objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Sobota, 22. februar 2014 ob 08:28

Bodoči predsednik sodišča predaval med bolniško in se zabaval na Bobu leta?
Marjan Pogačnik, edini kandidat za novega predsednika ljubljanskega okrožnega sodišča, naj bi med bolniškim staležem predaval na Brdu in se zabaval na Večerovi medijski prireditvi Bob leta
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Okrožni sodnik Marjan Pogačnik je edini prijavljeni kandidat za novega predsednika ljubljanskega okrožnega sodišča. Sam pravi, da je njegova kandidatura "logičen razvojni korak v karieri," prav tako ni nobenega dvoma, da bo sodni svet tudi predlagal ministru za pravosodje Senku Pličaniču, naj Pogačnika imenuje za predsednika sodišča.
FAVORIT LEVICE, NI DA NI
Tudi reference Marjana Pogačnika niso sporne. "Ni da ni."
Med drugim je bil že začasni predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča, predsednik sodnega sveta, mednarodni sodnik in kasneje tudi mednarodni tožilec v Sarajevu, zdaj pa je vodja kazenskega oddelka na okrožnem sodišču v Ljubljani, kjer se poteguje za predsednika.
Na politični desnici sicer jamrajo, da gre za "favorita levice", imenovan pa naj bi bil predvidoma marca.
Nekoliko bolj sporna bi utegnila biti njegova kariera nekaj let nazaj, ko je bil še direktor kriminalistov na generalni policijski upravi. Odstavil ga je Marko Pogorevc, ko je postal generalni direktor policije, uradno zato, ker Pogačnik naj ne bi imel ustreznih kvalifikacij. Toda Pogačnika naj bi v resnici odnesla neka sporna vožnja z avtomobilom. To so poročale Slovenske novice (naslov članka: "150 konjev odneslo šefa kriminalistov"), zapis o tem pa najdemo tudi v famoznem "Gričarjevem poročilu" o aferi Vič-Holmec - na strani 109.
Ko je Marko Pogorevc odstavil Marjana Pogačnika in na mesto šefa kriminalistov postavil Dušana Mohorka, so novinarji Mladine pisali, da je šlo za "politično odločitev." Pogačnik je bil namreč takrat blizu stranke LDS.
Mimogrede, novinarji časopisa Dnevnik, ki so pred dnevi afirmativno poročali o kandidaturi Marjana Pogačnika za predsednika okrožnega sodišča, so vsa ta dejstva preprosto zamolčali.
NA BRDU IN VEČEROVEM BOBU LETA
Še veliko večji problem pa za Pogačnikovo kandidaturo lahko pomeni njegov (aktualni) bolniški stalež. Da je sodnika in kandidat za predsednika okrožnega sodišča Marjan Pogačnik "na bolniški", seveda ni sporno, da ne bo pomote, sporna naj bi bila nekatera njegova dejanja med bolniškim staležem.
Po naših informacijah, ki prihajajo tudi iz pravosodnih virov, naj bi Marjan Pogačnik med uradnim in daljšim bolniškim staležem, ki naj bi trajal že od oktobra, oziroma novembra lani, predaval na Brdu (28. novembra 2013), na IV. konferenci dobrih praks v sodstvu (za omenjeno predavanje naj bi bil tudi posebej plačan), 19. januarja letos pa se je - kljub bolniškemu staležu?! - udeležil medijske prireditve časopisa Večer Bob leta 2013 v Mariboru.
Da je bil Marjan Pogačnik res na Brdu in Bobu leta 2013, ni dvoma, ostaja pa vprašanje, ali je bil takrat tudi uradno na bolniški. V tem primeru bi lahko šlo za za zlorabo pravic iz socialnega in zdravstvenega zavarovanja.
SODIŠČE URADNO: RES JE ODSOTEN
Ko smo na okrožnem sodišču preverjali, ali so te informacije točne, so nam uradno sicer potrdili, da je Marjan Pogačnik "res odstoten", medtem ko nam bolniškega staleža, oziroma natančnejših datumov, kdaj točno je odšel na bolniško, niso želeli navesti, saj gre, kot sporočajo, za zakonsko varovane osebne podatke.
ZDAJ JE NA POTEZI MARJAN POGAČNIK
To je, "tehnično gledano", verjetno (tudi) res, vendar opozarjamo, da gre pri tem za "integriteto" funkcije (bodočega) predsednika okrožnega sodišča in tudi za osebno integriteto sodnika Marjana Pogačnika. Po našem mnenju bi namreč moralo sodišče, predvsem pa sam Marjan Pogačnik, glede na to, da se poteguje za funkcijo predsednika največjega okrožnega sodišča v državi, zelo jasno ter nedvoumno zavrniti govorice, da kot (edini) kandidat za predsednika sodišča "izigrava" bolniški stalež.
Vsi vemo, in to potrjujejo tudi številne ankete ter raziskave javnega mnenja, da slovenska sodišča žal že tako ali tako trpijo zaradi izjemno nizkega ugleda v javnosti, zato je odgovornost okrožnega sodišča, nosilcev ključnih funkcij znotraj sodnega sistema ter edinega kandidata za predsednika tega sodišča pri pojasnjevanju tovrstnih sumov še toliko večja.
Zato je zdaj na potezi - Marjan Pogačnik ...
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Marjan Pogačnik Senku Pličaniču FAVORIT LEVICE, NI DA NI marko pogorevc Dušana Mohorka NA BRDU IN VEČEROVEM BOBU LETA IV. konferenci dobrih praks v sodstvu SODIŠČE URADNO: RES JE ODSOTEN ZDAJ JE NA POTEZI MARJAN POGAČNIK

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Bodoči predsednik sodišča predaval med bolniško in se zabaval na Bobu leta?