objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Nedelja, 2. marec 2014 ob 12:18

Fiasko. Arhiv objavlja prirejene dokumente Udbe! Poleg žrtev skriti ovaduhi
Tako imenovana Evidenca dosjejev nadzorovanih oseb je prirejena, zatrjuje Igor Omerza ... ki je tudi prepričan, da si je državni arhiv s takšno objavo zadal smrtni udarec
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Po petkovi tiskovni konferenci Bojana Cvelfarja, direktorja Arhiva republike Slovenije, so posamezni mediji začeli bombastično objavljati digitalizirane delčke dokumentacije državnega arhiva, med drugim tudi cele spiske oseb, ki jih ne nadzorovala nekdanja služba državne varnosti, imenovana Udba. Mediji zlasti poročajo tudi o nekaterih "bolj znanih" imenih, ki naj bi bili "nadzorovani", torej "žrtve" prejšnjega totalitarnega režima.
Ampak - ali je temu res tako?
Nikakor ne! Arhiv je namreč spisek 17.275 dosjejev objavil pod zavajajočim imenom "Evidenca dosjejev nadzorovanih oseb," toda publicist in raziskovalec arhivov Igor Omerza opozarja, da na tem spisku, poleg resničnih žrtev Udbe, najdemo tudi številne "njihove krvnike" oziroma sodelavce ali ovaduhe tajne politične policije, zato gre kvečjemu za "skupno evidenco" nadzorovalcev - lovcev in nadzorovancev - udbovskega plena.
SMRTNI UDAREC ZA DRŽAVNI ARHIV?!
Šele bolj podrobna in verjetno še nekaj let trajajoča analiza ostankov večinoma uničene udbovske dokumentacije bo lahko stvari postavila na svoje mesto ter ločila krvnike in žrtve, je prepričan Igor Omerza, ki tudi meni, da si je slovenski arhiv s tovrstno objavo zadal "smrtni udarec". Saj si kaj takšnega kot državni arhiv res ne bi smeli privoščiti.
OMERZA NA SPISKU ODKRIVA OVADUHE IN ŠPICLJE
"Vsega ne bomo mogli ločiti ...” ugotavlja Omerza, "zato bo marsikateri krvnik ostal v zgodovini kot žrtev. Žal, preveč arhivov so uničili marca, aprila in maja leta 1990, torej pred nastopom nove in demokratično izvoljene Demosove vlade. Tudi sedanja zakonsko zapovedana izenačitev žrtev in krvnikov, še bolj pa počrnjevanje preostalih udbovskih smeti, predvsem večinoma neraziskanih 2 in pol miljiona(!) fotografskih posnetkov, bo raziskovanje zelo otežilo, ali celo onemogočalo. No, sedaj je pa tale javna, državno-arhivska izenačitev žrtev in krvnikov ter metanje obojih v skupni koš, ponovni plehak poskus množičnega zavajanja in prikrivanja udbovskih umazanij.
Ali morajo nekateri res neprestano pljuvati po žrtvah?" se čudi Omerza.
"Že ob bežnem pregledu tega spiska, morda petih odstotkov objavljenih imen in priimkov, sem odkril kar nekaj ovaduhov in spicljev. O njih je Udba seveda imela tudi posebne dokumentacije, oziroma dosjeje, predvsem pa o tem, kaj so ti špiclji Udbi poročali. Na primer, v spisku s precej zavajajočim naslovom najdemo tudi Tomaža Miklavčiča, ki je poročal o srečanjih v Dragi, Jožeta Javorška, ki je za denar poročal o Edvardu Kocbeku ... in še nekatera druga imena, katera bom objavil, vključno z dokumenti o njihovem ovaduštvu, v knjigah, ki jih že pripravljam. Zato imena, ki se zdaj pojavljajo v javnosti in se še bodo pojavljala - kot nadzorovanci ali žrtve tajne policije in režima, nujno ne odražajo takšnega statusa v podpodju slovenske tajne politične policije."
JANEZ JANŠA - KAPLAR + JJJ0985000213
"Mediji zdaj poročajo, kot veliko senzacijo, da je Udba o vodila dosje tudi o Janezu Janši?! Ta velika senzacija pa je samo navidezna, saj sem že lani maja, ob 25. obletnici afere JBTZ, v moji knjigi "JBTZ - Čas poprej in dnevi pozneje," ne samo razkril, kako je Udba operativno spremljala Janšo pod kodnim imenom Kaplar, ampak tudi to, da je bila "črkovno-številčna šifra" nadzora Janše "JJJ0985000213". Poleg tega je iz moje knjige razvidno, da je vojaška tajna politična policija, ponarodelo imenovana tudi KOS, o Janši vodila zgolj pomožni dosje, saj proti civilistom niso smeli neposredno izvajati tajnih ukrepov ter uporabljati tajnih sredstev, je pa za njih ves ta umazani posel počela slovenska Udba. Dokument vojaške tajne policije o tem je objavljen na strani 100. Vrh slovenske politike, civilna Udba in vojaški KOS so tudi z največjim veseljem leta 1988 sodelovali pri aretaciji in procesiranju Ivana Borštnerja, Janše, Francija Zavrla in Davida Tasiča, na našo srečo pa jim je spodletelo, ko so februarja 1989 hoteli aretirati še Romana Leljaka, Igorja Bavčarja, Mirana Lesjaka, Melito Zajc in - mene," pojasnjuje Igor Omerza.
PRIHODNJI TEDEN PRIHAJA ŠE UDBA.SI
"Arhivska vojna" pa se bo po vsem sodeč nadaljevala tudi prihodnji teden, ko bosta Igor Omerza in Roman Leljak na spletni strani Udba.si (lastnik domene je Leljak) začela objavljati na tisoče strani dokumentov, ki vsebujejo "pretežno občutljive osebne podatke" posameznikov, ki niso bili žrtve Udbe, ampak njeni bivši uslužbenci. Denimo Miloš Ogrizek, Niko Kavčič, ali pa ovaduhi tipa Milan Dorič - Hanzi, kar dosedanji zakon tudi izrecno omogoča, novi zakon, ki še ne velja, pa izrecno prepoveduje.
No, objava se lahko sicer malce zavleče, saj mora takšno objavo - po obstoječi zakonodaji - predhodno dovoliti uvodoma omenjeni direktor državnega arhiva Bojan Cvelfar. Zato je logično vprašanje, ali bosta Igor Omerza in Roman Leljak v tako kratkem času od Cvelbarja dobila zeleno luč za - objave.
Formalno sicer ne bi smelo biti večjih težav, saj je vodstvo državnega arhiva samo začelo z medijsko podprto kampanjo internetnega objavljanja udbovskih vsebin in to predstavilo celo kot svoj "veliki dosežek" ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Bojana Cvelfarja igor omerza SMRTNI UDAREC ZA DRŽAVNI ARHIV?! OMERZA NA SPISKU ODKRIVA OVADUHE IN ŠPICLJE Tomaža Miklavčiča Jožeta Javorška Edvardu Kocbeku JANEZ JANŠA - KAPLAR + JJJ0985000213 Janezu Janši Ivana Borštnerja Francija Zavrla Davida Tasiča Romana Leljaka Igorja Bavčarja Mirana Lesjaka Melito Zajc PRIHODNJI TEDEN PRIHAJA ŠE UDBA.SI Miloš Ogrizek Niko Kavčič Milan Dorič hanzi

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Fiasko. Arhiv objavlja prirejene dokumente Udbe! Poleg žrtev skriti ovaduhi