objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Torek, 8. april 2014 ob 06:59

Nataša Pirc Musar na RTV. Politično izbrana telebajska že ponižuje hišo!
Izvolitev Nataše Pirc Musar za novo generalno direktorico javne televizije je bila klasična politična operacija, njena napoved, da bo zraven pripeljala Gorazda Slaka, pa je zgrozila hodnike RTV
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Izvolitev informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar na funkcijo generalne direktorice RTV Slovenija je klasičen primer prave politične operacije. Znotraj programskega sveta se je namreč odvila ena od tistih verzij, ki so jo precizno napovedovali dobro obveščeni, poznavalci in znani lobisti, potem ko se je tudi uradno izvedelo, kdo vse so prijavljeni kandidati za generalnega direktorja RTV Slovenija. Da Nataša Pirc Musar lahko zmaga, če se bo na koncu pomerila z odgovorno urednico tretjega televizijskega programa Ljerko Bizilj, bo pa izgubila, če bosta v zadnjem krogu pristala Nataša Pirc Musar ter dosedanji generalni direktor RTV Marko Filli. Ljerka Bizij je na koncu dobila točno toliko glasov (13), kot jih v sedanji sestavi programskega sveta zmore politična desnica, in Nataša Pirc Musar je v finalu zbrala spet točno toliko glasov, kot jih premore poenotena levica (15).
Včerajšnja seja programskega sveta (trajala je skoraj celih pet ur) se je začela predvidljivo. Slabo uro pred samo sejo je nekdanji minister za zunanje zadeve Dimitrij Rupel dokaj pričakovano odstopil od kandidature, potem ko si je realno "izračunal", koliko glasov programskih svetnikov lahko dobi - maksimalno tri do pet!
 
STVAR POLITIČNE TEHNIKE. DESNICA 13 - LEVICA 15
Marko Filli je imel pripravljenih pet glasov, ki jih obvladujejo Socialni demokrati, zvest glas enega od programskih svetnikov, ki predstavljajo zaposlene (Igorja Kuralta), štiri glasove pa mu je "pripeljal" direktor TVS Janez Lombergar. Nataša Pirc Musar je imela zagotovljeno podporo članov programskega sveta "trde" levice (bivši Zares in LDS, kabinet predsednice vlade Alenke Bratušek in dela preostanka vladne koalicije), skupaj 9 glasov, Ljerka Bizilj pa je lahko v prvem krogu računala na glasove desnice.
Kdo je za koga lobiral smo pisali že v članku z naslovom Dvoma ni več. Nataša Pirc Musar s pomočjo Alenke Bratušek na čelo RTV.
Vse to se je že točno vedelo vnaprej, skoraj za vsakega programskega svetnika posebej, tudi za tiste, ki prihajajo iz tako imenovane "civilne družbe".
Za Brankico Petrovič iz ljubljanskega Mirovnega inštituta, na primer, je bilo popolnoma jasno, da bo glasovala tako, kot bo rekla PS ... enako velja za glasbenika Matjaža Steržeta, ki je blizu stranke Zares, v programskem svetu pa oba sedita kot "politično nedolžna" predstavnika civilne družbe?!
Napovedano glasovalno shemo ter razmerje sil znotraj programskega sveta je takoj potrdilo glasovanje v prvem krogu (Biziljeva 9, Pirc Musarjeva 9 in Filli 10 glasov), zato posredno celo držijo besede Nataše Pirc Musar, ki pravi, da "pred glasovanjem ni imela dobrega občutka." Pa ne gre za občutek, NPM je namreč točno vedela, kako stojijo stvari, potem ko je lobirala od politične stranke do stranke in od svetnika do svetnika.
Ja, nato pa v drugem krogu presenečenje. Obe kandidatki sta ostali pri svojem znanem dometu, Marko Filli je odstal brez dveh glasov, trije glasovi pa so bili - neveljavni. Ker se trije svetniki na glasovnice niso upali (pozabili?!) podpisati, pri čemer je bil sicer pri vsakem glasovanju en glas neveljaven!
Namreč, glasovanje je tajno, v bistvu pa javno, saj imamo novinarji (javnost) po koncu glasovanja pravico zahtevati pregled glasovalnih lističev. Razen, če (nam) tega tokrat ne bo prepovedala še vedno informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar ..
Tako je Marko Filli izpadel, tretji krog pa je bil zgolj stvar politične tehnike.
Glasovi levice, ki jih je imel Filli, so po vnaprejšnjem dogovoru prestopili k Nataši Pirc Musar (15), del Fillijevih glasov na desnici ("tistih" od Janeza Lombergarja) pa so prestopili k Ljerki Bizilj (13), in spet ob enem neveljavnem glasu.
Čista politična matematika, lahko bi rekli "v nulo"!
Same tako imenovane "predstavitve" kandidatk in kandidatov ter vprašanja posameznih programskih svetnikov so bila zgolj predstava za javnost.
Smo pa zato - med nastopom Nataše Pirc Musar - ponovno doživeli totalno hipertrofijo njenih ambicij. Takšno mešanico naspidirane samozavesti, jeze, sovraštva in celo želje po maščevanju "z bičem" (ta izraz je uporabila sama!) znotraj hiše - kjer je nekoč delala in ne čisto uspela, zato je tudi pobegnila na Pop TV - eni že dolgi ni(sm)o videli. Nataša Pirc Musar se je spustila celo tako nizko, da je svojo predstavitev začela z banalnim tračarskim besednjakom, češ - "Janez Lombergar po hodnikih RTV razlaga, da sem buldožer ..."
Poleg "nesrečnega" Lombergarja, ki mu mandat na čelu TVS sicer poteče šele prihodnjo pomlad, glede na napovedi Nataše Pirc Musar pa lahko začne že danes pospravljati svojo pisarno, je bilo ob včerajšnji zmagi Nataše Pirc Musar videti strah in trepet tudi med prisotnimi obrazi vodilnih televizijcev. Hja, tudi Marija Miša Molk (ki je bila ves čas na seji sveta, čeprav ni vabljena) ni mogla skriti razočaranja, ker je "padel" Marko Filli, saj je doslej podpisoval čisto vse, kar se je Molkovi zahotelo. Glede na katastrofalno slabe rejtinge gledanosti, ki jih dosega njena hčerka Ula Furlan z oddajo Nedeljsko popoldne z Ulo, je panika "mame" Molkove še kako razumljiva.
 
GLAVNI NA PROGRAMU BO LUZER SLAK
Je pa Nataša Pirc Musar, ki so ji že pred leti, ko je še delala na televiziji, prilepili slavni vzdevek "telebajska" (čeravno so telebajski prijazni teve liki), nemudoma začela javno poniževati RTV hišo. Z napovedjo, da bo za svojega programskega namestnika pripeljala Gorazda Slaka, nekdanjega programskega direktorja Pop TV in Kanala A. Pa ne samo zato, ker to resnično grozi s "komecializacijo" programa TVS, ampak predvsem zato, ker Slak znotraj televizijske scene slovi kot "luzer". Iz stavbe Pop TV in Kanala A so ga "spodili" celo dvakrat, nazadnje potem, ko je propadel njegov projekt plačljivih programov Pop Nonstop. Pred časom se je neuspešno ponujal tudi vodstvu Planeta TV. Poleg tega, tisti, ki Gorazda Slaka bolje poznajo, vedo povedati, da zna biti izjemno aroganten in nesramen - če dobi oblast.
Zdaj se na Pro Plusu (Pop TV in Kanalu A), zaradi Nataše Pirc Musar in Gorazda Slaka, rtvejevcem najverjetneje samo smejijo.
Da Natašo Pirc Musar kot generalno direktorico RTV zanima prevsem vodenje televizijskih programov, pa je itak povedala tudi sama ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Nataše Pirc Musar Ljerko Bizilj Marko Filli dimitrij rupel STVAR POLITIČNE TEHNIKE . DESNICA 13 - LEVICA 15 Igorja Kuralta Janez Lombergar Alenke Bratušek Brankico Petrovič Matjaža Steržeta Marija Miša Molk Ula Furlan GLAVNI NA PROGRAMU BO LUZER SLAK Gorazda Slaka

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Nataša Pirc Musar na RTV. Politično izbrana telebajska že ponižuje hišo!