objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Četrtek, 1. maj 2014 ob 07:25

Kdo je kriv, da Bratuškovi ni treba odstopiti? Levo zakulisje in mediji
2014 Pozareport

Odpri galerijo

Tik pred začetkom usodnega kongresa Pozitivne Slovenije na Brdu pri Kranju sem v priložnostnem klepetu s Slavkom Gegičem, tiskovnim predstavnikom Pozitivne Slovenije, in novinarskim kolegom Vladimirjem Voduškom dejal, da bo Zoran Janković na volitvah za predsednika stranke zmagal, Alenka Bratušek pa kot predsednica vlade ne bo odstopila. In pripomnil, da je, kar zadeva Bratuškovo, tako že dogovorjeno, čeprav takrat (novinarji) še nismo vedeli za famozni "plan B" Janija Möderndorferja.
Moja napoved se je, kot običajno, izkazala za pravilno. Tudi Slavko Gegič mi je pred dvema dnevoma po SMS čestital za "dobro presojo".
Vmes je Alenka Bratušek izstopila iz Pozitivne Slovenije ter postala edina predsednica vlade v Evropski uniji, ki ni članica nobene od strank vladne koalicije. Pri čemer tudi ne gre za tehnično vlado ali vlado narodne enotnosti, kar je nov prispevek Slovenije k politološki znanosti ali še en prispevek domale politične elite k slovenski blaznosti.
 
ZAKULISJE LEVICE IN MEDIJI
Da pa Alenki Bratušek (na hitro si je zdaj omislila tudi svojo spletno stran AlenkaBratusek.si, po vzoru Katarine Kresal in Zorana Jankovića) ni treba odstopiti, je zaslužno predvsem zakulisje slovenske levice in mainstream mediji. Medtem ko prvemu Alenka Bratušek kupuje čas za prestrukturiranje levice, jo mediji bolj ali manj pustijo na miru, čeprav je pred celo slovensko javnostjo vnovič še enkrat dano besedo - da bo takoj odstopila, če jo znotraj stranke premaga Janković.
Namesto da bi predsednica vlade zato postala tarča resne medijske kritike, "resni" mediji tabloidno širijo teze (beri: politične spine), kako Alenka Bratušek premore celo "politični potencial" pokojnega Janeza Drnovška, in objavljajo realno povsem nesmiselne ankete (Pop TV), kjer agencija Ninamedia sprašuje državljane, kdo naj bi postal predsednik vlade, če bi predsednika vlade lahko volili neposredno?
Odgovor: jasno - Alenka Bratušek, če ne pa Igor Šoltes?!
To je nekaj podobnega, kot če bi spraševali ljudi, koga bi najraje imeli za domačo žival, konja, mulo ali osla, če bi konji, mule ali osli znali govoriti ...
Takšna vprašanja niso le povsem nesmiselna sama po sebi, saj imamo ustavno parlamentarno demokracijo, kjer volimo politične stranke, ne pa šefov vlad, ampak dajejo tudi najmanj "čudne" rezultate. Taista Ninamedia nam je namreč pred dobrima dvema tednoma pokazala rezultate, kjer vlada Alenke Bratušek uživa manj kot 20-odstotno podporo ... Zdaj pa si ljudje za predsednico vlade nenadoma najbolj želijo prav - Alenko Bratušek?!
Mimogrede, direktor agencije Ninamedia Nikola Damjanić je bil pred časom na listi Pozitivne Slovenije izbran za člana programskega sveta RTV Slovenija.
 
POJMOVNA ZMEDA JE TOTALNA
Da je pojmovna zmeda na višku, dokazuje tudi stanje znotraj kandidatne liste Pozitivne Slovenije za volitve v evropski parlament.
Nosilec liste Jože Mencinger, sicer deklarirani evroskeptik, trd nasprotnik liberalne ekonomije ter ideolog nacionalnega interesa, izjavlja, da bi on zdaj raje kandidiral na kakšni drugi listi (po tem, kar se je zgodilo na kongresu PS, kjer je slavil Zoran Janković, čeprav je Mencinger točno tega Jankovića novembra 2011 podprl s svojim romanjem na Magistrat), postalo pa je tudi že jasno, da Pozitivna Slovenija jutri, 2. maja, na kongresu na Dunaju, ne bo postala polnopravna članica ALDE, Zveze evropskih liberalnih in demokratskih strank.
In Jože Mencinger? No, gospod pravi, da on lahko deluje tudi v kakšni drugi poltični grupaciji. Denimo na skrajni levici, saj je bil Mencinger prvega marca (v ljubljanskem Grand hotelu Union) tudi na kongresu slovenske Združene levice.
Na kandidatni listi Pozitivne Slovenije sta tudi poslanca Peter Vilfan in Jerko Čehovin, ki sta pravkar izstopila iz PS, ampak na kandidatni listi - ostajata.
Menda zato, ker jima zakon ne dovoljuje, da bi listo zapustila?!
Sam Vilfan, nekdanji zvesti podpornik Zorana Jankovića ter "vojni dobičkar" Jankovićeve nepremičninske politike na območju ljubljanske Zgornje Šiške (kjer Vilfanov zet in makedonski košarkar Vlado Ilievski postaja mali baron zazidalnih parcel) pa se z Zoranom Jankovićem, novim šefom PS, menda sploh ne bo več pogovarjal, potem ko naj bi si že "vse povedala" okoli pol dveh zjutraj na kongresu PS ...
Blagajnik ALDE pa je - pozor - še vedno Roman Jakič, minister za obrambo in bivši član LDS, Zares in zdaj še PS. Blagajnik je postal na listi stranke Zares.
PS. Svoj velik delež odgovornosti za neodstop Alenke Bratušek pa nosijo tudi vsi trije predsedniki preostalih treh koalicijskih strank, Igor Lukšič, Gregor Virant in Karl Erjavec, vsak s svojimi izgovori. Res pa je, da so vsi trije trenutno na dopustu. Lukšič menda doma v osrednji Sloveniji, Virant potuje po Nemčiji, Erjavec za uživa v Umagu ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Slavkom Gegičem Vladimirjem Voduškom zoran janković Alenka Bratušek Janija Möderndorferja ZAKULISJE LEVICE IN MEDIJI AlenkaBratusek.si Katarine Kresal Janeza Drnovška Igor Šoltes Nikola Damjanić POJMOVNA ZMEDA JE TOTALNA jože mencinger Jerko Čehovin Vlado Ilievski roman jakič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Kdo je kriv, da Bratuškovi ni treba odstopiti? Levo zakulisje in mediji