objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 25. april 2014 ob 10:50

Najnovejše. Tudi če jo Janković premaga, Alenka Bratušek ne bo odstopila
xy
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Po najnovejših informacijah, ki prihajajo iz posameznih strank vladne koalicije, Alenka Bratušek tudi v primeru današnjega poraza na kongresu Pozitivne Slovenije ter izvolitve Zorana Jankovića za predsednika PS, kot predsednica vlade ne bo odstopila. Se pa že ipospešeno šče prava formula za njen obstoj na čelu sedanje vlade, ki naj bi prav tako obstala - vsaj še nekaj časa.
Po navedbah naših virov naj bi takšno odločitev začeli preigravati potem, ko je postalo jasno, da je Zoran Janković med člani Pozitivne Slovenije velik favorit za nocojšnjo izvolitev, sam naj bi v ožjih družbah napovedoval celo zmago 70 (odstotkov) proti 30! Naši viri blizu Jankovića sicer priznavajo, da je intervencija Milana Kučan (pred dvema dnevoma, ko je govoril o zasebnih in državnih interesih) nekoliko premešala karte, vendar naj bi Janković še vedno obvladoval trdno večino.
Večinsko razpoloženje znotraj članstva PS tudi kaže, da ni praktično nobenih možnosti, da bi lahko Bratuškova - po Jankovićevi zmagi - iz stranke potegnila nekaj njej "zvestih" poslancev ter ustanovila svojo poslansko skupino. To je tako rekoč nemogoče, trdijo naši viri iz Pozitivne Slovenije, medijsko poročanje o tem pa ocenjujejo zgolj za spine ter pritisk na člane stranke in krepitev pozicij Alenke Bratušek pred kongresom. Po mnenju naših virov Bratuškova ne premore dovolj karizme, da bi lahko stranko razklala na dvoje.
Zato se išče primerno rešitev za obstanek vlade pod vodstvom Pozitivne Slovenije in predsednice vlade Alenke Bratušek. V igri je več možnosti. Po eni od teh naj bi Bratuškova odstop z mesta premierke neformalno ponudila znotraj stranke PS, ki pa ga stranka ne bi sprejela. Po drugi varianti bi svoj odhod vezala na obljubljeno zaupnico v državnem zboru, ki pa bi jo tudi v tem primeru najverjetneje dobila.
Prvak stranke Desus Karl Erjavec menda ni problem, večja težava pa je Gregor Virant in njegova Državljanska lista, kjer pa naj bi tudi že obstajala različna mnenja, ali je res potrebno zapustiti vladno koalicijo, če je Zoran Janković samo predsednik stranke, Bratuškova pa ostale šefica vlade?! Tudi nekaterim poslankam DL se namreč čisto nič ne mudi na predčasne volitve. Podobna situacija vlada znotraj Socialnih demokratov, kjer je Igor Lukšič že dejal, da SD ne bo prva zapustila vlade. Lukšič je tudi proti temu, kar zdaj zagovarja Dejan Židan, da bi v primeru kongresne zmage Zorana Jankovića šli na predčasne volitve že julija, torej še pred poletjem.
Je pa, zanimivo, ožji krog okoli Zorana Jankovića menda pripravljen iti takoj na predčasne volitve.
 
 
 
 

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Alenka Bratušek Zorana Jankovića karl erjavec Gregor Virant Igor Lukšič Dejan Židan

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Najnovejše. Tudi če jo Janković premaga, Alenka Bratušek ne bo odstopila