objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 25. marec 2014 ob 07:04

Denar za novo stranko IDS posredno tudi od nemške skrajne levice Die Linke?
Na meji zakonitosti. Radikalna skupina študentska Iskra naj bi bila v resnici prikriti politični pomladek nove politične stranke Iniciative za demokratični socializem
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Nova politična stranka Iniciativa za demokratični socializem (IDS) ima močno ideološko zaledje in podporo posameznih medijev, denimo tednika Mladine ali časopisa Delo, toda za dober volilni rezultat, kaj šele volilno zmago, to ni dovolj. Potreben je namreč tudi denar, kapital.
Zaradi pomanjkanja "kapitalskega zaledja" so se pri financiranju stranke v IDS odločili za precej nenavaden in morda celo nezakonit manever, vsaj kar zadeva Zakon o skupnosti študentov. Del denarja za financiranje politične kampanje naj bi namreč speljali (nekateri naši viri pri tem uporabljajo celo besedo "ukradli") študentom, ki so tudi ključna kadrovska in volilna baza IDS.
Kako? Formirali so svoj "politični pomladek", ki deluje kot ena od študentskih skupin znotraj ŠOU v Ljubljani. In sicer skupino študentska Iskra, aktivno šele okoli leto dni, ki se deklarira kot skupina za pravice študentov, gre pa za radikalno levo politično grupacijo, katere cilj je "popolna oblast" in "spremembe družbene ter ustavne ureditve."
Začelo se je z Delavsko-punkersko univerzo (DPU), pri čemer naveze z DPU ne zanikajo nit pri IDS niti pri Iskri. Delavsko-punkerska univerza, ki že nekaj časa združuje "progresivne" študente in mlade, pa ne deluje kot samostojna pravna oseba, ampak je stalni projekt ljubljanskega Mirovnega inštituta, le-tega pa poleg IDS in Iskre, posredno ali neposredno financira tudi izjemno vplivna nemška politična fundacija Rosa Luxemburg Stiftung. Namen fundacije je tudi širiti nemški vpliv med potencialnimi bodočimi političnimi ter mnenjskimi voditelji, sicer pa je fundacija pod vplivom nemške skrajne levice Die Linke.
Sedež fundacije Rosa Luxemburg Stiftung je v Berlinu.
OD ROSE LUXEMBURG DO OSAME BIN LADNA
Po besedah poznavalcev nemške fundacije gre za institucijo, ki je "zadolžena za podporo in zagotavljanje prijaznega odnosa do Nemčije, predvsem med "bratskimi" političnimi strankami in skupinami radikalno levega političnega pola, anarhistov, komunistov in socialistov." Jedro radikalne anarhistično-marksistične misli v Sloveniji pa, kot je znano, predstavlja Mirovni inštitut, kjer so radikalno ideologijo sicer želeli že večkrat formalizirati, vendar so posamezni projekti, denimo Mi smo univerza (MSU) propadli ... So pa kadrovsko zaledje črpali iz Delavsko-punkerske univerze in različnih študentskih radikalnih društev.
Mimogrede, soustanoviteljica Mirovnega inštituta Vlasta Jalušič bo ena od uvodničark na četrkovi razpravi Kučanovega Foruma 21 v Cankarjevem domu na temo "Ali ima nasilje v Sloveniji ideološko podlago?". Govorec bo tudi novinar TV Slovenija Erik Valenčič, avtor televizijskega dokumentarca "Koalicija sovraštva", ki naokoli rad maršira v majici s podobo pokojnega poveljnika Al Kaide Osame bin Ladna. Omenjeni dokumentarec si bodo pred začetkom razprave ogledali tudi člani Foruma 21.
Predsednik enega od takšnih društev je bil tudi Luka Mesec, danes že kot koodinator sveta stranke IDS oziroma neuradni predsednik politične stranke.
KLJUČNI MOŽ JE RASTKO MOČNIK
Nadaljevanje projekta Mi smo univerza je bila že znana zasedba ljubljanske Filozofske fakultete. Takrat je MSU vodil član programskega odbora Delavsko-punkerske univerze Primož Kraševec, sociolog in menda tudi vodilni ideolog stranke IDS, poleg še nekaterih vidnih članov programskega odbora DPU ter ideologov IDS, politologa Saše Furlana, Aneja Korsike ter Roka Kogeja, no, ideološki oče "celotne zgodbe" pa je že od samega začetka znani filozof in sociolog Rastko Močnik.
"Ko so se odnosi znotraj projekta Mi smo univerza začeli formalizirati," pravijo naši viri, "je Rastko Močnik v MSU vpoklical" svoje najbolj zveste kadre, Luko Mesca, Ano Štromajer in Miho Kordiša, ki jih ne povezuje samo navezanost na Močnika, ampak tudi funkcionarska kariera v ŠOU." Miha Kordiš, na primer, je danes poslanec Iskre v zboru ŠOU.
Medtem ko je predsednik Iskre Klemen Knez pred časom odstopil, vedno bolj vidno vlogo znotraj Iskre prevzema Jaša Lategano, sicer tudi sin vodilnega sindikalista javnega sektorja Branimirja Štruklja.
Iz MSU in zasebne filozofske fakultete so se tako - ob podpori fundacije Rosa Luxemburg Stiftung - razvila tri gibanja: 150, BojZa, ki ga vodi Andrej Kurnik, profesor politologije na Fakulteti za družbene vede, in MSU, iz tega jedra pa je izšla tudi Iskra.
Cilji študentske Iskre so po navedbah poznavalcev "prevzem oblasti na ŠOU Ljubljana in skozi študentsko organizacijo zagotoviti kapitalsko zaledje za naskok na prihodnje parlamentarne volitve, hkrati pa ŠOU uporabiti kot komunikacijsko in mobilizacijsko sredstvo za sistematično dostavo študentov na vodilna mesta."
"Da bi razumeli in videli povezave" med novo stranko IDS, Delavsko-punkersko univerzo, MSU, Iskro ter Mirovnim inštitutom, pa ne samo zaradi posredne ali neposredne navezanosti na lepe finančne donacije fundacije Rosa Luxemburg Stiftung, "res ni potrebno biti niti raziskovalni novinar, niti detektiv", pravijo naši viri iz tega miljeja.
SPLETNA OMREŽJA, TOVARIŠKE IN POSLOVNE POVEZAVE
Vse te povezave so namreč jasno razvidne na spletnih socialnih omrežjih, gre za "tovariške" in poslovne povezave. Direktor in zakoniti zastopnik Inštituta za delavske študije je Luka Mesec, inštitut pa naj bi bil ustanovljen zato, ker Delavsko-punkerska univerza ni pravna oseba, ki jo sicer nujno potrebujete za črpanje denarja (ali celo fiktivne račune), tudi iz davkoplačevalskih virov. In po naših informacijah se ravno prek Inštituta za delavske študije, katerega "partnerja" sta Delavsko-punkerska univerza in Mirovni inštitut, kanalizira denar fundacije Rosa Luxemburg, konkretno pa naj bi bila za to zadolžena zagrebška izpostava te nemške fundacije.
Podoben mehanizem naj bi imel v rokah Rok Kogej, ki naj bi - kot direktor in urednik - prek "svoje" založbe Sophia obvladoval celotno produkcijo ideološko-promocijskega gradiva. Tukaj zraven lahko še prištejemo, tako naši viri, tudi politične seminarje študentske Iskre, ki naj bi bili "daleč od dopolnilnih izobraževanj in dejansko predstavljajo politično agitacijo za stranko IDS v okviru javnih izobraževalnih institucij" oziroma za Združeno levico (TRS, Demokratsko stranko dela in IDS) pred prihajajočimi volitvami v evropski parlament.
"To pa je nekaj, kar si celo SDM, pomladek Janševe SDS, ne more privoščiti na zasebnih fakultetah Petra Jambreka," dodajajo isti viri.
Na teh, navidezno izobraževalnih seminarjih, seveda čisto naključno predavajo Luka Mesec, Primož Krašovec, Sašo Furlan ali Rastko Močnik ...
FINANCIRANJE NOVIH POLITIČNIH STRANK - TABU TEMA
Sicer pa je zelo zanimivo, kako in zakaj je financiranje novih političnih strank za slovenske mainstream medije tako rekoč - tabu tema?
Kot da bi denar za njihove kampanje padal z neba ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Rosa Luxemburg Stiftung OD ROSE LUXEMBURG DO OSAME BIN LADNA Vlasta Jalušič Kučanovega Erik Valenčič Osame bin Ladna luka mesec KLJUČNI MOŽ JE RASTKO MOČNIK Primož Kraševec Saše Furlana Aneja Korsike Roka Kogeja rastko močnik Ano Štromajer Miho Kordiša Klemen Knez Jaša Lategano Branimirja Štruklja Andrej Kurnik SPLETNA OMREŽJA, TOVARIŠKE IN POSLOVNE POVEZAVE Janševe Petra Jambreka FINANCIRANJE NOVIH POLITIČNIH STRANK - TABU TEMA

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Denar za novo stranko IDS posredno tudi od nemške skrajne levice Die Linke?