, kjer jo je zamenjal minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel. Naslednji dan, okoli pete ure zjutraj, pa sta se premierka in njena hčerka Nuša "pakirali" v službena avtomobila, ki sta ju odpeljala na Ronchi ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Alenke Bratušek 12. januarja ZAKAJ NAS TO ZANIMA? Nuše Raphaëlle Bacqué Françoisa Hollanda RAZKRITJE POTNIH NALOGOV REKONSTRUKCIJA RIMSKEGA IZLETA DAVKOPLAČEVALCI ... 1.800 DO 2.200 EVROV ... BRATUŠEK-LETTA-JANŠA Enrica Lette Janez Janša Urška Bačovnik PAHORJA BI MEDIJI RAZTRGALI Katarina Kresal Borut Pahor Samo Omerzel

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Dokumenti. Rimski šoping Alenke Bratušek smo plačali tudi davkoplačevalci