objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Ponedeljek, 10. februar 2014 ob 06:44

Kaj nam to ponuja Bratuškova? Ženo milijonarja in tajnega sponzorja SLS
Danes morda že uradni imeni za novo minstrico za zdravje ter novega ministra za gospodarstvo, Alenka Trop Skaza in še predvsem Metod Dragonja imata pestro in zanimivo zgodovino
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Po več kot dveh mesecih praznine in kolapsu Igorja Šoltesa je predsednica vlade Alenka Bratušek na dan prišla z imeni kandidatke za novo ministrico za zdravje ter novega ministra za gospodarstvo. Resda spet še neuradno, prejšnji petek (oziroma četrtek zvečer) - prek medijev, danes dopoldne pa bo premierka s kandidaturo Alenke Trop Skaza in Matoda Dragonje "uradno" seznanila še predsednike treh koalicijskih strank, Igorja Lukšiča, Gregorja Viranta in Karla Erjavca.
Čeprav obe imeni že nekaj dni nista več skrivnost, se je do Metoda Dragonje doslej opredelil zgolj Erjavec, ki pravi, da je Dragonja "dober kandidat" in ga v Desusu "nimajo težav podpreti," medtem ko Lukšič in Virant še modro molčita. Prvi neuradni odzivi med politiki ter našimi viri znotraj obeh strank, Socialnih demokratov in Državljanske liste, so sicer precej različni, vsi so tudi izrazito previdni. Zdi se, da bosta Lukšič in Virant "odgovornost" za imenovanje Alenke Trop Skaza in Metoda Dragonje prevalila izključno na Bratuškovo oziroma na Pozitivno Slovenijo.
Toda imeni Alenke Trop Skaza in Metoda Dragonje (pri obeh gre za kandidaturi Pozitivne Slovenije) sta vsekakor "zgodovinsko" zanimivi.
ZDRAVNICA IN PODJETNICA
Alenka Trop Skaza je hitro potem, ko je njeno ime prišlo v medije, kandidaturo tudi potrdila. Gre za za zdravnico, ki vodi oddelek za epidemiologijo nalezljivih bolezni na celjskem zavodu za zdravstveno varstvo. Decembra lani se je tudi potegovala za vodenje splošne bolnišnice Jožeta Potrča na Ptuju, vendar je njeno kandidaturo preprečila anonimka "zaskrbljenih in zgroženih Ptujčanov," ki je razkrila, da je Alenka Trop Skaza prokuristka v podjetju Klima Ptuj d.o.o., to pa je v lasti njenega moža Smiljana Tropa, in je čisto slučajno sodelovalo pri energetski sanaciji taiste ptujske bolnišnice, kjer je direktorica hotela postati Alenka Trop Skaza. Zaradi "konflikta interesov" je njena kandidatura padla v vodo, Alenka Trop Skaza pa se je rahlo nenavadno branila, češ, prokuristka v Klimi Ptuj "sem že od leta 2009," v primeru izbora za direktorico pa naj bi bila pripravljena kot prokuristka odstopiti.
Mimogrede, podjetje Klima Ptuj d.o.o. je s poslom v ptujski bolnišnici zaslužilo 726 tisoč evrov. Iz bilance podjetja za leto 2012 je razvidno, da je podjetje imelo nekaj več kot 7 milijonov in 500 evrov prihodkov ter zabeležilo 455 tisoč evrov dobička, Alenka Trop Skaza pa je še vedno prokuristka.
Po navedbah naših virov je "porjavela milijonarka" Alenka Trop Skaza že drugič poročena in naj bi imela dokaj "pestro" zasebno življenje. Velja tudi za izjemno ambiciozno.
DRNOVŠKOV MECEN PODOBNIKOVE SLS
Metod Dragonja je bil povezan predvsem z LDS in Slovensko ljudsko stranko. Kot direktor Leka je bil leta 1996 na listi LDS izvoljen za poslanca, in prav on naj bi bil tisti odločilen poslanski glas tedanjega predsednika vlade Janeza Drnovška, ki je na tajnem glasovanju v državnem zboru preprečil imenovanje Drnovškove "levosredinske vlade", kar je pozneje pripeljalo do oblikovanja Drnovškove "velike koalicije" med LDS in Slovensko ljudsko stranko pod vodstvom Marjana Podobnika.Govorilo se je sicer, da naj bi usodni tajni glas prispeval Jelko Kacin, vendar je obveljala ocena, da je to bil vendarle Metod Dragonja, jasno - po navodilu Janeza Drnovška. Dragonja je v Drnovškovi vladi postal minister za gospodarske dejavnosti, no, aprila leta 1997 pa je odstopil iz "osebnih razlogov" in se vrnil na čelo Leka, ki ga je pozneje, spomnimo, kupil švicarski Novartis.
Metod Dragonja se je med svojo politično kariero zapisal tudi kot "skriti finančni mecen" SLS, seveda z denarjem - Leka. Pravijo, da se je Dragonja takrat na skrivaj dogovoril z Marjanom Podobnikom, da mu Slovenska ljudska stranka iz Leka odpelje njihovo vidno članico Metko Karner Lukač (Dragonja se je hotel Karner Lukačeve znebiti), Dragonja pa je v zameno "sprostil" Lekov denar za financiranje predvolilne kampanje SLS. Zaradi spornega financiranja SLS se je Dragonja znašel tudi na sodišču.
LOBISTI SI MENDA ŽE MANEJO ROKE
Ko se je konec prejšnjega tedna "razvedelo", da se Metod Dragonja po petnajstih letih vrača v vlado, je med nekaterimi ljubljanskimi lobisti zavladalo neverjetno veselje. Eni si menda že manejo roke. Pri tem je zanimivo, kakšni motivi 60-letnega Dragonjo ponovno vlečejo v "javno službo". Kot direktor predstavništva Nove ljubljanske banke v Moskvi (formalno je Dragonja sicer zaposlen v hčerinski družbi Nove ljubljanske banke NLB Interfinanz - Zürich) naj bi imel 15 do 20 tisoč evrov mesečne plače, kot minister pa bo prejemal kvečjemu 4 tisoč evrov mesečno.
No, morda pa res želi storiti kaj dobrega tudi - za državo?! Metod Dragonja, za razliko od Alenke Trop Skaze, glede svoje ministrske kandidature sicer še molči.
CIRIL DRAGONJA IZ FACTOR BANKE
Brat Metoda Dragonje, Ciril Dragonja, pa je bil - pozor! - zadnji predsednik uprave zloglasne Factor banke, preden je Banka Slovenije tam vzpostavila prisilno upravo na podlagi odločitve o likvidaciji Factor banke. Leta 2009 je bil Ciril Dragonja celo med kandidati za šefa uprave Nove ljubljanske banke.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Igorja Šoltesa Alenka Bratušek prek medijev Alenke Trop Skaza Matoda Dragonje Igorja Lukšiča Gregorja Viranta Karla Erjavca ZDRAVNICA IN PODJETNICA Smiljana Tropa DRNOVŠKOV MECEN PODOBNIKOVE SLS Janeza Drnovška Marjana Podobnika Jelko Kacin Metko Karner Lukač CIRIL DRAGONJA IZ FACTOR BANKE Ciril Dragonja

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Kaj nam to ponuja Bratuškova? Ženo milijonarja in tajnega sponzorja SLS