objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Nedelja, 23. marec 2014 ob 07:02

Primer razvpitega Senice in množična vrnitev stranke LDS - med sodne klopi
Nekdanji generalni sekretar LDS Dorijan Maršič je na sodišču, kjer naj bi nastopil kot predlagana priča Mira Senice, zahteval povrnitev potnih stroškov, čeprav je na pričanje zamudil in sploh ni pričal
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Čeprav razvpiti odvetnik Miro Senica trdi, da med poliitčno kariero njegove partnerice Katarine Kresal on ni imel "čisto nič" s stranko LDS, so se med petkovo glavno obravnavo - v prvi seriji kazenskih tožb Mira Senice zoper avtorja teh vrstic - na ljubljanskem okrožnem sodišču pojavili trije bivši vodilni politiki te - danes politično in finančno tako pohabljene - stranke.
SENICI "DOKAZE" OSEBNO PRINESE BIVŠI SEKRETAR LDS
Senica je za svojo pričo predlagal nekdanjega generalnega sekretarja LDS Dorijana Maršiča, ki je bil prvi sekretar pod "vladavino" Kresalove. Ker je Maršič kot uradno vabljena priča na petkovo obravnavo zamudil, je Senica za pričo - namesto Maršiča - predlagal drugega generalnega sekretarja LDS pod vladavino Katarine Kresal - Uroš Petohleba, ki je na obravnavo prišel, čeprav ni bil predlagan kot priča. Prišel pa je očitno zato, ker je Miru Senici osebno prinesel neke interne dokumente stranke LDS, ki naj bi dokazovali, da Miro Senica ni bil član organov stranke, zato tudi ni mogel imeti formalnega vpliva na finančno poslovanje LDS.
Po svoje nenavaden dokaz, saj avtor teh vrstic nikoli ni trdil ali zapisal, da naj bi Senica "formalno deloval v LDS." Kot novinar in odličen poznavalec slovenskega političnega zakulisja sem namreč vedno sledil informacijam vidnih članov LDS, ki so mi pripovedovali o velikem neformalnem vplivu odvetnika Senice na stranko LDS, predvsem na ključne kadrovske in politične odločitve.
Za tiste, ki poklicno spremljamo slovensko poliitčno dogajanje, je to tako rekoč splošno znano dejstvo in ga niti ni potrebno dokazovati.
Mimogrede, Uroš Petohleb, ki je odvetniku Senici na sodišče osebno prinesel dokumente LDS, je trenutno zaposlen kot uslužbenec Evropskega centra za reševanje sporov, katerega lastnica je Katarina Kresal. Petohleb se je tudi sicer na sodišču obnašal kot "član ekipe" tožeče stranke Mira Senice.
Po krajšem odmoru zaradi posvetovanja sodnega senata pod vodstvom okrožnega sodnika svetnika Zvjezdana Radonjića je senat zavnil predlog za pričanje Uroša Petohleba in hkrati preklical pričanje Dorjana Maršiča, ki je medtem le prišel v sodno dvorano.
SODNIK: JAMNIKAR NI BIL V DOBRIH ODNOSIH S KRESALOVO
Je pa sodni senat še prej, kot pričo obrambe, zaslišal nekdanjega generalnega sekretarja in kasneje tudi izvršnega direktorja LDS Petra Jamnikarja. Med pričanjem je Jamnikar govoril o negativnem vplivu afer Mira Senice na položaj stranke LDS, toda sodnik Zvjezdan Radonjić je med obrazložitvijo sodbe pričanje Petra Jamnikarja gladko odpravil z besedami, da Jamnikar "očitno ni bil v dobrih odnosih s Katarino Kresal ..."
Spomnimo. Zaslišani Peter Jamnikar je skupaj z Blažem Kavčičem, potem kot slednjemu na kongresu LDS, maja 2011, ni uspelo "premagati" Kresalove in postati predsednik stranke, zapustil LDS:
DORIJAN MARŠIČ MOLČI O POGODBI Z MIROM SENICO
Kljub temu, da je Dorijan Maršič, zdaj spet zaposlen kot direktor Mednarodne ustanove - fundacije za razminiranje in pomoč žrtvam min (ITF), na pričanje zamudil ter ni nastopil kot priča, je brez sramu zahteval povrnitev potnih stroškov na relaciji Koper - Ljubljana - Koper. Na vprašanje sodnika Zvjezdana Radonjića, zakaj zahteva povrnitev potnih stroškov iz Kopra do Ljubljane in nazaj, če je zaposlen v Ljubljani, je Maršič odgovoril, da je zaradi pričanja vzel dopust. Nato pa je sodnik zahteval, naj Maršič na sodišče pred obračunom stroškov vendarle dostavi uradno potrdilo o koriščenju dopustu.
Potem je Dorijan Maršič sodno dvorano zapustil, Uroš Petohleb pa je ostal prisoten "kot javnost".
Je pa zanimivo, zakaj je Dorijan Maršič na pričanje - zamudil, kljub temu, da si je - kot pravi - za ta opravek celo vzel dan dopusta?! Obravnava je bila namreč sklicana šele ob 12. uri in trideset minut, kar pomeni, da bi lahko mirne duše pravočasno odrinil iz Kopra.
Poleg tega bi Dorijan Maršič najverjetnje izpadel tudi kot izrazito nekredibilna priča. Po naših informacijah je namreč v vlogi direktorja ITF podpisal pogodbo o pravnih storitvah z odvetniško pisarno Mira Senice. Oziroma drugače, če so te informacije točne, je odvetnik Miro Senica za svojo pričo predlagal kar svojega poslovnega partnerja!
Na naše vprašanje, ali te informacije držijo, ki smo jih Dorijanu Maršiču na ITF pisno posredovali že pred šestimi dnevi, še vedno ni odgovoril, čeprav gre za informacijo javnega značaja.
 
ODMEV
Novinar spletne strani Bojan Požar je v svojem članku "Primer razvpitega Senice in množična vrnitev stranke LDS - med sodne klopi" napisal nekatere netočnosti, ki zahtevajo primeren popravek.
Kot priča sem bil na sojenje v kazenski zadevi proti Bojanu Požarju povabljen za petek, 21.3.2014 ob 13. uri, kar lahko razberete iz priložene kopije vabila sodišča (poslanega uredništvu Požareport.si; op.u.). Zato je v članku g. Požar napačno zapisal, da sem na obravnavo zamudil. Slednje lahko potrdita Uroš Petohleb in Peter Jamnikar, ki sta me ob mojem prihodu videla na hodniku pred sodno dvorano. Pred dvorano sem bil 10 minut prej, čakal na poziv sodnika in bil po odmoru tudi poklican v sodno dvorano. Če bi držala navedba g. Požarja, da sem zamudil (kar bi pomenilo, da me ni bilo ob zakazani uri), bi sodnik lahko uveljavljal pravico do privedbe in me celo kaznoval. Nič od tega se ni zgodilo.
Tisti teden, pred petkovo obravnavo, sem bil na dopustu. Tudi na dan sojenja, saj nisem hotel mešati mojih osebnih zadev s službenimi. Dokazilo o odobrenem dopustu bom posredoval sodišču in v tem ne vidim nič spornega.
Gospod Požar omenja tudi moje molčanje o pogodbah z odvetniško pisarno Senica, ki bi naj jih jaz podpisal. 18.3.2014 je g. Požar na ITF Ustanovo za krepitev človekove varnosti, kot direktor in odgovorni urednik portala Požareport posredoval vprašanja glede sodelovanja te ustanove z odvetniško pisarno Senica. V elektronskem sporočilu novinarja ni bilo razvidno, da te podatke potrebuje za petkovo sojenje proti njemu, prav tako ni določil roka, do kdaj naj mu podatke posredujemo. Glede na mojo odsotnost, smo se v ustanovi odločili, da mu podatke posredujemo v začetku tega tedna, pa čeprav ni res, kot trdi novinar, da bi bili ti podatki od javnega interesa, saj je to ustanova zasebnega prava in odvetniške storitve (ne te odvetniške pisarne niti drugih) niso plačane iz proračuna Republike Slovenije. Odvetniška pisarna Senica je sicer odvetniška pisarna te ustanove že 15 let, od same ustanovitve. Torej so bile pogodbe podpisane še preden sem prevzel vodenje ITF. Ravno nasprotno: v času mojega vodenja ITF smo sredstva za odvetniške storitve znižali ter lani vse pogodbe prekinili. Sodelovanje z odvetniškimi pisarnami v naši ustanovi nismo nikoli skrivali in bi o tem spregovoril tudi na sodlišču, če bi bil o tem povprašan.
Dorijan Maršič

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
miro senica Katarine Kresal seriji kazenskih tožb Dorijana Maršiča Uroš Petohleba Zvjezdana Radonjića Petra Jamnikarja Blažem Kavčičem DORIJAN MARŠIČ MOLČI O POGODBI Z MIROM SENICO dorijan maršič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Primer razvpitega Senice in množična vrnitev stranke LDS - med sodne klopi