objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Torek, 1. april 2014 ob 06:56

Sedem let skomin Požareporta. Bilo je dovolj, odhajam na časopis Večer!
... in šest razlogov, zakaj sem se odločil, da postanem urednik prve in nove nedeljske izdaje mariborskega časopisa Večer
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Mineva sedem let, odkar sem začel izdajati spletni portal Požareport.si.
 ... Aprila 2007 so bili povsem drugi časi. Slovenija in Evropa nista bili v recesiji, Janez Janša je vodil vlado, Danilo Slivnik Delo, Franci Zavrl Pristop, Janez Markeš je bil še desničar, Borut Pahor je kot evropski poslanec mesečno zaslužil približno 8 tisoč evrov neto in "prihajal skozi", Mirko (Miro) Senica je sredi Ljubljane v največji tajnosti pripravljal popolnoma neznano Katarino Kresal, da bo čez dva meseca prevzela LDS, Pavel Rupar, tedanji mega glasni in "mačo" vplivni poslanec SDS, ki smo ga zrušili s tabloidom Direkt, že počasi pakira v zapor, Alenka Bratušek je kot dolgonoga državna uslužbenka šarmirala takratnega ministra za finance, danes pokojnega Andreja Bajuka, novinarki Dnevnika Suzana Rankov in Vesna Vuković pa sta v člankih hvalili Boška Šrota in Andrijano Starina Kosem ... Še najmanj sprememb sta doživela Gregor Virant in Karl Erjavec - že takrat sta bila ministra!
Spletni mediji so šele nastajali. Za "launch" Požareporta sem porabil okroglih 90 tisoč evrov. Nekaj prihrankov, celotno odpravnino iz Dnevnikove hiše (odšel sem kot odgovorni urednik Direkta), nekaj sem si tudi sposodil.
Bili smo pravi start up, čez kakšno leto so prišli bralci (obiskovalci) in oglaševalci. Prvi plus v poslovni bilanci se je pojavil leta 2009.
Ponudbe za delo in službe v drugih medijih so prihajale in odhajale. Doslej sem jih prijazno zavračal, no, zdaj sem se pa za eno le odločil. Točno tam, morda malce nostalgično, kjer sem tudi jaz začel svojo novinarsko kariero.
Prihodnjo nedeljo, 6. aprila, bo prvič izšla nedeljska izdaja časopisa Večer.
... In sprejel sem ponudbo direktorja Jureta Struca ter odgovorne urednice Katje Šeruga, da kot urednik prevzamem nedeljski Večer.
Po vzoru Nedela "nekakšen" Nevečer.
Zakaj sem se tako odločil, bom skušal pojasniti v nadaljevanju.
PRVIČ. "Vračam se domov," kot poje Alfi Nipič, "v moj Maribor ..." Morda ni naključje, bolj pomenljiva usoda, da se vračam ravno ob zavidljivi 850. obletnici tega mesta. Čeprav je Maribor v hudi krizi (no, letos opažam, da kriza vendarle počasi najeda tudi egoistično Ljubljano, kjer kraljuje javni sektor), vam povem, da ni lepšega kot je Pohorje spomladi. Kakšna turna smuka, tega nimajo, kot pravi moj prijatelj Božidar Novak, solastnik mariborske oglaševalske agencije Spem, niti St. Moritz, niti Aspen, kaj šele Pokljuka ali Krvavec.
Poleg tega so za Mariborčane v Ljubljani, čeprav veljamo za zelo sposobne ter iznajdljive, težki časi. Samo poglejte Zorana Predina, kako je živčen, in kaj so povprečneži na Delu naredili z Markom Crnkovičem?!
Ampak, stanovanje v Ljubljani bom za vsak slučaj še obdržal.
DRUGIČ. Moja uredniška plača na Večeru, sploh za Maribor, ne bo slaba. Okoli 3.200 evrov bruto (osnova), kar je celo več, kot bo prejemal novi predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Boris Štefanec. Poleg "redne plače" pa dobiš tudi fine dodatke, recimo zastonj letno smučarsko karto za Pohorje ali VIP vstopnico za tekme NK Maribora.
TRETJIČ. Po sedmih letih pisanja dveh ali treh člankov dnevno res postaneš malo utrujen. Priznam. Novinarska norma na Večeru je lažja, dva do tri članke na teden, itak pa bom urednik in pisal same nobel uredniške uvodnike, zato se tudi nobenemu ne bom več zameril.
Malo me je tudi psihično pretresla tale zadnja afera s Kpk. Mislim sem, da bom z ekskluzivnim razkritjem članstva Borisa Štefanca v Pozitivni Sloveniji odstranil - Štefanca, pa sem nesrečno ogrozil celo kariero predsednika republike Pahorja.
Tega namreč resnično nisem hotel. 
ČETRTIČ. Večer ima perspektivo! Glejte, prodana naklada je lani upadla samo za 8,6 odstotka, izguba iz poslovanja za leto 2013 pa je znašala nekaj manj kot 800 tisoč evrov, podobno kot leto dni prej. Kar dobro se še držijo. Saj mediji niso biznis, gre za javno mnenje. Tu imajo novinarji Večera spet prav.
Poleg tega sprejemajo pametne odločitve. Zdaj ukinjajo tednik 7D(ni), ki je v minulih letih sam naredil za 1,5 milijona evrov izgube.
PETIČ. Ja, prepričala me je tudi Katja Šeruga. Pred dvema letoma je bila res najbolj prepoznavna televizijska novinarka, potem pa se je pogumno odločila, da odide iz Pop TV-ja na Večer in se odlično vživela v svoje domače okolje. Zelo hitro je postala pridna članica "Matija-Stepišnikove Večerove četice."
Mene tudi čisto nič ne moti, če se Katja še intimno "dobiva" s podrejenim urednikom Aljošo Peršakom, dokler to ne vpliva na delo ali vsebino Večera. Sicer pa bomo ob dopoldnevih skupaj posedali v prestižnem Rožmarinu, ki mu nekateri moji ljubljanski prijatelji pravijo kar mariborski As.
Pri "Šerugici" cenim tudi to, kako je preživela grdo afero z razkritjem dvojnih zunanjih honorarjev, ki jih je kot mlada novinarka zahtevala za svoje objave člankov v Večeru. Čuj, malo se je potuhnila, pa je šlo mimo, čeprav imam, med nami, vendarle občutek, da je madež žal le ostal in ni več tako, kot je bilo ..
In ŠESTIČ. Nenazadnje, mislim, da imam tudi lepo podporo lastnikov Večera - Pivovarne Laško. Vem, da sta Matej Lahovnik in Matjaž Han o tem govorila s predsednikom uprave Dušanom Zorkom. Zakaj pa ne, Han je tudi mojemu soimenjaku Bojanu Budji pomagal, da je kot edini slovenski novinar doslej hkrati urednikoval Delu in Slovenskim novicam. To ni čista politična podpora, saj Matej Lahovnik ni več politik.
Slišim, da tudi Borut Jamnik ni imel ničesar proti, čeprav se midva do zdaj o tem še nisva pogovarjala. Se bova pa v prihodnjih dneh, ker realno ne morem in tudi ne smem mimo njega.
Poleg tega, saj ima Borut Jamnik pod sabo Dnevnik, Finance in del televizije Pop TV (novinarko Katarino Matejčič), bo pa že preživel en Nevečer ...
POŽAREPORT PA NE BO KAR IZGINIL ...
Spletni portal in blagovna znamka Požareport pa ne bosta kar tako izginila, izpuhtela ... Občasno bom še objavljal do poletja, imam namreč podpisane obveznosti do oglaševalcev, kar ni šala. Prav tako bom vsaj še nekaj časa vodil svojo pogovorno oddajo na TV3 Medias.
Mimogrede, ravno ta četrtek je moj gost na TV3 znani mariborski intelektualec in politik Teodor Lorenčič.
Potem pa tu ne bom več pisal. In hvala za pozornost!

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janez Janša danilo slivnik franci zavrl Janez Markeš Borut Pahor Mirko miro Senica Katarino Kresal Pavel Rupar Alenka Bratušek Andreja Bajuka suzana rankov Vesna Vuković Boška Šrota Andrijano Starina Kosem Gregor Virant karl erjavec Jureta Struca Katje Šeruga PRVIČ. Alfi Nipič Božidar Novak Zorana Predina Markom Crnkovićem DRUGIČ. Boris Štefanec TRETJIČ. ČETRTIČ. PETIČ Matija Stepišnikove Aljošo Peršakom ŠESTIČ. matej lahovnik Matjaž Han Dušanom Zorkom Bojanu Budj i borut jamnik Katarino Matejčič POŽAREPORT PA NE BO KAR IZGINIL ... Teodor Lorenčič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Sedem let skomin Požareporta. Bilo je dovolj, odhajam na časopis Večer!