objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Sobota, 22. marec 2014 ob 07:51

Nisem vedel, da Senica ni javna osebnost, pa da ni imel nič z NPU in LDS
2014 Pozareport

Odpri galerijo

 Včeraj, točno bo 14. uri in 50 minut, je okrožni sodnik Zvjezdan Radonjić v stavbi ljubljanskega okrožnega sodišča (tretje nadstropje, dvorana številka 321) razsodil v štirih kazenskih tožbah odvetnika Mira Senice zoper avtorja teh vrstic. V dveh me je obtožbe oprostil, dvakrat pa obsodil na skupno kazen 12 tisoč evrov.
Sodba še ni pravnomočna
PRIMER VEČER - OPROŠČEN
Oproščen sem bil obtožbe v zadevi Večer, kjer sem prvi razkril, kako je bil Miro Senica režiser poskusa nakupa mariborskega časopisa Večer, ki ga je formalno sicer kupoval javnosti neznani murskosoboški podjetnik Denis Čeh oziroma njegovo podjetje 3Lan d.o.o..
PRIMER LETALO - OPROŠČEN
Oproščen sem bi obtožbe v zadevi znanega poleta Janeza Janše iz Grčije v Ljubljano, kjer sem pisal, da naj bi medijem ta polet "izdal" Miro Senica, ki je dan ali dva kasneje z istim najetim zasebnim letalom letel iz Palerma na Brnik.
PRIMER POGAČAR-HYPO-NPU - OBSOJEN
Obsojen pa sem bil zaradi pisanja o razvpiti aferi Igorja Jurija Pogačarja ter najetju stavbe Nacionalnega preiskovalnega urada in Hypo Leasinga, kjer nisem uspel dokazati povezave med Pogačarjem, Hypo Leasingom in Mirom Senico, čeprav je sodnik Zvezdan Radonjić med krajšo obrazložitvijo sodbe dejal, da je tedanja "ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal delovala koruptivno, ni pa dokazov, da bi bil s tem povezan Miro Senica."
PRIMER LDS - OBSOJEN
Obsojen sem bil tudi zaradi pisanja o stranki LDS, kjer nisem uspel dokazati, da je Katarina Kresal "sprva izrabila, potem pa politično in finančno pohabila stranko LDS."
Za tehtnejšo analizo vseh štirih zadev si bo potrebno vzeti nekoliko več časa, predvsem pa počakati na pisno obrazložitev sodbe. Nenazadnje, tako Miro Senica kot tudi moj odvetnik Franci Matoz sta že napovedala pritožbi.
V primeru estradnice Ivane Šundov Hojan, kjer je prav tako sodil Zvjezdan Radonjić, je sicer šele vrhovno sodišče deloma spremenilo sodbo.
OCENA SODNIKA: MIRO SENICA NI JAVNA OSEBNOST
Že zdaj pa lahko rečem, da je močno presenetila Radonjićeva ocena, da Miro Senica ni javna osebnost. Na tej sodnikovi oceni (ker odvetnik Senica ni javna osebnost, mu tudi "ni treba trpeti nič več kot kateremu drugemu navadnemu človeku," je dejal sodnik Radonjić) je namreč temeljila obsodba v tistih dveh zadevah, kjer sem bil obsojen.
Moram priznati, da doslej nisem vedel, da Miro Senica ni javna osebnost, pa da nima nič z NPU in LDS.
Sodnik Zvjezdan Radonjić je svojo presojo, da Miro Senica ni javna osebnost, včeraj ustno utemeljeval z domnevnim "nepojavljanjem" Mira Senice v javnosti. Primerjal ga je tudi z bivšo soprogo ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki se ni pojavljala v javnosti, češ - tudi Miro Senica, čeprav je partner Katarine Kresal, zato še ni avtomatično javna osebnost.
Kar je, vsaj po moje, absolutno netočno. Tudi moj odvetnik Franci Matoz je prepričan, da je Miro Senica vsaj relativna javna osebnost in da je to splošno znano dejstvo, zato tega med postopkom tudi nismo dokazovali, ker splošno znanih dejstev ni potrebno dokazovati.
Miro Senica je bil namreč javna osebnost že pred političnim vzponom in padcem Katarine Kresal. Bil je vpleten v številne poslovno-politične afere, od razvpite banke SIB do Vegrada, Hypo banke in famozne kmetije Bužekijan, da afere Baričevič sploh ne omenjamo. Miro Senica se bistveno več kot večina drugih odvetnikov pojavlja v družabnih kronikah tabloidnih medijev, nastopa z reportažami ter intevjuji v "resnih" časopisih, bil je celo uradni kandidat za častnega konzula kneževine Monako v Sloveniji, je reden gost diplomatskih sprejemov in drugih javnih dogodkov, je ustanovitelj javno-zasebne fundacije, član lionsev, donator v Cankarjevem domu, bil je mentor poslovnega združenja Yes ter organizator njihovih medijsko izjemno odmevnih srečanj, med politično kariero Katarine Kresal pa je bilo vse to še bolj dimenzionirano.
Spomnim se, kako je bil odvetnik Miro Senica že leta 2002 aktivno vpet v politiko in dejaven v predvolilni kampanji tedanje ljubljanske županje Vike Potočnik (LDS). Nekaj dni pred lokalnimi volitvami sva se na njegovo željo dobila v lokalu Le Petit Cafe, ki je danes v lasti Dragana Tošića, znanega iz primera Balkanski bojevnik. Predlagal mi je, naj točno dan pred volilnim molkom objavim intervju z Viko Potočnik (takrat sem pisal še za Slovenske novice), in namignil, da "denar ni problem." Intervjuja nisem objavil, in tudi ne vem, ali je Vika Potočnik, ki je volitve potem močno izgubila proti Danici Simšič (Socialni demokrati), vedela za najin sestanek in predlog Mira Senice.
Res pa je, da se je Miro Senica po propadu politične kariere Katarine Kresal taktično precej "umaknil iz javnosti" in se v medijih - hočeš nočeš - pojavlja le še znotraj rubrik gospodarskega kriminala ali črne kronike.
OBJAVE V JAVNEM INTERESU IN BREZ ZANIČEVALNEGA NAMENA
Toda vsi moji inkriminirani članki, zaradi katerih me toži Miro Senica, se nanašajo na obdobje, ko je bila Katarina Kresal vidna političarka, Miro Senica pa eden najvplivnejših ljudi v državi, in po mojem mnenju tudi javna osebnost.
Vse naštete objave so bile tudi izrazito v javnem interesu (šlo je vprašanja davkoplačevalskega denarja ter upravljanja države), in kot novinar res nikoli ne pišem s tako imenovanim z zaničevalnim namenom! Slutim, da nam bo to v pritožbenem postopku tudi uspelo dokazati.
Še vedno sem tudi prepričan, predvsem na podlagi doslej zbranih informacij, da do razvpitega najetja Pogačarjeve (Hypo) stavbe na Dimičevi ulici za potrebe NPU ne bi prišlo, če "tukaj" ne bi bilo Mira Senice. Podjetnik Igor Jurij Pogačar je sicer družinski prijatelj Senice in Kresalove (hčerka Mira Senice hodi s sinom Igorja Jurija Pogačarja), toda poslovno je sodeloval z Mirom Senico. Katarina Kresal je v tem primeru pač zlorabila svojo ministrsko funkcijo (kar ugotavlja tudi sodnik Radonjić), moja - resda še nedokazana - teza pa je, da bil Miro Senica siva eminenca ali mentor tega posla.
Podobno velja za primer LDS. Če sem se česar "naposlušal" v politiki, so to bila pripovedovanja in jamranja vseh vrst članov LDS, kako Miro Senica "iz ozadja fura" stranko. Da je stranka LDS po odhodu Katarine Kresal ostala "politično in finančno pohabljena," pa govorijo neprizanesljive številke in gola dejstva.
Po svoje je smešno, kako Miro Senica razlaga, da on "ni imel čisto nič z LDS," toda še med včerajšnjo obravnavo je na sodišče prišel celo Uroš Petohleb, nekdanji generalni sekretar LDS, ki ga je nastavila Kresalova, in Senici prinesel neke dokumente LDS, ki jih je Senica potem kot dokazne predloge vložil v sodni spis. Petohleb je trenutno sicer tudi zaposlen "pri Kresalovi", v njenem Evropskem centru za reševanje sporov.
OSEBNO MAŠČEVANJE MOŽA PADLE POLITIČARKE
Med samim sojenjem sem imel tudi veliko priložnosti opazovati Mira Senico.
Moram reči (poznam ga namreč že zelo dolgo), da se je precej spremenil. No, pravijo, da ga je "spremenil" kapitalizem, bolje rečeno tranzicija. Močno se je zredil, deluje "rahlo zanemarjeno" ter neolikano, kar so ugotavljali tudi drugi prisotni novinarji. Je živčen, ves čas nekaj narekuje svojim pooblaščencem, tudi sodnik ga je moral nekajkrat glasno opomniti, naj vstane, če ugovarja in podobno. Včeraj si je hotel vzeti besedo celo potem, ko sem imel končno besedo jaz - kot obdolženec. Vstal je in zahteval repliko?!
Po razglasitvi sodbe pa je začel groziti, da je to šele začetek (med včerajšnjo obravnavo je vložil še eno novo tožbo, skupaj že šest ali sedem), vpil je, da "mi gre samo za denar," in da naj bi jaz februarja 2010 nekje dejal (napovedal), da bom uničil Katarino Kresal. Očitno njegove kazenske tožbe res postajajo neko iracionalno osebno maščevanje moža padle političarke.
"Nisva še končala ..." so bile njegove zadnje besede ...
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Zvjezdan Radonjič Mira Senice PRIMER VEČER - OPROŠČEN javnosti neznani Denis Čeh PRIMER LETALO - OPROŠČEN Janeza Janše PRIMER POGAČAR-HYPO-NPU - OBSOJEN Igorja Jurija Pogačarja Katarina Kresal PRIMER LDS - OBSOJEN Franci Matoz Ivane Šundov Hojan OCENA SODNIKA: MIRO SENICA NI JAVNA OSEBNOST Vladimirja Putina Vike Potočnik Dragana Tošića Danici Simšič Uroš Petohleb OSEBNO MAŠČEVANJE MOŽA PADLE POLITIČARKE

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Nisem vedel, da Senica ni javna osebnost, pa da ni imel nič z NPU in LDS