objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Ponedeljek, 10. marec 2014 ob 14:41

Volitve. Milan Cvikl skoraj postal predsednik Evropskega računskega sodišča
Bivši slovenski politik in član Evropskega računskega sodišča je bitko za predsedniško funkcijo izgubil šele v drugem krogu volitev - za pičla dva glasova. Bo pa poslej vodil tako imenovani četrti senat sodišča
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Milanu M. Cviklu, slovenskemu članu Evropskega računskega sodišča, je na nedavnih tajnih volitvah za novega predsednika Evropskega računskega sodišča "za malenkost" ušla zmaga in bi skorajda postal predsednik računskega sodišča (ECA), ki mu pravijo tudi "varuh evropskih financ."
Na volitvah, kjer predsednika volijo vsi člani Evropskega računskega sodišča, je Milana Cvikla šele v drugem krogu volitev s pičlima dvema glasovoma večine premagal dosedanji predsednik računskega sodišča, Portugalec Vitor Manuel da Silva Caldeira, ki je predsednik Evropskega računskega sodišča tako postal že tretjič zapored. Mandat predsednika sicer traja tri leta.
Milan Cvikl nam je ob tem pojasnil, da se je za predsedniško funkcijo potegoval z drugačnim programom vodenja in upravljanja računskega sodišča. Za njegovo kandidaturo tudi ni bila potrebna kakšna uradna podpora slovenske vlade.
Bo pa zato Milan Cvikl, nekdanji poslanec Socialnih demokratov in bivši generalni sekretar vlade Boruta Pahorja, že konec tega meseca - predvidoma 20 marca, imenovan za doajena (predsedujočega) tako imenovanega "četrtega senata" Evropskega računskega sodišča, kar pa znotraj strukture računskega sodišča neformalno velja za "podpredsedniško" mesto.
Evropsko računsko sodišče sicer deluje preko petih senatov, senat IV, ki ga bo vodil Cvikl, pa je pristojen za prihodke, raziskave in notranje politike ter institucije in organe Evropske unije.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Milanu M. Cviklu Vitor Manuel da Silva Caldeira Boruta Pahorja

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Volitve. Milan Cvikl skoraj postal predsednik Evropskega računskega sodišča