objavi na
pozareport.si

forum

Kolumna Bojan Korsika

Petek, 25. april 2014 ob 06:16

Kranjska deželna blaznica. Danes - zenit spopada med Kučanom in Jankovićem
Ferderbani politični sin Zoran Janković razume nekaj ključnega: da je moč politične vretenčarje, ki jih producira pramatica Milan Kučan, hitro ustrahovati, podkupiti ali še bolje, napraviti za janičarje
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Ne želim zasmehovati posameznikov, ki danes v vse večjem številu iščejo pomoč na naših psihiatričnih klinikah. Še več. Mislim, da so prav oni marsikdaj nedolžne žrtve različnih sociopatov in psihopatov, ki na “prostosti” krožijo po naši deželi Kranjski.
TUDI JANKO POKERS STARS
Prav to mi je prišlo na misel, ko sem prebral vest, da predsednik uprave slovenske državne Nove ljubljanske banke Janko Medja igra poker, ne za hec, ampak resno, kar je potrjeno na pokeraških internetnih lestvicah. Očitno je pri tem celo uspešen in tega do zdaj ni niti zanikal.
Lahko skomignemo z rameni in si rečemo: "Pa kaj potem, v svojem prostem času lahko dela, kar hoče." Ampak še zdaleč ni tako.
Janko Medja je predsednik uprave naše največje državne banke. In če je na tem položaju nekdo, ki kaže znake (prek igranja) bolezni odvisnosti, so dali vsi tisti, ki so odgovorni za njegovo "delovno mesto", jasno znamenje vsej naciji, da je lahko na enem najpomebnejših položajev v državi nekdo, za katerega je vnaprej jasno, da zaradi motnje ne vemo, kako bo deloval in se odzval v določenih okoliščinah. Po eni strani. Po drugi strani pa je to tudi močan signal, da je pridobivanje dohodka z varčevanjem v banki "posel za norce" in nemočno rajo, saj je pravi način za pridobivanje dohodka igranje pokra in hazarderstvo.
 
ITALIJANI TAKO ...
Prav gotovo bi bilo drugače, če bi Janko Medja delal v kakem zasebnem podjetju ali banki. Tam bi bilo od nadzornega sveta odvisno, ali bi zaposlovala takšnega odvisnika. Dejstvo je, da so ga italijanski lastniki banke Unicredit v Sloveniji, v kateri je bil Medja član uprave, predčasno odslovili. Ali tudi zaradi kakšne odvisnosti, javnosti ni znano, govoric pa je obilo.
 
PSIHIATRIČNI GUVERNER JAZBEC PA TAKO ...
Ko so Banko Slovenije mediji pocukali za rokav zaradi te res “nore” scene, se je Banka Slovenije (BS) takoj skrila za odgovornost nadzornega sveta NLB (vodil ga je France Arhar, ki je iz izogibanja osebni odgovornosti naredil umetnost) in, podčrtujem, resnično noro dodala še "psihiatrično evaluacijo" vprašanja, kdaj kdo postane odvisnik od nečesa. Torej, Banka Slovenije se čisto resno skriva za vprašanjem, s katerim se ukvarja psihiatrična stroka - kdaj nekdo postane odvisnik in kdaj to ni.
"Ta situacija (to je igranje pokra, op.p.) bi bila zlasti problematična v primeru visokih denarnih vložkov, ki bi nakazovala na zasvojenost igralca s temi igrami (Dnevnik, 7.4. 2014)."
Resnično je "noro", da se Banka Slovenije in guverner Boštjan Jazbec spuščata v "psihiatrične evaluacije" in v bistvu namigujeta, da Medjeva odvisnost ni kritična oziroma dokazana. In se tako poniglavo izogneta osnovnemu vprašanju - ali ima Janko Medja še lahko licenco za opravljanje svojega dela ali ne. Torej nečemu, o čemer bi morala na koncu suvereno odločati Banka Slovenije in njen guverner Boštjan Jazbec. Pa je guverner Jazbec skrivač in prelaga odgovornost na nadzorni svet NLB, na psihiatrijo, skuša vse relativizirati.
Ko je znameniti retorik Bill Clinton relativiziral seks s trditvijo, da oralni seks ni seks, je njegovo nastopanje imelo neki šarm; v Jazbečevem primeru pa se spreminja v kreaturo skrivaštva in izogibanja odgovornosti.

BOŠTJAN JAZBEC SKRIVAČ ŽE PRVIČ
Ko je namreč policija pred meseci Janka Medjo aretirala, je bil guverner Jazbec pasiven, skrival se je za odgovornostjo nadzornega sveta itd ... itd ...
Tam pa je sedel drugi cagavec in skrivač, France Arhar, ki seveda ni ničesar ukrenil.
Guverner Boštjan Jazbec je imel kristalno čist položaj. Če nekoga, ki mu Banka Slovenije podeli licenco, aretirajo, pač ne more imeti več te licence. In pika. Če pa bi menil drugače, bi moral aretacijo Janka Medje javno obsoditi kot politično aretacijo, kot vmešavanje policije v delo finančnega sistema.
Pa ni storil ničesar od tega.

ARHAR KOT SKRIVAČ ZA POLITIKO
France Arhar, "ugledni finančnik", kot so ga titulirali mediji, ki imajo spomin človeške ribice, je odstopil. Zaradi vmešavanja politike v "korporativno upravljanje". Lik in delo Franceta Arharja prav gotovo zaslužita posebno obravnavo. Toda če kaj, potem je bil France Arhar vedno tudi del politike (celo kandidat za predsednika države, vlade in ljubljanskega župana), ne sicer v centru, ampak na obrobju.
Kot je dobro nekdaj predaval Franc Šetinc: "Novinar ni zgolj novinar, ampak je delavec zveze komunistov v novinarstvu." Analogno temu je bil France Arhar vedno delavec politike v financah in ne "ugleden finančnik".
Seveda France Arhar ni odstopil zaradi tega, ker bi sprejel odgovornost, ampak zato, ker ga je povozila politika, močnejša od njegove.

NEVRETENČARJI KOT POLITIČNA KULTURA
Samo po sebi se postavlja vprašanje, zakaj se na ključnih položajih  slovenske družbe pojavlja tako izjemno število "strokovnih nevretenčarjev".
Naj poleg Jazbeca in Arharja omenimo samo na primer generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja in predsednika vrhovnega sodišča Branka Maslešo. Ob problemih oba delujeta na podoben način kot guverner Jazbec - skrivaško ter s prelaganjem odgovornosti. Skratka, daleč, zelo daleč od tega, da bi bili omenjeni kakršnekoli osebnosti, ki bi prevzemale kakršnokoli odgovornost.
Temeljni vzrok za njihovo sterilnost in impotentnost je prav gotovo ta, da niso bili izbrani zaradi strokovnih referenc, ampak jih je izbrala politika (ki se ne kreira zgolj "v Murglah", kot poenostavljeno vpije desničarski tisk) in tej politiki so na koncu tudi odgovorni. Ne pa položaju, ki ga zasedajo. To je temeljni problem Slovenije.
 
IZOGIBANJE ODGOVORNOSTI IN POLITIČNI ŠAKALI
S tem celotna politika in državna uprava pošiljata družbi sporočilo, da je skrivaštvo, izogibanje odgovornosti tudi na najbolj odgovornih delovnih mestih (kar na primer položaj guvernerja Banke Slovenije vsekakor je) pogoj za premik in obstoj posameznika v prehrambni verigi. In v takšni politični močvari krožijo tudi popolnoma drugačni posamezniki.
Takšni posamezniki, kot so Zoran Janković, Marko Jaklič, Rok Praprotnik, Janko Medja in tako dalje, so iz razumevanja takšnega skrivaštva ter izogibanja odgovornosti naredili kariero z uporabo minimalnega osebnega poguma.
In seveda se vsi čudimo, kako lahko vso nacijo držijo za vrat. Res noro.
 
P.S. Zato ni noro, da prav danes prihaja do zenita antagonistični spopad med Zoranom Jankovićem in njegovim političnim očetom - Milanom Kučanom.
Med Milanom Kučanom kot praočetom političnega nevretenčarstva (kar ne pomeni tega, da ni dal koga tudi kdaj zapreti), kot politikom, ki nikoli za nič ni prevzel odgovornosti, ampak jo je vedno zvračal na druge, kot politikom, ki se je vedno skrival v ozadju in se šele naknadno prerinil v ospredje (spomnimo se samo na slovensko osamosvojitev ...).
In Zoranom Jankovićem, "ferderbanim" političnim sinom Milana Kučana, ki nima do "očeta" nikakršnega spoštovanja, predvsem pa z nekaj osebnega poguma odlično razume nekaj ključnega. Namreč, da je moč politične nevretenčarje, ki jih producira pramatica imenovana "Milan Kučan", zelo hitro ustrahovati, podkupiti ali pa še bolje, napraviti za janičarje.
Kot ponavadi lahko slovenska nacija le nemočno opazuje spopad. Saj sta tako Milan Kučan kot Zoran Janković slaba rešitev za Slovenijo.
Še posebej, ker desna politična opcija v pomanjšani obliki proizvaja enake, če ne še trše politične nevretenčarje ...
 
Bojan Korsika je podjetnik in publicist
Kolumne izražajo stališča avtorjev in ne nujno tudi izdajatelja spletnega portala Požareport.si

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
TUDI JANKO POKERS STARS Janko Medja ITALIJANI TAKO ... PSIHIATRIČNI GUVERNER JAZBEC PA TAKO ... france arhar boštjan jazbec bill clinton Boštjan AZBEC SKRIVAČ ŽE PRVIČ ARHAR KOT SKRIVAČ ZA POLITIKO Franc Šetinc NEVRETENČARJI KOT POLITIČNA KULTURA Zvonka Fišerja Branka Maslešo IZOGIBANJE ODGOVORNOSTI IN POLITIČNI ŠAKALI zoran janković Marko Jaklič Rok Praprotnik P.S. Milanom Kučanom

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Kranjska deželna blaznica. Danes - zenit spopada med Kučanom in Jankovićem