objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Četrtek, 13. februar 2014 ob 06:32

Tožilstvo. Kako je Senica prek tajnice, Hypa in Vegrada prišel do milijona?
Specializirano državno tožilstvo ima na mizi primer liechensteinskega podjetja Argonium Aktiengesellschaft, uradno v lasti Vlaste Prijatelj, tajnice odvetnika Senice, ki je Vegradu prodalo nepremičnine Grbina
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Na specializiranem državnem tožilstvu imajo na mizi "primer", kako je razvpiti odvetnik Miro Senica prek svoje tajnice, Hypo banke in propadlega Vegrada zaslužil okoli milijon evrov. Zadevo naj bi po naših informacijah vodil tožilec Stanislav Pintar, medijsko znan po uvedbi finančne preiskave zoper prvaka SDS Janeza Janšo.
Gre pa za sporne nepremičninske posle, povezane z ljubljansko Grbino, kjer "tok denarja" sega v leto 2005.
Družba Hypo Alpe-Adria-Consultants (ali HCS) je 5. avgusta 2005 ustanovila družbo Hypo štiri d.o.o., katere direktor je postal Andrej Oblak, sicer tudi direktor HCS, slovenski  javnosti pa že poznan iz številnih bančno-kriminalnih zgodb, povezanih s Hypo banko in Vegradom.
TAJNICA NA BARJANSKI IN VADUZU
Dobre tri mesece pozneje, 24. novembra, je Oblak kot direktor Hypa štiri d.o.o. od razvpitega odvetnika Mira Senice kupil dve parceli na ljubljanski Grbini (številke zemljiškoknjižnih vložkov so znane uredništvu) in zanje plačal takratnih 132 milijonov tolarjev, kar po današnji vrednosti znese okoli 551 tisoč evrov.
Družba HCS je samo štiri dni potem 80-odstotni večinski delež v Hypo štiri d.o.o. prodala podjetju Argonium Aktiengesellschaft, registriranem v mestu Vaduz sredi  davčne oaze Liechtenstein, katerega lastnica, kot so pozneje ugotovili (avstrijski) preiskovalci, je Vlasta Prijatelj, ena od tajnic odvetnika Senice oziroma njegove odvetniške pisarne.
Mimogrede, Vlasta Prijatelj ima tudi status samostojne podjetnice, firma registrirana na naslovu Barjanska 3 v Ljubljani, kjer je sedež odvetniške pisarne Mira Senice!
Kupnina, ki jo je za 80-odstotni delež v družbi Hypo štirid.o.o. plačala Vlasta Prijatelj prek svojega podjetja Argonium AG, je znašala komaj 8 tisoč in sedemsto evrov. Pogodbo o prodaji deleža v Hypu štiri d.o.o. je podpisal direktor družbe Andrej Oblak.
KREDITA HYPO BANKI NISO VRNILI
Tri tedne po nakupu omenjene parcele, 13. decembra 2005, je družba Hypo štiri dobila kredit od Hypo banke v višini 2 milijona in 707 tisoč evrov, ki pa ga – pozor! – ni nikoli vrnila. Kredit je bil odobren zaradi nakupa dveh parcel Mira Senice ter nadaljevanje gradnje tako imenovanega "Vila bloka Grbina" na teh parcelah.
Zaradi podpisa sporne kreditne pogodbe Hypo banka danes toži tedanje člane kreditnega odbora, vključno z Božidarjem Španom, nekdanjim predsednikom uprave slovenske Hypo banke in prijateljem Mira Senice, njegovim naslednikom Antonom Romihom, Haraldom Brunnerjem in Erminom Topuzom.
Točno leto dni pozneje, 12. decembra 2006, je na liechensteinsko firmo Argonium AG prešel tudi preostali 20-odstotni poslovni delež Hypa štiri d.o.o. Tokrat je prodajno pogodbo v imenu HCS že podpisal Anton Romih, ki je na čelu HCS zamenjal Adreja Oblaka. Družba Hypo štiri pa je februarja 2007 spremenila ime, postala je Grbina d.o.o..
Mimogrede, septembra istega leta je bilo tudi podjetje HCS izbrisano iz sodnega registra, ker so ga pripojili družbi Hypo Leasing d.o.o..
Zdaj pa "finančni finale" v režiji odvetnika Mira Senice.
POTEM NASTOPITA TOVŠAKOVA IN VEGRAD
Aprila 2008 je Vegrad pod vodstvom zloglasne Hilde Tovšak od podjetja Argonium AG (spomnimo, gre za famozno lastništvo Vlaste Prijatelj, tajnice Mira Senice) kupil 100-odstotni poslovni delež v družbi Grbina d.o.o., in to za en milijon in 850 tisoč evrov!
In kdo je tokrat podpisoval prodajno pogodbo? Spet Andrej Oblak, tokrat kot pooblaščenec podjetja Argonium AG, kar nesporno dokazuje, da je bil ves čas povezan tudi z liechtensteinskim podjetjem Vlaste Prijatelj oziroma "velikim" zakulisnim režiserjem tega posla – odvetnikom Mirom Senico.
Po mnenju preiskovalcev je odvetnik Miro Senica samo pri tem poslu s Hypo banko in Vegradom zaslužil najmanj en milijon evrov!
ODVETNIK SENICA NA SODIŠČU - LAGAL
Spomnimo. Jutri, v petek, pa se na ljubljanskem okrožnem sodišču nadaljuje kazenski postopek zoper avtorja teh vrstic, ki ga je kot zasebni tožilec sprožil Miro Senica, potem ko je vložil že šest kazenskih tožb(!) In zanimivo, na eni od prejšnih obravnav je Senica zatrjeval, da z Vegradom "ni posloval", ampak je bil samo njihov odvetnik.
No, prej objavljeni "primer" dokazuje nasprotno, kar pomeni, da je odvetnik Senica na sodišču - lagal. Ampak to (mu) bo dokazovalo državno tožilstvo.
Obravnavni narok je razpisan ob 9. uri, v razpravni dvorani 323, sodi pa okrožni sodnik Zvjezdan Radonjić.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
miro senica Stanislav Pintar Janeza Janšo Andrej Oblak Vegradom TAJNICA NA BARJANSKI IN VADUZU Vlasta Prijatelj KREDITA HYPO BANKI NISO VRNILI Božidarjem Španom Antonom Romihom Haraldom Brunnerjem Erminom Topuzom POTEM NASTOPITA TOVŠAKOVA IN VEGRAD Hilde Tovšak ODVETNIK SENICA NA SODIŠČU - LAGAL spomnimo Zvjezdan Radonjič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Tožilstvo. Kako je Senica prek tajnice, Hypa in Vegrada prišel do milijona?