objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 11. marec 2014 ob 06:44

Vredno preiskave. Kdo je Štefancu dal resen namig - da bo prav on imenovan?
Nove čudne podrobnosti škandala KPK. Za člana druge izbirne komisije je bil kot predstavnik sodnega sveta, namesto Janeza Vlaja, imenovan celjski odvetnik Marjan Feguš
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Tri dni je že minilo od izbruha afere škandaloznega imenovanja Borisa Štefanca za novega predsednika Komisije za preprečevanje korupcije, pa odvetnik iz Murske Sobote, ki včeraj ni dvigoval telefona, niti odgovarjal na poslana elektronska sporočila, še vedno ni pojasnil svojih prvih besed, ki jih je povedal ob našem razkritju svojega taktičnega izstopa iz Pozitivne Slovenije.
Spomnimo, odvetnik Štefanec je v soboto dejal, da je iz "Jankovićeve stranke" izstopil takoj potem, ko je "dobil resen namig, da bo imenovan" za predsednika protikorupcijske komisije.
Gre namreč za odgovore na ključna vprašanja, kdo res stoji za kandidaturo odvetnika Štefanca, saj so tisti, ki so Borisu Štefancu "resno namignili, da bo imenovan," povsem očitno tudi skuhali celotno afero.
Na naše vprašanje, "kdaj točno in od koga oziroma od katere osebe" je dobil ta "resen namig, da bo imenovan," ki smo ga odvetniku že včeraj zjutraj posredovali po elektronski pošti, Boris Štefanec še ni odgovoril.
PS IN SATELITI KAŽEJO NA BORUTA PAHORJA
Izjava vodstva Pozitivne Slovenije (potem ko so prej odpovedali tiskovno konferenco vodje poslanske skupine PS Janija Möderndorferja), da stranka PS med postopkom imenovanja novega senata Komisije za preprečevanje korupcije ni nikogar predlagala, niti niso vedeli, da je odvetnik Štefanec član njihove stranke, je med boljšimi poznavalci slovenske politične scene sprožila salve smeha. Še posebej pa trditev, da to ni vedela članica izbirne komisije in poslanka Pozitivne Slovenije Melita Župevc.
"Župevčeva ni kakšna Alenka Bikar, vsi vemo, da se je kot velika inkvizitorka pozanimala čisto vse o vsakem kandidatu za šefa KPK," opozarja eden od naših virov iz vladne koalicije.
"Samo spomnite se, kako je Župevčeva vodila posebno preiskovalno komisijo državnega zbora, ki je preiskovala politično ozadje tistih zdaj že malo pozabljenih brezplačnikov. Poleg tega se ve, da Boruta Pahorja enostavno ne prenese ..."
Pozitivna Slovenija je za vso zadevo zdaj pričakovano okrivila predsednika republike Boruta Pahorja, čemur so se nemudoma pridružili tudi posamezni novinarji in komentatorji, denimo Matija Stepišnik na mariborskem časopisu Večer, Vojko Flegar v ljubljanskem Dnevniku in seveda nekdanji predsednik stranke Zares Gregor Golobič na twitteju.
Na tedniku Reporter pa ugotavljajo, da gre za uresničitev napovedi famoznega "žvižgača iz državnega tožilstva," ki je že decembra lani napovedal, da del političnega zakulisja na levici pripravlja afero, ki naj bi spodnesla Boruta Pahorja.
Predsednik Borut Pahor pa naj bi v prihodnjih dneh odgovoril s pobudo svojega urada za spremembo zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ki bi predsedniku republike dal večje formalne pristojnosti pri imenovanju senata protikorupcijske komisije.
To neuradno potrjujejo tudi nekateri njegovi ožji sodelavci.
NAMESTO VLAJA JE PRIHAJAL ODVETNIK FENGUŠ
Medtem pa zapisniki sej izbirnih komisij, po novem objavljeni na spletni strani urada predsednika republike (resda žal nekoliko ... cenzurirani), razkrivajo nove "čudne" podrobnosti.
Čeprav je bilo iz prvih objavljenih dokumentov (minuli petek) razvidno, da je bil za člana obeh izbirnih komisij - kot predstavnik sodnega sveta - imenovan Janez Vlaj, sicer aktualni predsednik sodnega sveta, pa iz sinoči objavljenih zapisnikov ter uradnega poročila izbirne komisije izhaja, da je namesto Janeza Vlaja prihajal javnosti spet neznani celjski odvetnik Marjan Feguš, sicer prav tako član sodnega sveta, pa tudi stanovski kolega kandidata - odvetnika Borisa Štefanca.
No, iz urada predsednika republike že pojasnjujejo, da so se pri včerajšnji objavi dokumentov javnega poziva in postopkov imenovanja sprva "zmotili", in da je bil Janez Vlaj član samo prve izbirne komisije, član druge izbirne komisije pa je dejansko postal celjski odvetnik Marjan Feguš.
To je sicer v ožjih krogih že izpovedal Janez Vlaj, ki se je znašel pod precejšnjo kritiko nekaterih svojih pravosodnih kolegov, češ "kaj hudiča ste pa naredili," in se sedaj, razumljivo, želi distancirati.
ZAPISNIK Z DNE 5. MARCA
Celjski odvetnik Marjan Feguš je tako "namesto" Janeza Vlaja sodeloval na tistih sejah izbirne komisije pod vodstvom Simone Habič, kjer so kot edinega kandidata za predsednika določili odvetnika Štefanca in se odločali tudi o spisku kandidatov za oba namestnika predsednika komisije. Kot je razvidno iz zapisnika izbirne komisije z dne 5. marca, so Borisa Štefanca dejansko izbrali že omenjeni Feguš, Habičeva, Župevčeva in generalna sekretarka vlade Tanja Šarabon, Polona Kovač pa je bila opravičeno odsotna.
Iz objavljenih zapisnikov pa ni razvidna obrazložitev, zakaj je bil Boris Štefanec edini primeren kandidat za presednika KPK.
Skrajno nenavadna in verjetno tudi nezakonita pa je odločitev izbirne komisije, ki se je - pozor(?!) - celo odločila uničiti avdio posnetke ter na podlagi tega narejene magnetograme pogovorov s prijavljenimi kandidati.
Dele posameznih zapisnikov objavljamo v nadaljevanju.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Borisa Štefanca pa odvetnik iz Murske Sobote Jankovićeve stranke PS IN SATELITI KAŽEJO NA BORUTA PAHORJA Janija Möderndorferja Melita Župevc Alenka Bikar Boruta Pahorja Boruta Pahorja Matija Stepišnik Vojko Flegar Gregor Golobič NAMESTO VLAJA JE PRIHAJAL ODVETNIK FENGUŠ spletni strani urada Janez Vlaj Marjan Feguš ZAPISNIK Z DNE 5. MARCA Simone Habič Tanja Šarabon Polona Kovač

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Vredno preiskave. Kdo je Štefancu dal resen namig - da bo prav on imenovan?