objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Ponedeljek, 24. marec 2014 ob 06:50

Čeprav Janković & Co. grozijo, Gregor Virant ta teden še ne bo padel
Generalnega sekretarja Igorja Bordona naj bi poniževal, hvalil in opravljal, kot to Virant zna, je slišati iz Državljanske liste. Kjer bi Viranta sicer zamenjali, vendar dlje od pogovorov ob pivu ne pridejo
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Tik pred štartom svoje druge interpelacije (državni zbor začne zasedati v sredo, prvopodpisani pri tej interpelaciji zoper ministra za notranje zadeve Gregorja Viranta pa je bivši poslanec njegove Državljanske liste Ivan Vogrin) je Virant preživel težak teden. Zaradi spornih nakupov poceni letalskih vozovnic Adrie Airways se je petkrat zapored (od ponedeljska do petka) znašel na naslovnici časopisa Dnevnik, kjer zahtevajo njegov odstop, pa niti enkrat na naslovnici časopisa Delo, ki velja za časnik kabineta predsednice vlade Alenke Bratušek.
Po eni strani to ponovno kaže na žalostno stanje duha in (ne)profesionalnost slovenskih medijev, po drugi strani pa na "trenutni politični status" Gregorja Viranta. On ostaja edini "pravi zaveznik" Bratuškove, hkrati pa zakulisna in javna tarča številnih politikov znotraj vlade ter vladne koalicije, predvsem kroga okoli ljubljanskega župana Zorana Jankovića, pa tudi nekaterih vodilnih Socialnih demokratov, denimo predsednika stranke Igorja Lukšiča in vodje poslanske skupine Matjaža Hana.
"Jankovićevi ljudje" so minule dni spet pospešeno prepričevali, da vlada ne po padla, četudi pade Virant. Saj naj bi tudi nekateri poslanci Državljanske liste imeli Viranta "poln kufer", zato bi stranka ostala v vladi, čeprav bi Viranta odnesla interpelacija. Zoran Janković se je v ožjih družbah celo hvalil, da Gregor Virant niti interpelacije ne bo dočakal, ker naj bi "danes ali jutri prišlo ven še nekaj hujšega," kot so letalske karte ali nenadni odstop generalnega sekretarja DL Igorja Bordona.
Odstop sekretarja Bordona menda ni toliko povezan z letalskimi kartami, bolj z medsebojnim odnosom med Bordonom in Gregorjem Virantom. Ta naj bi generalnega sekretarja poniževal, hvalil in opravljal, kot to Virant zna in dela, pravijo naši viri iz Državljanske liste. Bordon se je za sestanke z Virantom moral naročati vnaprej na ministrstvu za notranje zadeve, ko je prišel tja, pa naj bi mu Virantova tajnica povedala, da minister Virant "nima časa". Potem ga je Virant spet hvalil, "ti si car" in mu dajal proste roke, nato pa ga je nekje drugje opravljal, kako slabo dela.
Je pa Igorju Bordonu, ki je očitno izkoristil afero okoli Virantovih letalskih kart in "pobegnil", menda ustrezalo, da je generalni sekretar Državljanske liste, zaradi svojih poslov in podjetja na Obali. Namesto Bordona bo funkcijo generalnega sekretarja Virantove stranke kmalu prevzel dosedanji tiskovni predstavnik Žoni Stanovnik, ki sicer velja za "fajn fanta", vendar je brez političnih izkušenj in vprašljivega dometa. Zato bo to poslej bolj funkcija Virantovega "osebnega tajnika" znotraj DL.
Znotraj Državljanske liste, predvsem pa med miljejem bivših vodilnih politikov te stranke, tistih, ki jih je Gregor Virant tako ali drugače odstranil ali pa se jim je odrekel, se sicer znova pojavljalo govorice, da bodo Viranta v stranki - zamenjali. Vendar dlje od "pogovorov ob pivu", kot pravi eden od naših virov, nikoli ne pridejo. Nenazadnje, danes praktično ni več dovolj močne osebnosti v Državljanski listi, ki bi na čelu mini puča lahko odnesla Viranta.
SKLEP IZVRŠILNEGA ODBORA ZA SENKA PLIČANIČA
Minister za pravosodje Senko Pličanič bi Viranta sicer lahko zamenjal, vendar bi to storil samo v primeru, če bi šlo za dogovor med njim in Virantom, rušil pa ga definitivno ne bo. Poleg tega ima Senko Pličanič v žepu že sklep zadnje seje izvršilnega odbora stranke, da bo on nosilec kandidatne liste na volitvah v evropski parlament. Listo mora formalno potrditi le še svet stranke.
Če poslanska skupina Državljanske liste potihoma drži pesti, da bodo umazano delo zamenjave Gregorja Viranta med prihajajočo interpelacijo opravili poslanci Desusa ali Socialnih demokratov, se motijo. Oboji bodo na koncu glasovali v skladu s koalicijsko pogodbo (kar je, vsaj za Desus, njihov prvak in minister za zunanje zadeve Karl Erjavec že napovedal), kjer piše, da se opozicijskih interpelacij ne sme podpreti ... In tako se bo ta teden odločilo tudi znotraj poslanske skupine Pozitivne Slovenije.
NANA BREJC VIRANT: NE GREGA, TI BOŠ TO VZEL ...
Zato morda bolj zabavajo resnične zgodbice o tem, kako ima še vedno največji vpliv na Gregorja Viranta njegova žena Nana Brejc Virant. Ona naj bi ga tudi nagovarjala, naj kandidira za poslanca v evropskem parlamentu, saj bi ga potem v Bruslju lahko "uvedla v lajf" ...
Nana Brejc Virant naj bi bila tudi "glavni krivec" številnih Virantovih afer, recimo tiste s famoznim nadomestilom za ministrsko plačo, ki je Gregorju Virantu tik pred parlamentarnimi volitvami novembra 2011 spodnesla vsaj deset odstotkov volilnih glasov, morda pa celo volilno zmago.
Ko je na enem od "družinskih srečanj" Virantov oče svetoval Gregorju Virantu, naj se raje odreče nadomestilu, če želi še kdaj delati v politiki, je vmes posegla Nana Brejc Virant in dejala: "Ne, Grega, ti boš to vzel, ker ti to pripada ..."
Vse ostalo je že zgodovina ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Gregorja Viranta Ivan Vogrin Alenke Bratušek Zorana Jankovića Igorja Lukšiča Matjaža Hana Igorja Bordona Žoni Stanovnik SKLEP IZVRŠILNEGA ODBORA ZA SENKA PLIČANIČA Senko Pličanič karl erjavec NANA BREJC VIRANT: NE GREGA, TI BOŠ TO VZEL ... Nana Brejc Virant

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Čeprav Janković & Co. grozijo, Gregor Virant ta teden še ne bo padel