objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Petek, 31. januar 2014 ob 06:50

Sodni dan levice?! Thaler priznal, Oven obsojen, finski janšisti oproščeni
2014 Pozareport

Odpri galerijo

To je "črni (sodni)" dan levice. Zoran Thaler je krivdo priznal, Edvard Oven je spoznan za krivega in obsojen, vodilni uradniki Patrie pa na finskem sodišču oproščeni očitkov podkupovanja ... je včeraj ugotavljal eden od številnih anonimnih spletnih komentatorjev.
POZABITE NA THALERJA
Pri nekdanjem evropskem poslancu Zoranu Thalerju, največji kadrovski napaki Boruta Pahorja "vseh časov", se je res zgodil zanimiv "intimen" preobrat. Potem ko je krivdo ves čas trmasto zanikal, grozil celo s tožbami medijskemu imperiju Ruperta Murdocha (ta je sicer tako velik plejer na globalni medijsko-politični sceni, da se glede groženj slovenskega skorumpiranega politika zagotovo ni niti vprašal, "Who the fuck is Zoran Thaler?!", kaj šele, da bi ga Thalerjeve grožnje količkaj vznemirile), je po vložitvi kazenske ovadbe in obtožnice krivdo nemudoma - priznal. Z državnim tožilstvom se je "zdilal" za vikend zapor, zaenkrat še neznani znesek denarne kazni in petletno prepoved opravljanja poklica. No, slednje je kar malce komično, saj, kdo pa bi sploh in zakaj zaposlil Thalerja?!
Vmes so se celo njegove domnevne ljubice, o katerih so že pred leti ugibali tabloidi, razbežale - vsaka po svoje. Prsata celjska igralka Tina Gorenjak je na sceni praktično poniknila, oglaševalka Mojca Randl se je preselila na eksotični Bali, novinarka in pisateljica Vesna Milek pa je sveža ločenka ...
EPILOG NAJBOGATEJŠEGA URADNIKA
Edvard Oven, nekdanji "najbogatejši državni uradnik" in bivši podpredsednik LDS, je za enega od svojih spornih poslov med vodenjem stanovanjskega sklada fasal štiri leta in pol zaporne kazni - resda še ne pravnomočno. Plus denarno kazen 35 tisoč evrov. Ta znesek je zanj sicer minorna zadeva, skoraj pet let zapora pa ni kar tako. Za nameček primer Bineta Kordeža kaže tudi na to, kako je višje sodišče "nagnjeno" k temu, da tajkunom, ki se drznejo pritožiti, zaporne kazni celo - zviša!
Kar zadeva Edvarda Ovna in ljubljansko okrožno sodišče, naj opišem (še) eno sodno grotesko:
Edvard (Edo) Oven je leta 2005 zoper avtorja teh vrstic vložil kazensko tožbo. V članku za Slovenske novice (naslov mojega teksta je bil "Oj, Edo, joj!") sem poročal o tedanjih "rabotah" Edvarda Ovna, kako se je do svojih milijonov evrov in vrednega lastniškega deleža v BTC pretolkel s pomočjo denarja varčevalcev stanovanjskega sklada. Sodila (mi) je sodnica Andreja Sedej Grčar.
Na prvi stopnji me je obsodila. Višje sodišče je njeno sodbo razveljavilo ter primer vrnilo v ponovno sojenje. In glej ga zlomka, Andreja Sedej Grčar me je vnovič obsodila. Ko sem se spet pritožil, je višje sodišče očitno obupalo nad Andrejo Sedej Grčar, njeno sodbo še enkrat razveljavilo in me pravnomočno oprostilo. Vse skupaj se je na sodišču vleklo več kot štiri leta.
Zdaj pa pozor. Andreja Sedej Grčar, ki je mene, kot novinarja, dvakrat obsodila zaradi pisanja o spornih poslih Edvarda Ovna in stanovanjskega sklada, je danes podpredsednica sodišča (okrožnega sodišča v Ljubljani), ki je Edvarda Ovna - zaradi taistih spornih poslov, delno opisanih že mojem članku leta 2005 - včeraj obsodilo na zaporno kazen!!! Pa razumi, kdor more ...
VRNITEV JANEZA JANŠE
Sodišče na Finskem, ki je vodilne uradnike državnega podjetja Patria oprostilo očitkov podkupovanja, res ni fizično sodilo Janezu Janši, prvaku SDS ter nekdanjemu predsedniku slovenske vlade, res pa je, da je sodba finskega sodišča slovenski "primer Patria", kjer je bil Janša obsojen na prvi stopnji, spravilo v enormno zagato. Višje sodišče, ki se že več kot tri mesece odloča o pritožbah vseh obsojenih, ne samo Janše, ter usodi prvostopenjske sodbe okrajne sodnice Barbare Klajnšek, bo zdaj "prisiljeno" še dvakrat bolj "potuhtati", kako argumentirati obsodbo Janše & Co.
Toliko bolj, kot je - navidez ironično, vendar pravno logično - že ugotovil odvetnik Franci Matoz. Namreč, celo vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc je obtožnico zoper Janšo & Co. utemeljeval s tako imenovanimi "finskimi dokazi", ki pa so se na Finskem izkazali za nične.
Preprosto: težko je namreč očitati nekomu, da vozi ukradeni avto, če lastniki avtomobila trdijo, da avto sploh ni bil ukraden.
Kako je zagata res velika in skrajno nerodna, potrjujejo tudi prve izjave tistih pravnikov, ki Janezu Janši niso naklonjeni. Nenazadnje, saj Finska velja za primer pravne države in za državo z najmanj korupcije.
Janezu Janši pa odločitev finskega sodišča prinaša (vsaj) še dodatne točke na mednarodni politični sceni. Arhitekti ter podpisniki znane nedavne resolucije Evropske ljudske stranke o "primeru Janeza Janše in stanju v slovenskem pravosodju" si lahko ne samo oddahnejo, ampak tudi manejo roke.
Znotraj domače slovenske politične agende pa večjih sprememb finska sodba ne bo prinesla. Tisti, ki Janeza Janšo a priori "sovražijo", ga bodo zdaj še bolj, tisti, ki mu a priori "sledijo", pa ga bodo še bolj "oboževali".
Boste videli ... samo počakajmo na prve medijske spine.
Mu pa - Janši - morebitna razveljavitev ljubljanske sodbe realno odpira možnost zmage na prihodnjih volitvah.
ŠE EN SODNI DAN ...
No, mogoče pa bomo vmes dočakali še en tako velik sodni dan, beri preobrat: ko bo finsko sodišče na drugi stopnji oproščene uslužbence  Patrie - obsodilo, ljubljansko višje sodišče pa Janšo - oprostilo ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Zoran Thale r Edvard Oven POZABITE NA THALERJA Boruta Pahorj a Ruperta Murdocha Tina Gorenjak Mojca Randl Vesna Milek EPILOG NAJBOGATEJŠEGA URADNIKA Bineta Kordeža Andreja Sedej Grčar VRNITEV JANEZA JANŠE Barbare Klajnšek Franci Matoz Andrej Ferlinc ŠE EN SODNI DAN ...

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Sodni dan levice?! Thaler priznal, Oven obsojen, finski janšisti oproščeni