objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Četrtek, 30. januar 2014 ob 06:55

Trgovina Mercator. Vojna zakoncev Šetinc in Petanov dokument za Janka Medjo
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Prejšnji teden, tik pred pričakovanim razpletom prodaje Mercatorja hrvaškemu Agrokorju, se je zgodil še en zanimiv fenomen, tako zelo tipičen za Slovenijo. Transakcijo obeh podjetij so začeli pokrivati novinarji, znani kot "specialisti za notranjo politiko."
Denimo Matija Stepišnik na mariborskem časopisu Večer. Stepišnik je resda tudi urednik gospodarske rubrike, kar je spet čisto poseben "pojav". Stepišnik namreč v življenju še ni napisal prav nobenega članka o tem, čemur pravimo - ekonomija.
No ... res pa je, da tudi Simona Toplak, odgovorna urednica poslovnega časnika Finance, doslej še ni napisala nobenega članka o - makroekonomiji, kar je menda tudi svojevrsten unikum med znanimi poslovnimi časopisi po svetu.
Na TV Slovenija pa je prodajo Mercatorja v roke prevzela celo novinarka Mojca Pašek Šetinc, z oddajo Odkrito. Če kje, pa je bilo v tej oddaji do absurda razvidno, kako želi Mojca Pašek Šetinc, novinarka, ki se je doslej ukvarjala s političnimi strankami, "zaslovela" pa s priložnostnim (morda še bolje: priročnim) dokumentarcem o Milanu Kučanu, v prodajo Mercatorja povleči politiko.
NAVEZA ZAKONCEV ŠETINC SPET V AKCIJI
Da to niso "Mojčine" teme, smo gledalci prav tako videli. Brala je z listka in živčno hotela "spreti" Marka Goloba, nekdanjega člana uprave Agencije za upravljanje kapitalskih naložb države ter deklariranega nasprotnika prodaje Mercatorja, in Mateja Lahovnika, predsednika Mercatorjevega nadzornega sveta. Verjetno najbolj grotesken vložek Mojce Pašek Šetinc pa je bilo "njeno ekskluzivno razkritje", da naj bi Agrokor za financiranje nakupa Mercatorja nameraval najeti kredit pri Novi ljubljanski banki.
Pri tem pa boljšim poznavalcem scene ni ušlo, da je Mojca Pašek Šetinc med oddajo pravzaprav zagovarjala teze, ki jih zadnje tedne po Ljubljani razširja njen zasebni partner in znani lobist Mile Šetinc.
Tako je naveza zakoncev Šetinc tokrat spet spomnila na čase pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami, ko sta lobistično-novinarska zakonca Šetinc dokaj močno "stresla" Janeza Janšo z njegovim domnevno spornim nakupom ene od (njegovih) nepremičnin.
No, pri Mercatorju in Agrokorju jima to očitno ne uspeva, je pa možno, da tudi "zarote" zakoncev Šetinc niso več to, kar so nekoč bile.
Primer: nekaj dni pred oddajo, na ponovoletni zabavi agencije Ninamedia, naj bi, pravijo, Mile Šetinc "zagrozil" Igorju Lukšiču, da ga bo "njegova žena - torej Mojca Pašek Šetinc -  uničila ...
BALKANSKI POLITIČNI TRILER
Še "hujša scena" se blizu Mercatorja in Agrokorja plete na časopisu Dnevnik. Nesporni udarni dvojec Dnevnika, odgovorna urednica Suzana Rankov in njena tesna sodelavka Vesna Vukovič sta – podobno kot Marko Golob – tako rekoč fanatični nasprotnici prodaje Mercatorja. Razlogov za to je več, vendar zdaj in tukaj ni prostora za "psihonalizo" njunega poročanja.
Ja, bolj so zanimive govorice, da naj bi naveza Rankov-Vukovič razpolagala s "tajnim dokumentom", povezanim s prodajo Mercatorja, ta "papir" pa menda uničujoče bremeni predsednika uprave Nove ljubljanske banke Janka Medjo. Tako zgodba o prodaji največjega slovenskega trgovca postaja pravi balkanski politični triler.
Šlo naj bi za dve ali tri leta staro podpisano pogodbo med banko Unicredit in Agrokorjem, po kateri Agrokor priznava velikansko provizijo tej banki, če mu pomaga izpeljati nakup Mercatorja. Dokument pa naj bi vseboval še imena in priimke nosilcev te operacije, med njimi tudi Janka Medjo, tedanjega člana uprave slovenske podružnice Unicredita. Ta dokument naj bi sicer našli kriminalisti med znano hišno preiskavo Janke Medje.
Suzana Rankov nam "posesti" tajnega dokumenta ni potrdila niti zanikala, je pa, mimogrede, imetje tega dokumenta zanikala Mojca Pašek Šetinc, z novinarsko logičnim argumentom, češ če bi ga imela, bi ga takoj objavila.
Zakaj ga ne objavita Suzana Rankov in Vesna Vukovič, če ga seveda zares imata, je pa drugo vprašanje. Dobro obveščeni pravijo, da jima objavo zaenkrat preprečuje predsednik uprave Dnevnika in DZS Bojan Petan, ker se še vedno pogaja za reprogramiranje milijonskih kreditov (dolguje okoli 150 milijonov evrov), med njegovimi upniki pa sta tudi banka Unicredit in Nova ljubljanska banka.
In zanimivo: po nedavnem poročanju časopisa Finance Janko Medja in NLB vztrajata pri reprogramiranju Petanovih dolgov, medtem ko naj bi nekatere druge banke upnice, tudi slaba banka DUTB, imele pomisleke ...
Bojan Petan je sicer že lani januarja nehal odplačevati glavnice kreditov, pa tudi prodal še ni ničesar od svojega premoženja. Niti portoroške marine, niti Term Čatež, niti časopisne hiše Dnevnik.
Po nekaterih informacijah naj bi ta dokument, kot rečeno - uničujoč za Medjo, "videla" tudi predsednica vlade Alenka Bratušek, zato se je pred dvema tednoma, prav za Dnevnik, odkrito vmešala v prodajo Mercatorja, in to tako, da je z javno izjavo "opozorila" Medjo, naj vztraja pri pogojih že podpisane pogodbe med Mercatorjem in Agrokorjem.
Tovrstna izjava je bil res "velik korak" za predsednico vlade (zagotovo prevelik, da bi lahko šlo za naključje), ki je še pred nekaj meseci kar pobegnila s tiskovne konferenco, ko jo je Bojan Traven, nekdanji novinar kasneje ukinjene oddaje Pogledi Slovenije na TVS, nekaj vprašal okoli - Mercatorja.
SESTANKI BOJANA PETANA NA - VLADI
Sicer pa je tudi slišati, da naj bi Bojan Petan v zadnjih dneh že sestankoval vsaj z dvema zelo tesnima sodelavcema Alenke Bratušek, državnim sekretarjem in političnim svetovalcem Matijo Sevškom ter vodjo poslanske skupine Pozitivne Slovenije Janijem Möderndorferjem.
Tema obeh pogovorov: reševanje Petanove korporacije, uredniška politika časopisa Dnevnik ter morebitna zamenjava (re-elekcija) odgovorne urednice Suzane Rankov
 
ODMEV
Spoštovani kolega,
zapisov novinarskih kolegov po navadi ne demantiram, tokrat pa moram.
Kot sami zelo dobro veste, je vse kar pišete in namigujete o meni in mojem soprogu plod izmišljotin, kup neumnosti in dezinformacij vaših tako imenovanih dobro obveščenih virov in informatorjev.
Mojca Šetinc Pašek, novinarka TV Slovenija 

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Matija Stepišnik Simona Toplak Mojca Pašek Šetinc Milanu Kučanu NAVEZA ZAKONCEV ŠETINC SPET V AKCIJI Marka Goloba Mateja Lahovnika Mile Šetinc Janeza Janšo Igorju Lukšiču BALKANSKI POLITIČNI TRILER suzana rankov Vesna Vuković Janka Medjo Bojan Petan Alenka Bratušek javno izjavo Bojan Traven SESTANKI BOJANA PETANA NA - VLADI Matijo Sevškom Janijem Möderndorferjem Spoštovani kolega mojca šetinc pašek

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Trgovina Mercator. Vojna zakoncev Šetinc in Petanov dokument za Janka Medjo