objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Ponedeljek, 24. februar 2014 ob 06:52

5 šolskih napak Ljudmile Novak. In zdaj se čaka na mirovne sile iz Dublina
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Ljudmila Novak, predsednica stranke Nova Slovenija - Krščanski demokrati, je političarka že "celo večnost", ampak šele zadnja dva tedna, vidimo, je v slogu nekdanje pevke Simone Weiss postala "kraljica src" levih medijev. Razlog (ali recept) za tak dosežek je preprost, v tedniku Mladina, kjer ji sicer pravijo "Luda Mila", je verbalno "sesula" prvaka sestrske stranke na desnici Janeza Janšo, in tako navdušila levico.
Neposredni vzrok za notranji spopad na slovenski desnici pa je novela zakona o arhivih nekdanje službe državne varnosti - Udbe.
Vendar je glede na temo že na prvi pogled jasno, da je Novakova izbrala - pač glede na vrednote ter bazo svoje stranke - blazno nenavadno priložnost za obračun na desnici. Zavzemanje Nove Slovenije za aktivno zaprtje arhivov Udbe je nekaj podobnega, kot če bi se kakšna liberalna stranka, denimo nekoč LDS, javno borila proti istospolno usmerjenim. Nenazadnje, daleč največ žrtev nekdanje Udbe in bivšega režima je bilo ravno med ljudmi desne provinience in blizu cerkve, če ne štejemo nekaj partijskih disidentov.
To je izhodiščni kolaps, ki utegne pokopati njeno kariero, sicer pa je Ljudmila Novak v minulih (nekaj) tednih storila minimalno pet (osnovno)šolskih političnih napak.
PRVIČ. Z intervjujem "proti Janši" se je pojavila v isti številki Mladine(!) kot nekdanji boss Udbe Janez Zemljarič. Če drži, kar "prisegajo" nekateri njeni svetovalci, da Novakova "ni vedela", da novinarji Mladine hkrati intervjuvajo tudi Zemljariča, potem pač Novakova, skupaj s svojimi svetovalci vred, de facto ne zna predvideti več kot ene poteze - vnaprej.
DRUGIČ. Na televizijskih oddajah (Vroči stol, Odmevi) se je povsem po nepotrebnem živčno prepirala z Igorjem Omerzo, publicistom in poznavalcem arhivov, ki ga pri raziskovanju arhivov Udbe ne vodijo politični interesi, niti podobni motivi, ampak raziskovanje zgodovine in pisanje knjižnih uspešnic. Vsak članek zgodovinarja Boža Repeta za Mladino vsebuje več dnevne politike kot najdaljša "udbaška" knjiga Igorja Omerze.
Zakulisno raziskovanje, kako, kje in koliko ... med seboj komunicirata Janša in Omerza, je tukaj povsem odveč.
TRETJIČ. Hudo, posamezne stavke Ljudmile Novak danes citira celo častni predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Janez Stanovnik.
ČETRTIČ. Novakova in krog njenih ožjih svetovalcev tako rekoč bizarno naivno naseda posameznim "novinarjem" in tistim medijem ... ki trenutno v nebo povzdigujejo njeno politiko. Marketinško-tržna vrednost Ljudmile Novak je namreč (na levici) znana in določena. Za taiste medije bo "Luda Mila" dobra zgolj toliko časa, dokler bo "pljuvala" čez Janšo, pa niti sekunde več. Že zdaj se ji namreč na skrivaj posmehujejo in medijsko "bildajo" njenega ponujajočega se naslednika - Mateja Tonina.
In PETIČ. Moji viri blizu Ljudmile Novak sami priznavajo, da so se pustili "zvleči v politični peskovnik" Janeza Janše - pred volitvami v evropski parlament. Če so se res "pustili", spet žal ne vidijo dveh potez naprej ...
LJUDMILA NOVAK GA ZDAJ RES BIKSA
Pred dvema tednoma so v NSi tudi svečano zatrjevali, da se Novakova umika iz tega boja, kar pa ni (bilo) res. Takrat se je šele prav začelo ...
No, minuli petek pa je bilo možno videti, kako je Novakova zašla v slepo ulico in padla v krizo. Po vsem sodeč zaradi pritiska svoje strankarske baze. Sicer ne bi na dan prišla z idejami, ki demantirajo njene dosedanje izjave ter glasovanje NSi pri noveli arhivskega oziroma "udboljubnega zakona", kot ljubkovalno pravi Igor Omerza. Ljudmila Novak se je zdaj nenadoma zavzela za popolno digitalno odprtje arhivov Udbe na spletu, kar bi pomenilo evidentno kršitev zakona, za katerega je sama glasovala. Poleg tega se je zlagala (ali pa ne ve točno, kaj govori?!), da že dosedanji arhivski zakon omogoča objavo celotnega arhiva na svetovnem spletu. To namreč niti slučajni ni res.
VSE POTI VODIJO V DUBLIN
Sicer pa slovenska desnica zdaj čaka (to pravijo tudi pri Ljudmili Novak) na "mirovne sile" iz Dublina. 6. marca se namreč v irski prestolnici začenja kongres evropske ljudske stranke (EPP), kamor na čelu močnih strankarskih delegacij potujejo Janez Janša, Ljudmila Novak in Franc Bogovič, predsednik Slovenske ljudske stranke.
Mimogrede, kandidat evropske ljudske stranke za novega predsednika evropske komisije, ki ga bodo inavgurirali na dublinskem kongresu, bo nekdanji luksemburški premier Jean-Claude Juncker, čeprav so - tako mimogrede - na časopisu Dnevnik 14. januarja letos "poznavalsko " zapisali, da Juncker nemški kanclerki Angeli Merkel "kakor ne diši".
Merklova je Junckerjevo kandidaturo sicer javno že podprla.
Najnovejši spopad na slovenski desnici seveda ne bo uradna tema kongresa v Dublinu, bo pa to kar debata - zakulisja. Janša si tukaj obeta podporo novega predsednika EPP, Francoza Josepha Daula, glede na dejstvo, da je bila prav SDS, poleg njegove francoske stranke UMP, uradna predlagateljica Daulove kandidature za šefa EPP.
SKUPNA LISTA NSi-SLS, ZMAGOVALCI VOLITEV?!
Sicer pa bo do "skupne liste" Nove Slovenije ter Slovenske ljudske stranke na volitvah v evropski parlament skoraj zagotovo - prišlo. Menda tudi zato, da bi Janši dokazali, da "brez njih ne more." To naj bi v ožjih družbah razlagal Franc Bogovič.
Kar avtor teh vrstic tudi absolutno podpira. Rad bi namreč videl, koliko držijo napovedi mojih prijateljev iz NSi, da bo takšna skupna lista "velika zmagovalka" slovenskih-evropskih volitev (25. maja), ali pa bo (z)držala moja bolj skromna teza, da bo tudi na tej listi na koncu izvoljen samo - Lojze Peterle?!
P.S. Razkritje interesov: Ljudmila Novak je daljna sošolka avtorja teh vrstic iz prve gimnazije v Mariboru, sicer pa je sedela v istem razredu kot današnji direktor in urednik informativnega programa Pop TV Tomaž Perovič.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
ljudmila novak Simone Weiss Janeza Janšo janez zemljarič Igorjem Omerzo Boža Repeta janez stanovnik Mateja Tonina LJUDMILA NOVAK GA ZDAJ RES BIKSA VSE POTI VODIJO V DUBLIN franc bogovič Jean-Claude Juncker Angeli Merkel Josepha Daula SKUPNA LISTA NSi-SLS, ZMAGOVALCI VOLITEV?! lojze peterle

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

5 šolskih napak Ljudmile Novak. In zdaj se čaka na mirovne sile iz Dublina