objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 4. marec 2014 ob 06:45

Tuji diplomati, nedelja: salve smeha za našega zunanjega ministra Erjavca
Infantilno do konca in naprej. Ukrajina je na robu vojne, slovenski minister za obrambo Roman Jakič pa se hvali, da je vzel dopust ter odpotoval v Soči
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Pobuda slovenskega ministra za zunanje zadeve Karla Erjavca, da bi "Slovenija in on" zaradi ukrajinske krize posredovala med Evropsko unijo in Rusko federacijo, ki jo je Erjavec v nedeljo pozno popoldne plasiral v domače medije, je med tujimi diplomati v Sloveniji in diplomatskimi kanali v tujini sprožila salve smeha. Kar nam je potrdilo več različnih virov ... tudi iz slovenskih krogov blizu tujega diplomatskega zbora.
Zakaj?
Preprosto, ker Slovenija nima niti osnovnih "tehničnih pogojev" za mediacijo, saj je polnopravna članica Evropske unije, torej "ene od strank v postopku."
Zato je (bilo) vsem diplomatom nemudoma jasno, da je poteza ministra Erjavca namenjena zgolj in samo nabiranju točk ter prestiža na notranjepolitični sceni, pri čemer pa je celo moralno vprašanje, ali je najnovejša eskalacija spora med notranjepolitično pretreseno Ukrajino in Putinovo Rusijo, ki lahko pripelje celo do vojne, res primeren oder za uganjanje promocijskih norčij kakor "politično zvitega" prvaka Desusa, ki je trenutno pač minister za zunanje zadeve.
Dokaz temu je tudi način, kako se je Erjavec ponudil za posrednika. Ne skozi kanale tako imenovane "tihe diplomacije", ampak pred mikrofoni ter kamerami dežurnih novinarjev in snemalnih ekip Pop TV, TV Slovenija in Planeta TV.
Zato so tuji diplomatski krogi - od prvega do zadnjega - prepričani, kako je Erjavec zelo dobro vedel, da je njegova pobuda nična, brez vsakršne realne osnove, pa je z njo vendarle šel pred javnost.
Karl Erjavec tako ne smeši (to besedo je na twitterju sicer že uporabil Janez Janša) in blamira le samega sebe, ampak celo državo.
Poleg tega, kot ugotavljajo tuji diplomati, slovenski minister za zunanje zadeve očitno ne ve, da med Rusijo, Ukrajino, Evropsko unijo in Združenimi državami Amerike poteka intenzivna komunikacija. Ruski predsednik Vladimir Putin in nemška kanclerka Angela Merkel sta "več čas" na telefonu, danes v Ukrajino (skupaj) potujeta ameriški državni sekretar John Kerry ter visoka predstavnica Evropske unije za zunanje in varnostne zadeve Catherine Ashton.
A resno mislimo, da tam še nekdo potrebuje šefa slovenskega Desusa?!
PAHORJA JE POKLICAL MALO PRED SEDMO
Pomenljivo je tudi, da minister Erjavec o svoji "hudi pobudi" ni prej obvestil predsednika republike Boruta Pahorja, glede na precejšnje pristojnosti šefa države znotraj zunanje politike in tudi siceršnje Pahorjeve "zunanjepolitične izkušnje". Karl Erjavec je Pahorju telefoniral šele malo pred sedmo uro zvečer (skratka: tik pred začetkom osrednjih televizijskih poročil!), kjer mu je "pojasnil svoja stališča," sicer pa je Pahor za Erjavčevo pobudo izvedel iz - medijev?!
ERJAVEC IN ALENKA BRATUŠEK PA USKLAJENA
Je pa Karl Erjavec, tako vsaj potrjujejo naši viri, svojo nedeljsko posredniško pobudo prej uskladil s predsednico vlade Alenko Bratušek. Kar spet dokazuje popolno zunanjepolitično diletantstvo slovenske premierke.
INFANTILNI MINISTER JAKIČ
Svojevrstno infantilnost slovenske (zunanje) politike pa je včeraj dopoldne še dodatno začinil minister za obrambo Roman Jakič. Tip je sredi ukrajinske krize ter na robu vojne odpotoval v ruski Soči, kjer vodi slovensko paraolimpijsko reprezentanco. In to javnosti sporočil kar preko twitterja, vlogo obrambnega ministra pa menda, kot je povedal za časopis Finance - "pustil doma".
Mimogrede, voditelji skupine držav G7 so ravno med poletom Jakiča v Soči sporočili, da so odpovedali celo gole priprave(!) na srečanje vrha G8, ki je bilo predvideno junija letos v - Sočiju! Britanski prime minister David Cameron in vodja britanski zunanjih zadev Wiliam Hague pa sta zaradi ruske vojaške akcije v Ukrajini ministrom svoje vlade zaukazala, naj ne potujejo v Soči, čeprav bodo tam nastopili tudi britanski športniki invalidi.
Na novinarsko vprašanje, kakšen signal svetu pošilja slovenski obrambni minister s svojo potjo na rusko prizorišče (para)olimpijskih iger, ko v zraku visi strah pred vojno, minister Roman Jakič odgovarja res skrajno butasto: "Vedno, ko vodim paraolimpijsko reprezentanco, koristim svoj letni dopust."
Vendar tisti, ki Romana Jakiča še bolje poznajo (mimogrede minister Jakič je v Soči poletel v času, ko, vsaj po zadnji anketi časopisa Delo, kar 73 odstotkov anketirancev meni, da bi moral Jakič, pod težo znane kazenske ovadbe, kot minister za obrambo odstopiti), ob tem samo zamahnejo z roko, češ to je Roman Jakič. No ja, bolj slaba uteha ...
MEDIJI PA NE - KOMENTIRAJO ...
In zanimivo, slovenski mainstream mediji naših zunanjepolitičnih potez, tudi takšnih evidentno bizarnih ... praviloma ne komentirajo.
 

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Karla Erjavca Putinovo Janez Janša Angela Merkel John Kerry Catherine Ashton PAHORJA JE POKLICAL MALO PRED SEDMO Boruta Pahorja ERJAVEC IN ALENKA BRATUŠEK PA USKLAJENA Alenko Bratušek INFANTILNI MINISTER JAKIČ roman jakič David Cameron Wiliam Hague MEDIJI PA NE - KOMENTIRAJO ...

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Tuji diplomati, nedelja: salve smeha za našega zunanjega ministra Erjavca