objavi na
pozareport.si

forum

Kolumna Marko Crnkovič

Ponedeljek, 28. april 2014 ob 06:33

Kongres PS ali Mrtvec pride po ljubico
Med pozornostjo, posvečeno kongresu Pozitivne Slovenije, in lekcijami, ki bi jih lahko iz njega potegnili, je globok prepad
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Ljudje so z zadržanim dihom spremljali domnevno dramo, razumeli in naučili pa se - ne nepričakovano - niso nič.
 Šok ob Jankovićevem ponovnem vzponu na čelo PS ne priča o nevednosti, naivnosti, nezrelosti medijev, politikov, volilcev. Daleč od tega. Priča samo o zanikanju spoznanja, da je politika volja do moči. Priča o tem, da se zavedamo, kakšni so mehanizmi oblasti, vendar si tega nočemo priznati in gledamo stran.
Če komu ni všeč, da ga je Janković peljal v pisoar, to še ne pomeni, da je res naredil nekaj nerazumljivega, norega, iracionalnega, nelogičnega.
Lukšič je v sobotnih izrednih Odmevih rekel: "To presega meje politološke znanosti." Hahaha, se strinjam - ampak ali za to izjavo slutim skrito željo, da bi se politiki morali izogibati dejanjem, ki jih politologija ne zna razložiti?
Politologija še marsičesa ne bi znala razložiti: recimo tega, zakaj se je Jankoviću zahotelo postati župan Ljubljane, ustanoviti novo stranko, pridobiti podporo domnevno eminentnih javnih osebnosti in tako rekoč zmagati na volitvah.
Politologija ne bi znala razložiti niti tega, zakaj kljub temu ni bil sposoben sestaviti vlade, zakaj je z nakracanim pildkom čez eno leto le omogočil sestavo nove (skoraj svoje) vlade in zakaj se je nazadnje spet odločil za naskok na vrh svoje stranke.
Politologija ne zna nič pametnega povedati o slovenski politiki. Zato pa zna tem več povedati psihologija. Pa ne samo o Jankoviću, temveč tudi o vseh drugih.
Janković je ustanovil PS zato, da ne bi na oblast prišla desnica. In čeprav mu po relativni zmagi na volitvah 2011 ni uspelo ustanoviti vlade, je kljub vsemu v veliki meri njegova zasluga, da je mandat Janševe vlade trajal samo eno leto. Naivno je bilo pričakovati, da si nekega dne - ko se mu bo zdelo zanj primerno -, ne bo dal izplačati dividend. Če ste mislili, da se bo kar potuhnil, je z vami nekaj narobe, ne z Jankovićem.
O njem ima marsikdo - celo uradne institucije - povedati veliko in utemeljeno neprijetnega, obremenilnega, sramotnega. Toda zameriti Jankoviću, da je šel spet kandidirat za predsednika PS in zmagal in da je s tem, ob verjetnem padcu vlade, domnevno postavil na kocko usodo Slovenije, je čisti nesmisel.
Jankovićeva vrnitev ni povedala veliko novega o njem. Več je povedala o njegovih nasprotnikih - tako v stranki kot nasploh. Tudi jaz nisem njegov fan in ga ne bi volil niti mrtev. Vendar je dejstvo, da smo v petek zvečer v živo spremljali delovanje mehanizmov oblasti ali natančneje tehniko vzpona na oblast - ne pa politiko kot veščino upravljanja z javnimi zadevami. Kongres PS je bil kolikor-toliko zanimiv samo s tega stališča, sicer pa me je pustil neprizadetega in ciničnega.
Od vseh, ki smo jih kdaj imeli, se mi je vlada Alenke Bratušek ves čas zdela pokvarljiva roba: najbolj neuspešna, nekompetentna, amoralna, brez jasne usmeritve ali kaj šele vizije.
Naj prvi vrže vame kamen tisti, ki je hotel to vlado. Naj prvi vrže vame kamen tisti, ki misli, da je to vlado (kdorkoli) izvolil. Ste pozabili, da je bila Bratuškova dobra le za to, da ste se na vrat, na nos znebili Janše? Če niste, zakaj potem ne priznate Jankoviću, da je tudi on dovolj dober, da se znebimo Bratuškove? Se vam gospa nemara smili? Easy come, easy go. Tako to gre.
Edina neznanka ali če hočete iracionalnost v tem gambitu je, ali se bo Jankoviću končno le posrečilo postati premier. Sam si tega ne želim - toda ker Jankovićeva vlada najbrž ni najhujša stvar, ki bi se nam lahko zgodila, ostajam do te možnosti enako indiferenten kot do drugih.
Načeloma pa raje vidim, da se vlade - kot tudi posamezniki na vodilnih položajih, političnih in drugih - menjajo, če se izkaže, da niso dorasli svoji funkciji. Korist, ki jo sprememba prinese, pokrije škodo, ki jo sprememba povzroči.
Predčasne volitve so samo bavbav za volilce. Se vam ne zdi sumljivo, da nas s tem strašijo celo tisti, ki sedanje vlade ne podpirajo? Oklepanje Alenke Bratušek za vsako ceno je samo dokaz, da se večina niti ne zaveda, kako nizko smo v resnici padli.
It’s the psychology, stupid!
 
Marko Crnkovič na Twitterju: @crnkovic
Kolumne izražajo stališča avtorjev in ne nujno tudi izdajatelja spletnega portala Požareport.si

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Jankovićevem Lukšič Janševe Alenke Bratušek @crnkovic

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Kongres PS ali Mrtvec pride po ljubico