objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 29. april 2014 ob 06:55

Vse je mogoče. Janša odhaja, Bratuškova ostaja, Virant pa ... na dopustu!
Predčasne volitve se odmikajo. Janez Janša v hudih političnih težavah, morda celo najhujših doslej, Alenka Bratušek pa je, tako se vsaj zdi, našla rešitev, da še ostane premierka in obdrži sedanjo svojo vlado
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Pravnomočna obsodba višjega sodišče je sliko slovenske politične scene po petkovem kongresu Pozitivne Slovenije dramatično postavila, kaj postavila, obrnila na glavo.
 Vse je nenadoma postalo mogoče, nič ni nemogoče.
Na sedežu SDS, kjer so sinoči zasedali člani izvršilnega odbora stranke, pričakovano - brez sprememb. Sodba Janezu Janši je verjetno res povzročila nenehno brnenje telefonov ter zabasala elektronsko pošto, polno izrazov podpore prvaku stranke ter ogorčenja nad "krivosodjem" (marketinški strokovnjak Miro Kline je - hm, pozor - celo prepričan, da gre za "izvrstno" priložnost SDS?!), toda pravosodno hendikepirani Janša se je kljub temu znašel v enormnih političnih težavah, morda celo najhujših doslej.
Parlamentarna demokracija in strankarski parketi hočeš-nočeš imajo svoje standarde ter zakonitosti. Zaporna kazen zelo verjetno sledi (Franci Matoz sicer obljublja padec sodbe na vrhovnem, ustavnem ali evropskem sodišču in pravi, da "alternativno" služenje kazni za Janšo ne pride v poštev), kar bi Janezu Janši fizično onemogočilo ali vsaj do skrajnosti otežilo normalno vodenje svoje stranke. Sliši se malce banalno, toda za zapahi pač ni mogoče ves čas uporabljati mobilnih telefonov, tabličnega računalnika ali laptopa, pa tudi obiski so precej omejeni.
Zato naj bi Janša spremenil fokus svojega delovanja. Zdaj ne bo več v ospredju vprašanje, "kako vladati", ampak kako se rešiti te uničujoče obsodbe in se polnopravno vrniti na politično prizorišče. Zato bo Janša, predvidevamo, vlogo politika podredil vlogi politične žrtve in mučenika.
Janez Janša naj bi bil sicer precej "skuliran", pravnomočno obsodbo naj bi pričakoval (za razliko od večine njegovih sodelavcev, ki naj bi bili prepričani, da bo Janša oproščen, pri tem pa so se menda preveč zanašali na nekoliko "prepozno" mnenje znanega profesorja na ljubljanski pravni fakulteti Ivana Beleta), največ svojega političnega fokusa pa naj bi v zadnjem času porabil za prepričevanje tujine o politični motiviranosti sodišča ter "pravni nevzdržnosti" procesa Patria.
Včerajšnja izjava ameriškega veleposlanika Josepha A. Mussomelija, da bo v zadevi Patria "potrebno počakati na sodbo evropskega sodišča", prej zapisano tudi potrjuje.
Po drugi strani je pravnomočna sodba v primeru Patria ponovno okrepila strice iz ozadja in "dizajnerje" levice - po petkovem hudem porazu Milana Kučana na kongresu PS - in spremenila pogled na predčasne volitve.
Zdaj se je začelo novo mrzlično preštevanje, ali hitre predčasne volitve koristijo ali škodujejo Janševi SDS? No, to naj bi preračunala tudi Janša in SDS. Gre za taktiko, vse ostalo, denimo - gola forma odstopa predsednice vlade Alenke Bratušek ter način podaljšanja obstoja sedanje vladne koalicije je bolj vprašanje politične tehnike. Tukaj bodo glavno vlogo spet igrali kreator in tolmač javnega mnenja Niko Toš ter ključna politična odločevalca Milan Kučan in Gregor Golobič. Področje "preurejanja levice" je njihova specialnost, okoli tega zemljevida so res najmočnejši.
Medtem pa ljubljanski župan in novi predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković rešuje svoj del na pol razklane in hitro propadajoče stranke PS. Množica novinarjev je včeraj kot "stekle pse" po Ljubljani lovila posamezne poslanke in poslance Pozitivne Slovenije, ki sta jih Janković in Bratuškova klicala vsak na svoj konec, ob istem času - 16. uri. Janković je čakal na sedežu PS, Alenka Bratušek pa na sedežu vlade.
Nastala je popolnoma absurdna situacija, izrazito specifično slovenska, spet nepojmljiva za normalno politološko znanost. Zoran Janković, ki mu po lastnih besedah Bratuškova in vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer niti ne dvigujeta več telefonov (čeprav ju Zoran Jankovič, kot pravi, vztrajno kliče), še vedno podpira Alenko Bratušek kot predsednico vlade.
Pa razumi, kdor more. Res, vse je mogoče, nič ni nemogoče.
Jankovićeva predloga, ki ju je lansiral včeraj - na neformalni seji sveta PS, da zahteva spremembo koalicijske pogodbe (vnos velikih infrastrukturnih objektov ter dogovor o nevmešavanju drugih strank v notranje zadeve Pozitivne Slovenije), sta v državnem zboru sprožala salve smeha in množično norčevanje iz opravilne sposobnosti politika Jankovića. Je pa Jankoviću uspelo zagotoviti trdno podporo desetih poslank in poslancev PS.
Naštejmo jih: Janja Klasinc, Tina Komel, Alenka Bikar, Renata Brunskole, Lejla Hercegovac, Matjaž Zanoškar, Jožef Kavtičnik, Stanko Stepišnik, Branko Ficko in že visoko noseča Barbara Žgajner (menda z nekdanjim kolegom iz strank SNS in Lipe, Mariborčanom Sašem Pečetom), ki pa je na včerajšnjem sestanku pri Jankoviću sicer ni bilo.
Alenka Bratušek tudi računa na podporo desetih, enajstih ali celo dvanajstih (dosedanjih) poslancev PS, vendar se zanjo doslej izrekajo praviloma "pogojno" in podporo Bratuškovi predvsem (zgolj) napovedujejo. Tako famozni "plan B" (ustanovitev nove poslanske skupine z vsemi tistimi poslanci, ki ne bi ostali zvesti Jankoviću), ki ga za Bratuškovo počne Jani Möderndorfer (ob asistenci Gregorja Golobiča), še vedno visi v zraku.
Danes popoldne Alenka Bratušek prihaja na pogovor k predsedniku države Borutu Pahorju. Kaj točno si od tega pogovora obeta, ni čisto jasno, bo pa po vsej verjetnosti potem napovedala tako imenovani "odstop z odlogom." Ta unikatna zvrst odstopa naj bi ji omogočila potešitev javnosti, češ saj ni snedla svoje besede, da bo odstopila kot premierka, če stranka na kongresu za predsednika izvoli Jankovića - ker res odstopa, preostale tri koalicijske partnerje (Socialne demokrate, Državljansko listo in stranko Desus) naj bi potolažila z ustanovitvijo svoje poslanske skupine ter svojim formalnim izstopom iz Pozitivne Slovenije, odstop na zalogo pa naj bi ji omogočil glasovanje o zaupnici v državnem zboru ter nadaljevanje vladanja - uradno do predčasnih volitev.
Tokrat na čelu nove vladne koalicije: SD + DL + Desus + Nova poslanska skupina Alenke Bratušek, ampak brez Jankovićeve Pozitivne Slovenije.
Predčasne volitve bi bile potem šele jeseni, ampak do takrat se lahko ... še "marsikaj zgodi" ...
Spomnimo se samo nedavnih besed predsednice Nove Slovenije - Krščanskih demokratov Ljudmile Novak. Ko so jo novinarji pred časom vprašali, kako komentira majhen delež podpore NSi na anketah javnega mnenja, je Novakova vedeževalsko dejala, počakajte, do volitev je še daleč in vmes se še lahko "marsikaj zgodi" ...
Evo, in res, Janša je pravnomočno obsojen, Pozitivna Slovenija je razpadla, politične karte se delijo na novo ...
Mimogrede. Če bi Socialni demokrati, Državljanska lista in Desus resnično želeli padec te vlade, bi njihovi ministri od danes naprej odstopali kot ministri ter fizično povzročili zlom vlade. Podobno kot ministri stranke Zares ob koncu vlade Boruta Pahorja ali ministri Državljanske liste in Desusa ob rušenju vlade Janeza Janše.
Zmedeni pa niso samo poslanci Pozitivne Slovenije, popolnoma se je potuhnil tudi sicer praviloma glasni minister za obrambo Roman Jakič - in hkrati šef volilnega štaba Pozitivne Slovenije za volitve v evropski parlament. Jakič, ki je vodil delo kongresa PS na Brdu pri Kranju, med odmori pa poljubljal Zorana in Mijo Janković, očitno še malo čaka in spet taktizira, komu se bo na koncu pridružil, Jankoviću ali Bratuškovi - oziroma zmagovalcu.
Ministra za finance Uroš Čufer ter minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Metod Dragonja sicer podpirata Bratuškovo, minister za kulturo Uroš Grilc in Jakič pa naj bi bila še neodločena ...
In za konec. Verjetno smo vsi opazili, kako je - tudi - prvak Državljanske liste in minister za notranje zadeve Gregor Virant nekam izginil. Namesto njega javno nastopa minister za pravosodje Senko Pličanič. Če je kdo morda ob tem naivno pomislil, da gre za načrtovano medijsko promocijo Senka Pličaniča kot nosilca kandidatne liste DL za evropske volitve, se moti. Virant je preprosto odšel na dopust. Kam je odpotoval (z letalom Adrie Airways?!) in kdaj se vrne, ni znano, saj na njegovem ministrstvu molčijo, znotraj stranke pa menda ne vedo ...
Tisto sporočilo za javnost, ki ga je vodstvo Državljanske liste medijem poslalo takoj po petkovem kongresu Pozitivne Slovenije, še ponoči, pa je bilo pripravljeno že vnaprej. Enter, in gremo ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janezu Janši Miro Kline Franci Matoz Ivana Beleta Josepha A. Mussomelija Milana Kučana Alenke Bratušek niko toš Gregor Golobič zoran janković Jani Möderndorfer Janja Klasinc Tina Komel Alenka Bikar Renata Brunskole Lejla Hercegovac Matjaž Zanoškar Jožef Kavtičnik Stanko Stepišnik Branko Ficko Barbara Žgajner Sašem Pečetom Jani Möderndorfer Borutu Pahorju Ljudmile Novak Boruta Pahorja roman jakič Mijo Janković, Uroš Čufer metod dragonja Uroš Grilc Gregor Virant Senko Pličanič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Vse je mogoče. Janša odhaja, Bratuškova ostaja, Virant pa ... na dopustu!