objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Torek, 18. marec 2014 ob 06:57

Dvoma ni več. Nataša Pirc Musar s pomočjo Alenke Bratušek želi prevzeti RTV
Trije resni prijavljeni za funkcijo generalnega direktorja RTV Slovenija, začenja se neusmiljeno lobiranje: Marko Filli, Nataša Pirc Musar in Ljerka Bizilj, Jože Možina pa naj bi imel čisto druge izzive ...
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Marko Filli, aktualni generalni direktor RTV Slovenija, Ljerka Bizilj, odgovorna urednica tretjega programa TVS (TV3), in Nataša Pirc Musar, informacijska pooblaščenka ..., to so trije kandidati, ki so se prijavili za funkcijo generalnega direktorja RTV. Javni razpis je sicer potekel včeraj opolnoči.
Programski svet RTV, ki ga vodi Mitja Štular, bo novega prvega človeka javne televizije predvidoma izbiral na seji 31. marca, čeprav je slišati, da naj bi takrat manjkalo kar nekaj svetnikov, zato Štular že resno razmišlja, da bi sejo prestavili.
Vsekakor se lobiranje, zdaj ko bodo vse prijave tudi uradno znane, preveša v finalno fazo. Tisti kandidat, ki želi postati novi generalni direktor RTV, gre pa za enega medijsko najvplivnejših položajev v državi, mora na tajnem glasovanju dobiti najmanj 15 glasov članov programskega sveta, od devetindvajsetih!
Pa poglejmo, kako stave stojijo ta hip.
Marko Filli lahko računa na glasove Socialnih demokratov, podpirajo ga tudi RTV-jevski sindikati in "tehnični" del hiše, tako naj bi imel vnaprej zagotovljenjih 5 do 6 glasov programskih svetnikov, pri čemer jih ima "levica" vsega skupaj 12, podobno kot "desnica", trije svetniki pa naj bi bili "neznanka". Glasove SD je Filliju priskrbel bivši predsednik nadzornega sveta in nekdanji ravnatelj NUK-a Lenart Šetinc. Marko Filli tudi sicer velja za njegovega varovanca, Šetinc ga je namreč nekako "pripeljal" do direktorskega mesta.
LOMBERGAR ZDAJ PODPIRA MARKA FILLIJA
Se je pa Marku Filliju zdaj menda pridružil tudi direktor TVS Janez Lombergar, potem ko je izvedel, da Nataši Pirc Musar program pripravlja in piše Gorazd Slak, nekdanji programski direktor Pro Plusa, ki mu je Nataša Pirc Musar očitno vnaprej obljubila Lombergarjev stolček ali pa kakšno drugo službo, denimo mesto pomočnika generalnega direktorja.
Mimogrede, Janezu Lombergarju se mandat direktorja TVS izteče šele marca prihodnje leto. No, Gorazd Slak je moral Pro Plus (Pop TV in Kanal A) zapustili po velikem fiasku naročniškega projekta Pop Non Stop, nazadnje pa je delal za plačniški spletni projekt Piano.
Če Janez Lombergar po novem zares podpira kandidaturo Marka Fillija, je to za Fillija zanesljivo izjemna pridobitev. Janez Lombergar namreč velja za spretnega zakulisnega lobista in lahko Filliju prinese pomembne dva, tri ali celo štiri glasove "zmerne" desnice, predvsem tistih programskih svetnikov, ki so blizu cerkvenih krogov, kjer ima Lombergar tradicionalno odlične zveze.
Glavna protikandidatka Marku Filliju je namreč Nataša Pirc Musar, saj se oba primarno spopadata za glasove na levici. Medtem ko Fillija, kot rečeno, podpira SD, je Nataša Pirc Musar kandidatka Pozitivne Slovenije in kabineta predsednice vlade Alenke Bratušek.
NATAŠA PIRC MUSAR PREVEČ KONTAMINIRANA?!
Da je Nataša Pirc Musar politično izjemno blizu PS (še prej pa LDS), je (bilo) žal razvidno že dlje časa. Bila je celo kandidatka za ministrico za notranje zadeve, ko je Alenka Bratušek formirala svojo vlado, nenazadnje, tudi nekatere njene odločitve skozi funkcijo informacijske pooblaščenke dokaj jasno kažejo, da se je, vsaj doslej, nenavadno trudila pri medijskem varovanju "lika in dela" Zorana Jankovića ter njegove družine, po drugi strani pa je, kot taista informacijska pooblaščenka, strahovito motivirano oblegala Janeza Janšo in SDS.
Toda svetovalce Alenke Bratušek okoli podpore Nataše Pirc Musar in njene kandidature za generalno direktorico RTV vodijo še bolj egoistični motivi. Na tak način se preprosto želijo znebiti njenih političnih ambicij, saj je jasno, da če ne bo dobila te službe (letos junija namreč Nataši Pirc Musar poteče drugi mandat informacijske pooblaščenke in ne more več kandidirati), bo na vsak način "rinila" v politiko.
Nataša Pirc Musar se je kandidature za generalno direktorico RTV lotila z vso močjo, na silo, celo z lobiranjem pri nekaterih prvakih političnih strank. Po naših informacijah je bila vsaj pri prvaku SD Igorju Lukšiču, sama pa priznava, da "ni naivna, da bi verjela, da je možno, da se človek kar prijavi na takšno pozicijo in se ne pozanima, kakšne so njegove možnosti."
No, toliko o njeni nepolitičnih ter strokovnih referencah.
DESNICA. LJERKA BIZILJ NAMESTO JOŽETA MOŽINE
Za Ljerko Bizilj, ki ima televizijo res v "malem prstu", se govori, da bi znotraj programskega sveta lahko "pobrala" glasove desnice, potem ko se domnevno "prvi kandidat" desnice Jože Možina ni prijavil. Možina nam je povedal, da se ni prijavil zato, ker ima povsem drugačne izzive, lobisti na levici pa menijo, kako je desnica "pravočasno spoznala", da s kandidaturo Jožeta Možine ne morejo uspeti.
Potek glasovanja v programskem svetu je natačno določen ter predvideva pet krogov, seveda če kdo od kandidatov že prej ne dobi minimalno potrebnih 15 glasov večine. Dogovor med dvema kandidatoma levice zaenkrat očitno ni mogoč, ker Socialni demokrati glede Fillija ne popuščajo, poleg tega so številni mnenja, da je Nataša Pirc Musar - za razliko od Marka Fillija - politično že preveč kontaminirana, da bi lahko z nekaj "neodvisnimi glasovi" premagala Biziljevo.
Medtem ko bi Filliju to lahko uspelo.
Lobisti Nataše Pirc Musar pa držijo pesti, da bo v "prvem krogu" glasovanja Pirc Musarjevi uspelo izločiti Fillija - in bo na koncu, po strogem principu levo-desno, vendarle dobila več glasov kot Biziljeva.
BOLČINOVA ODLOČENA, BERGANT OPORTUNISTIČNO
Kar se tiče tako imenovanih "notranjih glasov" programskih svetnikov, je slišati, da bo Nataša Bolčina menda glasovala za Natašo Pirc Musar, za Igorja E. Berganta, ki je tudi član razpisne komisije, se pa menda še ne ve. Prevladuje pa ocena, da se bo na koncu odločil "povsem oportunistično", najverjetneje odvisno od tega, kaj mu bo kdo "ponudil" za naprej. Bo pa - po politični liniji - nihal med Fillijem in Pirc Musarjevo. Je pa Nataša Pirc Musar že zanikala govorice na RTV, da naj bi lobirala tudi pri Bergantu ...
 
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Marko Filli ljerka bizilj nataša pirc musar mitja štular Lenart Šetinc LOMBERGAR ZDAJ PODPIRA MARKA FILLIJA Janez Lombergar Gorazd Slak Alenke Bratušek NATAŠA PIRC MUSAR PREVEČ KONTAMINIRANA?! Zorana Jankovića Janeza Janšo Igorju Lukšiču DESNICA. LJERKA BIZILJ NAMESTO JOŽETA MOŽINE jože možina BOLČINOVA ODLOČENA, BERGANT OPORTUNISTIČNO Nataša Bolčina Igorja E. Berganta

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Dvoma ni več. Nataša Pirc Musar s pomočjo Alenke Bratušek želi prevzeti RTV