objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 5. marec 2014 ob 06:50

Prvi na listi. Lukšič se je menda že odločil. Šel bo za evropskega poslanca
Odločitev o svoji kandidatni listi za evropski parlament pa prestavljajo tudi znotraj Janševe SDS. Za zdaj pa vodijo naslednji trije: Milan Zver, Zofija Mazej Kukovič in Dimitrij Rupel
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Predsednik Socialnih demokratov Igor Lukšič se je menda "že odločil" ... Na prihajajočih volitvah v evropski parlament bo kandidiral za evropskega poslanca, še več, bo prvi na kandidatni listi.
Čeprav bodo Socialni demokrati kandidatno listo dokončno potrdili šele sredi aprila, nam je to povedalo več različnih virov znotraj stranke, predvsem tisti, ki so "bliže" Lukšiču. Sam Lukšič sicer pravi, da odločitev še ni sprejeta, pritrjuje pa temu, da če bo kandidiral, bo res kandidiral kot nosilec liste. Zato se zdi, da Igor Lukšič pravzaprav samo še "pripravlja teren", kako bo odločitev o svoji kandidaturi za evropskega poslanca brez večjih pretresov spravil skozi stranko.
Socialni demokrati so takšno izkušnjo že imeli, Borut Pahor je stranko nekaj časa vodil kot evropski poslanec, in potem so celo zmagali na parlamentarnih volitvah. Vendar, eni opozarjajo, da Lukšič le nima takšne karizme kot - Pahor.
LUKŠIČEV NAČRT
Po drugi strani naj bi Lukšič vse težje združeval delo na ljubljanski fakulteti za družbene vede in funkcijo predsednika stranke, tudi finančno. In s profesorsko plačo menda tudi vedno težje financiral predsedniško funkcijo, ta problem pa bi z visokimi prejemki evropskega poslanca seveda odpadel.
Če bi odšel v Bruselj, bi Lukšič obdržal ponedeljkove kolegije, ob petkih pa bi imel tiskovne konference in seje predsedstva stranke. Tak je načrt, menda pa Lukšič tudi računa, da se med njegovo odsotnostjo ne bi (o)krepila "frakcija" podpredsednika Socialnih demokratov in ministra Dejana Židana ter vplivnega vodje poslanske skupine Matjaža Hana.
No, v primeru zmage na parlamentarnih volitvah prihodnje leto bi se Igor Lukšič iz Bruslja "vrnil" na funkcijo predsednika vlade.
SLEDI SPOPAD FAJON-KLEVA KEKUŠ
Če bo Lukšič nosilec liste za evropski parlament, bosta na drugem in tretjem mestu pristali sedanji evropski poslanki Tanja Fajon in Mojca Kleva Kekuš. Katera dama bo prva in katera druga, to pa je uganka za pol milijona evrov.
Najmanj toliko namreč evropski poslanci zaslužijo v enem mandatu.
Zakulisni spopad med Fajonovo in Klevo Kekuševo bo - pravijo - izjemno hud, obe sta tudi podpredsednici SD, in evropski poslanki se med seboj že nekaj časa komaj pogovarjata. Naši viri pri tem še opozarjajo, da tudi Fajonova in Lukšič nista v najboljših odnosih, še iz "Pahorjevih časov", kar bi utegnila biti majhna, ampak odločilna prednost za Mojco Klevo Kekuš.
Tanja Fajon je sicer že konec lanskega leta zahtevala čimprejšnjo odločitev, kdo bodo med prvimi na kandidatni listi, ter v ožjih družbah celo "grozila", da bo naredila samostojno listo.
ČE BO ŠEL LUKŠIČ, ODPADE VLAČIČ
Če bo nosilec kandidatne liste Igor Lukšič, potem je vse možnosti za izvolitev v evropski parlament izgubil Patrick Vlačič. Nekdanji minister za promet in bivši podpredsednik stranke si sicer strašno prizadeva, da bi prišel dovolj visoko na kandidatno listo ter se strateško pojavlja na vseh pomembnejših dogodkih SD. Bil je tudi na znameniti partizanski proslavi na Dražgošah in večkrat "prihaja" na sedež stranke.
V stranki Socialnih demokratov sicer pričakujejo, da bodo na evropskih volitvah dobili najmanj dve poslanski mesti.
SDS - PRESTAVLJENO. TRETJE MESTO: DIMITRIJ RUPEL?
Z odločitvijo o svoji kandidatni listi za evropske volitve pa odlašajo tudi znotraj največje opozicijske stranke SDS. Kljub nekaterim drugačnim napovedim se na sinočnji seji izvršilnega odbora Janševe stranke o tem niso odločali. Kot smo napovedali že konec januarja, je mesto nosilca liste rezervirano za sedanjega evropskega poslanca in podpredsednika SDS Milana Zvera (naši viri znotraj stranke pripominjajo, da je treba "edinega naravnega naslednika" Janeza Janše "malo ujčkati"), drugo mesto si je očitno izborila prav tako evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič (no, januarja smo tudi napovedali, da Romana Jordan izgublja boj za drugo pozicijo s kolegico Mazej Kukovičevo, kar se je zdaj tudi potrdilo, ko je Romana Jordan dejansko "priznala poraz" ter napovedala, da se kakor umika iz evropske politike), na tretjem mestu pa naj bi pristal nekdanji večkratni minister za zunanje zadeve Dimitrij Rupel.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Igor Lukšič Borut Pahor LUKŠIČEV NAČRT Dejana Židana Matjaža Hana SLEDI SPOPAD FAJON-KLEVA KEKUŠ Tanja Fajon Mojca Kleva Kekuš ČE BO ŠEL LUKŠIČ, ODPADE VLAČIČ patrick vlačič SDS - PRESTAVLJENO. TRETJE MESTO: DIMITRIJ RUPEL? Janševe konec januarja Milana Zvera Zofija Mazej Kukovič romana jordan dimitrij rupel

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Prvi na listi. Lukšič se je menda že odločil. Šel bo za evropskega poslanca