objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Četrtek, 6. marec 2014 ob 06:44

Borgen, oblast na slovenski način. Kdo je Kasper Juul - ob Alenki Bratušek?
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Medtem ko ima danska televizijska politična serija Borgen (Oblast, ob nedeljah zvečer na prvem program TV Slovenija) vedno več gledalcev, so v kabinetu predsednice vlade Alenke Bratušek dobili tudi svojega Kasperja Juula, enega od glavnih likov nadaljevanke. Pravega Kasperja Juula, "spin doktorja" iz serije Borgen, igra Johan Philip (Pilou) Asbæk, slovensko inačico Kasperja (Juula) na Gregorčičevi ulici pa državni sekretar v kabinetu premierke Matija Sevšek.
Spin doktorju z Gregorčičeve ulice Matiji Sevšku naj bi Kasper prvi rekel minister za kulturo Uroš Grilc, zdaj pa Sevšek, no, tako pripovedujejo tudi njegovi bolj zasebni prijatelji, to rad sliši. Kar laska mu.
Danski Kasper in slovenski Kasper sta si malce podobna tudi fizično ...
POSEBNI LINKI IN LOČENE KAVE
Matija Sevšek sicer velja za "političnega" svetovalca Alenke Bratušek, njegova "specialnost" so mediji, pa tudi "linki" do posameznih ključnih ljudi v državi, denimo aktualnega guvernerja Banke Slovenije Boštjana Jazbeca, ki je bil mentor Sevškove diplomska naloge iz ekonomije. Razvpiti lobist Mile Šetinc, denimo, nima direktnega dostopa do Bratuškove, ampak svoje mejle pošilja Matiji Sevšku. Ko je bil pred nedavnim pred posebno preiskovalno komisijo državnega zbora o bankah zaslišan sedanji presednik uprave Nove kreditne banke Maribor Aleš Hauc, se je Hauc, uganili ste, po koncu zaslišanja na kavi dobil z - Matijo Sevškom.
Med (vsaj nekaterimi) najožjimi sodelavci Alenke Bratušek sicer vlada precejšnja konkurenca, zlasti med Sevškom in šefom premierkinega kabineta Jernejem Pavličem. Menda vsi trije, Sevšek, Bratuškova in Pavlič, skupaj nikoli ne spijejo kave. Toda čeprav se Pavlič navzven bistveno več "razkazuje" s predsednico vlade, velja Sevšek za vplivnejšega.
MRZLI BRATRANEC FRANCIJA ZAVRLA
Pred vstopom v politiko je Matija Sevšek delal na borzni hiši Ilirika, nato pa je bil direktor znane agencije Pristop. Kar zadeva sorodstvo s Francijem Zavrlom, dolgoletnim, vendar zdaj že bivšim prvim človekom Pristopa, Sevšek in Zavrl sta "mrzla bratranca". Torej nista "ožja sorodnika", ampak Sevšek se je vsekakor lahko učil od najboljšega! Kasneje je zaslovel kot kot svetovalec in zaupnik hitro propadle političarke Katarine Kresal (Sevšek in Kresalova sta se sicer razšla že pred njenim odstopom z mesta predsednice stranke LDS), potem je nekaj časa svetoval tudi ljubljanskemu županu in takrat še predsedniku Pozitivne Slovenije Zoranu Jankoviću, nato pa je pristal pri Bratuškovi.
Menda je v "internih diskusijah" prav on prvi prišel na idejo, da bi vlado (lahko) prevzela Alenka Bratušek.
Po vzpostavitvi vlade Alenke Bratušek je Sevšek nekaj tednov posloval kot direktor vladnega urada za komuniciranje, kar pa mu, kot človeku precej bolj vznemirljivega političnega zakulisja, ni preveč dišalo. Zato je tja raje čimprej nastavil Boštjana Lajovca, nekdanjega - že povsod - novinarja ter ne preveč lucidnega tiskovnega predstavnika prejšnjega predsednika republike Danila Türka. Čeprav Lajovic na papirju vodi urad za komuniciranje in tiskovne konference po sejah vlade, se ve, da znotraj Oblasti (Borgen) na Gregorčičevi ulici nima prav nobene moči in vpliva. O vsem, kar zadeva medije in Alenko Bratušek, odloča namreč - Matija Sevšek.
JERETIČ PA ŠARMIRA NSi IN VIRANTOVO STRANKO
Mimogrede. Drugi zelo znani spin doktor Sebastjan Jeretič, ki je želel postati "Borgen" med vlado Boruta Pahorja, potem je kasneje na "oblast" spravil temnopoltega piranskega župana Petra Bossmana, nato - po odhodu Matije Sevška - bolj na kratko prevzel LDS, in je zdaj posebni svetovalec župana Kopra Borisa Popoviča, pa zanika "govorice", kako on v zakulisju, preko tiskovnega predstavnika Nove Slovenije - Krščanskih demokratov Jerneja Vrtovca, "bilda" NSi, in da iz ozadja svetuje Državljanski listi Gregorja Viranta.
Jeretič pravi, da "mlade fante" okoli predsednice NSi Ljudmile Novak samo podpira, ker "dobro delajo", na seminarju Državljanske liste pa je (brezplačno!) predaval zato, da "pomaga" izvršnemu direktorju Virantove stranke, Koprčanu Igorju Bordonu.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Alenke Bratušek Johan Philip (Pilou) Asbæk matija sevšek Uroš Grilc POSEBNI LINKI IN LOČENE KAVE Boštjana Jazbec a Mile Šetinc Aleš Hauc Jernejem Pavličem razkazuje MRZLI BRATRANEC FRANCIJA ZAVRLA Francijem Zavrlom Katarine Kresal Zoranu Jankoviću Boštjana Lajovca Danila Türka JERETIČ PA ŠARMIRA NSi IN VIRANTOVO STRANKO Sebastjan Jeretič Boruta Pahorja Petra Bossmana Borisa Popoviča Jerneja Vrtovca Gregorja Viranta Ljudmile Novak Igorju Bordonu

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Borgen, oblast na slovenski način. Kdo je Kasper Juul - ob Alenki Bratušek?